Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (6)

Režim ignoriše zahteve

Poljoprivrednici nastavljaju protest

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Facebook

Poljoprivrednici u Vojvodini, nezadovoljni vladinom uredbom o subvencionisanju, nastavili su protest jer nisu ispunjeni njihovi zahtevi. Vojvođane koji protestuju podržao samo Savez vojvođanskih Mađara, čiji je predsednik, Ištvan Pastor, izjavio da su uverenje i ambicija ministra poljoprivrede (Dušana Petrovića) izgleda važniji od svega. Istovremeno, režimski i prorežimski mediji stvaraju negativnu sliku o protestima nezadovoljnih paora iz Vojvodine.

Nezadovoljni poljoprivrednici protestuju na putu iz Zrenjanina ka Kikindi preko Melenaca, od Novog Sada ka Bačkoj Palanci kod Gložana, od Zrenjanina ka Beogradu kod Čente, ka Somboru na delu puta kod Sirgoša i Banatskog Maglića, zatim, putevi od od Subotice ka Novom Sadu, Somboru, Senti, autoputu E-75, Kelebiji, put ka Šidu, kao i deonicu puta od Šida ka graničnom prelazu Tovarnik sa Hrvatskom.

U blokadi je stari put od Sremske Mitrovice ka Kuzminu i putni pravci od Kovačice ka Titelu, od Inđije prema Novom Sadu preko Čortanovaca, od Vrbasa ka Srbobranu i ka Sirigu kod Zmajeva.

Takođe blokirani su i putevi oko Titela, Žablja, Opova, Čente, Novog Bečeja, itd. Većina putnih pravaca koji su bili blokiran juče, ostali su blokirani i danas.

Prema podacima saobraćajne policije u Šumadiji su blokirani putevi Kragujevac-Topola i Cerevac-Rača.

Poljoprivrednici su blokade puteva započeli juče u podne, nezadovoljni Vladinom uredbom koja predviđa subvencionisanje po prinosu, a ne po hektaru.

Poljoprivrednici traže da se vrati stari način subvencionisanja proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i primeni usvojena Strategije ruralnog razvoja do 2013. godine, jer je ona uslov za korišćenje sredstava iz IPA fondova Evopske unije.

Ministarstvo poljoprivrede ignoriše paore

Član Organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković izjavio je da je broj blokada na putevima u Srbiji drugog dana protesta povećan i da je najveći problem u Pančevu.

"Ministarstvo poljoprivrede se ponaša kao da se ništa ne dešava. Zbog toga smo od jutros pojačali blokade samo zbog jednog čoveka i njegovog arogantnog stava prema našim zahtevima", rekao je on.

Photo: Milan Obradović / BETA

Režimski i prorežimski mediji stvaraju negativnu sliku o protestima nezadovoljnih paora iz Vojvodine. Medijska predizborna mašinerija, koja je pod kontrolom Demokratske stranke (DS) i pojedinih stranaka vladajuće koalicije, u spinovanim tekstovima pokušava da okrene javnost protiv nezadovoljnih vojvođanskih poljoprivrednika čije zahteve ignoriše aktuelni ministar poljoprivrede i visoki funkcioner vladajuće DS, Dušan Petrović.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Ðukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike, juče je pozvala nezadovoljne poljoprivrednike da prekinu blokadu puteva i poručila im da će probleme zbog kojih protestuju rešavati naredna vlada.

Tokom jučerašnjeg dana, paori su pokušali da blokiraju puteve u okolini Rafinerije nafte Pančevo u vreme svečanog puštanja u rad novog postrojenja Naftne industrije Srbije, kome su prisustvovali funkcioneri Demokratske stranke Oliver Dulić i predsednički kandidat te partije Boris Tadić, ali ih je policija sprečila u toj nameri.

Jedino SVM uz poljoprivrednike

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) u potpunosti podržava proteste poljoprivrednika u Srbiji, izjavio je predhodnog dana predsednik SVM Ištvan Pastor.

Pastor je za novosadski list Mađar so rekao da "izgleda da su uverenje i ambicija ministra poljoprivrede (Dušana Petrovića) važniji od svega. Seljaci su u potpunosti u pravu".

Photo: Goran Necin

Dodao je da se SVM nada da "nadležna osoba može da vrati na pravi put osobu koja je sa njega skrenula".

Prema rečima Pastora, u državnom budžetu ima dovoljno novca za isplatu subvencija poljoprivrednicima, jer je to bilo planirano. "Ako tog novca nema, onda neko treba da položi račun o tome gde je", kazao je Pastor.

Martovski protest

Krajem marta oko 4.000 poljoprivrednika iz Vojvodine se uputilo za Beograd, ali ih je policija u tome sprečila. Ipak, bila je blokirana većina puteva u toj pokrajini. Pošto su dva traktora uspela da prođu do Beograda, stotinak poljoprivrednika je po dogovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem došlo pred Palatu Srbija i predalo mu zahteve, kao zameniku premijera Srbije.

Poljoprivrednici smatraju da uredba Vlade Srbije o subvencijama na osnovu proizvodnje favorizuje prerađivačku industriju, na štetu proizvođača. Tokom pregovora u Beogradu sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem uoči početka protesta nije postignut dogovor o promeni uredbe o subvencionisanju proizvodnje.

Nakon propalih pregovora, vojvođanski poljoprivrednici napadnuti su kod Opova od strane organizovane grupe huligana nakon čega su prekinuli protest. Huligani su došli organizovano u automobilima sa beogradskim tablicama. Policija nije intervenisala da spreči pir pobesnelih nasilnika, dok su počinioci su ostali nepoznati.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak