Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Nezadovoljstvo eskaliralo

Paori protestuju u celoj Vojvodini

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Dragan Gojić/Beta

Nekoliko hiljada vojvođanskih poljoprivrednika blokiralo je oko 80 putnih pravaca u Pokrajini pošto aktuelni režim nije ispunio njihove zahteve za isplatu subvencija * U okolini Pančeva policija je rasterala paore zbog funkcionera Demokratske stranke koji su u isto vreme obilazili Rafineriju * Predsednica Skupštine Srbije Slavica Ðukić Dejanović pozvala je nezadovoljne poljoprivrednike da prekinu protest * Savez vojvođanskih Mađara (SVM) u potpunosti podržava proteste poljoprivrednika u Srbiji.

Poljoprivrednici, nezadovoljni novim načinom subvencionisanja proizvodnje po kilogramu predate robe, počeli su proteste.

Blokiran je put od Novog Sada ka Čeneju, put od Sremskih Karlovaca do Petrovaradina, put između Inđije i Stare Pazove, kao i putni pravac Šajkaš-Kovilj.

Kako izveštavaju mediji, Žabaljski most je blokiran, put Bački Petrovac-Odžaci, most kod Titela, most kod Čente. Kako navodi jedan od organizatora protesta poljoprivrednika Miroslav Ostojić, blokirani su sledeći gradovi: Subotica sa 100 traktora, Pančevo sa 500, Titel sa 180, put Titel-Perlez sa 70 traktora. U blokadi su: Savino Selo kod Vrbasa, kao i Šid.

Put Vrč - Zrenjanin je u prekidu kod Konaka. Na području Subotice su blokirane sve priključnice autoputu E-75 (na koridoru 10), kao i putevi Subotica-Kelebija i Subotica-Sombor. Nezadovoljni poljoprivrednici blokirali su i puteve Sremska Mitrovica - Kuzmin, Pećinci - Surčin, Bela Crkva - Vršac, kao i put Silbaš - Bački Petrovac.

Photo: Dragan Gojić/Beta

U Policijskoj upravi Sombor rečeno je da nema blokada u Zapadnobačkom okrugu. Traktori su postavljeni pored puteva u Sivcu, Kuli i Sonti, ali se saobraćaj odvija nesmetano. Jedan od organizatora protesta Miroslav Ivković dodaje da propuštaju sve hitne slučajeve, policiju, vojsku i vozila hitne pomoći. Svima koji kreću na put kroz Vojvodinu se savetuje da kontaktiraju AMSS.

Oko 200 poljoprivrednika iz okoline Pančeva i Kovačice krenuli su pre podne traktorima iz nekoliko pravaca prema Pančevu. Poljoprivrednici nameravaju da dođu do Rafinerije nafte, u kojoj će danas biti svečano otvoren jedan od novih pogona, a dolaze ministri Vlade Srbije i predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić. Jake policijske snage raspoređene su na svim putevima oko Pančeva, uključujući i poljoprivredne puteve kojima bi traktoristi mogli da priđu gradu.

Zahtevi poljoprivrednika su da se vrati stari način subvencionisanja proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, da se produži rok za podelu bonova za dizel do 1. jula i da se primeni usvojena Strategija ruralnog razvoja do 2013. godine, koja je uslov za sredstva iz IPA fondova EU.

"Vruć krompir" sledećoj vladi

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Ðukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike, pozvala je nezadovoljne poljoprivrednike, koji blokiraju puteve u Vojvodini da prekinu blokadu i poručila im da će probleme zbog kojih protestuju rešavati naredna vlada.

Photo: opera-17.com

Poljoprivrednici su sa Ðukić-Dejanović razgovarali oko sat vremena i izneli joj probleme zbog kojih su blokirali puteve.

Ðukić-Dejanović je posle sastanka sa predstavnicima poljoprivrednika u Domu Narodne skupštine, rekla da nije realno očekivati da će vlada promeniti uredbu o subvencionisanju 10 dana pred parlamentarne izbore i pozvala ih da prekinu protest.

Zbog Tadića i Dulića rasterali paore u Pančevu

Paori su pokušali da blokiraju puteve u okolini Rafinerije nafte Pančevo u vreme svečanog puštanja u rad novog postrojenja Naftne industrije Srbije, kome su prisustvovali funkcioneri Demokratske stranke Oliver Dulić i predsednički kandidat te partije Boris Tadić, ali ih je policija sprečila u toj nameri.

SVM podržava proteste

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) u potpunosti podržava proteste poljoprivrednika u Srbiji, izjavio je predsednik SVM Ištvan Pastor.

Pastor je za današnje izdanje novosadskog lista Mađar so rekao da "izgleda da su uverenje i ambicija ministra poljoprivrede (Dušana Petrovića) važniji od svega. Seljaci su u potpunosti u pravu".

Dodao je da se SVM nada da "nadležna osoba može da vrati na pravi put osobu koja je sa njega skrenula".

Prema rečima Pastora, u državnom budžetu ima dovoljno novca za isplatu subvencija poljoprivrednicima, jer je to bilo planirano. "Ako tog novca nema, onda neko treba da položi račun o tome gde je", kazao je Pastor.

Režim se već jednom oglušio na zahteve

Krajem marta oko 4.000 poljoprivrednika iz Vojvodine se uputilo za Beograd, ali ih je policija u tome sprečila. Ipak, bila je blokirana većina puteva u toj pokrajini. Pošto su dva traktora uspela da prođu do Beograda, stotinak poljoprivrednika je po dogovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem došlo pred Palatu Srbija i predalo mu zahteve, kao zameniku premijera Srbije.

Poljoprivrednici smatraju da uredba Vlade Srbije o subvencijama na osnovu proizvodnje favorizuje prerađivačku industriju, na štetu proizvođača. Tokom pregovora u Beogradu sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem uoči početka protesta nije postignut dogovor o promeni uredbe o subvencionisanju proizvodnje.

Nakon propalih pregovora, vojvođanski poljoprivrednici napadnuti su kod Opova od strane organizovane grupe huligana nakon čega su prekinuli protest. Huligani su došli organizovano u automobilima sa beogradskim tablicama. Policija nije intervenisala da spreči pir pobesnelih nasilnika, dok su počinioci su ostali nepoznati.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak