Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (10)

Latinka Perović: Srbija može skupo da plati populizam

Nacionalizam je spržio srpsku inteligenciju

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: rrokum.tv

Istoričarka Latinka Perović upozorila je u utorak da bi Srbija mogla skupo da plati „demagogiju i populizam” političara i apelovala da se postigne konsenzus oko evropskog pravca i modernizacije države

„Ako taj konsenzus o pravcu kojim Srbija treba da ide ne postignemo, skupo ćemo platiti demagogiju i populizam. Jer, iz tog populizma frustrirani birači mogu lako da odu u nacionalizam i sukobe”, kazala je Perovićeva na tribini Vojvođanskog preokreta u Skupštini grada Novog Sada.

Ocenila je da je u Srbiji demokratija tek na elementarnom nivou i da „mi još uvek učimo da od podanika postanemo birači”.

Latinka Perović je kazala da je neophodno da se napravi otklon prema politici vođenoj devedesetih godina 20. veka, što, kako je ocenila, nije učinjeno.

„Ta teška hipoteka koje se ipak lako ne odričemo, povezana je zapravo sa ključnom dilemom našeg društva o tome hoćemo li da se civilizujemo i prihvatimo pravila, ili nećemo”, navela je ona.

Prema njenim rečima, ni u aktuelnoj izbornoj kampanji političke stranke uglavnom ne žele da sadašnje stanje u zemlji vide kao posledicu politike devedesetih godina, iako su  ti ratovi uništili Srbiju, u kojoj se beleži demografski pad od 400.000 stanovnika za 10 godina, kao i stalan „odliv mozgova”.

„Mora se napraviti bilans te politike i postaviti pitanje šta nas je dovelo do toga, odnosno da li će se država razvijati u dubinu kao moderna država, ili teritorijalno u širinu”, kazala je Latinka Perović.

Prema njenim rečima, takva pitanja danas ne postavlja ni srpska nauka, ni srpska kultura, jer je intelektualna snaga Srbije danas mala, pošto je nacionalizam „u velikoj meri spržio i srpsku inteligenciju”.

„Srbija ipak jednom mora da odgvori da li će i dalje da zamišlja fiktivne granice države ili će da gradi realnu državu”, poručila je Latinka Perović.

Ocenila je da je jedini izlaz iz tog „začaranog ciklusa” u Evropskoj uniji. „Lažna je dilema da Srbija treba da bira između EU i Rusije, jer i Rusija danas sarađuje sa Unijom, pošto ni ruska država ne može da se modernizuje ukoliko se ne evropeizuje”, poručila je Latinka Perović.

star
Oceni
4.72
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak