Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

Ignorisani od režima

Paori najavili nove blokade puteva

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Dragan Gojić/Beta

Poljoprivrednici iz Srbije, nezadovoljni novim načinom subvencionisanja proizvodnje po kilogramu predate robe, nastaviće 25. aprila proteste širom Srbije, najavio je član Organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković. Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo proteklih nedelja nije našlo za shodno da razgovara sa nezadovoljnim poljoprivrednicima o njihovim zahtevima ili da ostvari bilo kakav kontakt sa njima. Poljoprivrednici najavljuju da će u sredu u 9.00 sati na preko 80 mesta u Vojvodni započeti proteste

Ivković je agenciji Beta rekao da protesta neće biti samo ako Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede u međuvremenu udovolje zahtevima poljoprivrednika koji su im predati pre nekoliko nedelja.

"Ako se to ne desi, mi ćemo u sredu u 9.00 sati na preko 80 mesta u Vojvodni započeti proteste. To će nažalost ometati građane u svakodnevnim obavezama, ali ćemo se truditi da toga bude što manje", rekao je Ivković i dodao da će ovog puta protesti biti organizovani i u centralnoj Srbiji.

Photo: Dragan Gojić/Beta

Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo proteklih nedelja nije našlo za shodno da razgovara sa nezadovoljnim poljoprivrednicima o njihovim zahtevima ili da ostvari bilo kakav kontakt sa njima. "Avansi koje su u međuvremenu počeli da nam isplaćuju su ponižavajući i beznačajni. Oni su nam dodatna motivacija da nastavimo protest, jer smo se još jednom uverili da nećemo dobiti subvencije kao ranije, pošto je to samo oko 10 odsto prošlogodišnje pomoći", rekao je Ivković.

Paori zahtevaju da se vrati stari način subvencionisanja proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i primeni usvojene Strategije ruralnog razvoja do 2013. godine, jer je ona uslov za korišćenje sredstva iz IPA fondova Evropske unije. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, poljoprivrednici su do 17. aprila za avans za prolećnu setvu predali više od 120.000 zahteva.

Krajem marta oko 4.000 poljoprivrednika iz raznih krajeva Vojvodine uputilo se na protest u Beograd, ali ih je policija u tome sprečila, pa je zbog toga bila blokirana većina putnih pravaca u Pokrajini.

 

star
Oceni
4.50
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak