Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (16)

Završna reč radikalskog "vojvode"

"Šešeljevci" ne znaju za Sarajevo

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Sanjao sam noćas da sam Führer: Vojislav Šešelj
Sanjao sam noćas da sam Führer: Vojislav Šešelj
Photo: EPA/VALERIE KUYPERS POOL

Drugog dana izlaganja završne reči, Šešelj je ponovio tvrdnju da Tužilaštvo nije dokazalo nijedan zločin koji su navodno počinili on i njegova paravojna grupa “šešeljevci”

U svom izlaganju u četvrtak on se uglavnom usredsredio na pobijanje optužbi za zločine počinjene u Sarajevu i okolini grada, rekavši da je većina svedoka Tužilaštva lagala, dok su ga ostali oslobodili krivice.

“Izveli ste svedoke koji su samo pomogli Odbrani. Neki od njih su tvrdili da su Šešeljeve jedinice bile disciplinovane i da nisu činile nikakve zločine”, rekao je optuženi.

Haški tribunal je 2003. podigao optužnicu protiv Vojislava Šešelja za progon na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, kao i za kršenje običaja rata tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 1993. godine.

Prema navodima optužnice, Šešelj je planirao i naredio etničko čišćenje nesrba sa teritorije istočne Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Vojvodine.

Šešelj je negirao da je bio zadužen za izdavanje nacionalističkog lista “Zapadna Srbija” objavljivanog 1991. godine da bi širio govor mržnje i ekstremnu nacionalističku prosrpsku politiku.

“Ja nisam pokušavao da dokažem bilo šta ovde, nisam ulazio u to, jer nisam imao dovoljno vremena, a niste mi ni omogućili finansije koje sam tražio”, dodao je on.

Pričajući o raspadu Jugoslavije, rekao je da Srbi ne nose breme započinjanja rata i da je otcepljenje BiH i Hrvatske bilo ilegalno.

“Bosna je mogla da proglasi nezavisnost samo sa saglasnošću sva tri identiteta. Hrvatska nije mogla da se odvoji bez političke saglasnosti Srbije”, objasnio je Šešelj.

“Mi smo im rekli – ako to uradite, reke krvi će teći”, dodao je.

Haški tribunal je 2003. godine podigao optužnicu protiv Vojislava Šešelja za progon na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, kao i za kršenje običaja rata tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 1993. godine. Prema navodima optužnice, Šešelj je planirao i naredio etničko čišćenje nesrba sa teritorije istočne Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Vojvodine.

Prošle nedelje tužilaštvo je za njega zatražilo 28 godina zatvora, tvrdeći da je dokazalo da je Šešelj odgovoran za zločine navedene u optužnici.

Na početku svoje završne reči, u sredu, Vojislav Šešelj je izjavio da nije mogao da zna šta njegovi ljudi rade tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

“Ne mogu da razmišljam da li je neko od njih pojedinačno nešto radio ili ne”, rekao je u sredu Vojislav Šešelj, optuženik za ratne zločine i lider Srpske radikalne stranke.

“Vi ste meni dostavili gomilu dokumenata o strukturi srpskih oružanih snaga i nigde nema dokaza su to šešeljevci”, dodao je on.

Šešelj je odgovorio da tužilaštvo nije dokazalo zločine, jer se niko nije potrudio ni da ih ospori.

“Ja nisam pokušavao da dokažem bilo šta ovde, nisam ulazio u to, jer nisam imao dovoljno vremena, a niste mi ni omogućili finansije koje sam tražio”, dodao je on.

Prvobitno je Šešelj trebalo da započne svoju završnu reč 12. marta, ali je zbog narušenog zdravlja sednica odložena za 14. mart.

Šešelj će nastaviti sa izlaganjem završne reči sledećeg utorka i srede.

star
Oceni
2.68
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak