Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (14)

Nije odgovarao za razaranje Vukovara

Umro Blagoje Adžić

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Nekadašnji načelnik Generalštaba JNA, zastupnik Sekretara za narodnu obranu i jedan od naredbodavaca razaranja Vukovara, general pukovnik Blagoje Adžić, preminuo je 1. marta u 80-toj godini. Adžić se, zajedno sa Veljkom Kadijevićem, smatra jednim od odgovornijih za agresiju Srbije na Hrvatsku i Sloveniju početkom 1990-ih godina

Za načelnika Generalštaba JNA imenovan je 1989. godine i na toj funkciji bio je do februara 1992.

Adžić je rođen u Pridvorici kod Gacka 1932. godine, a nakon završetka trećeg razreda industrijske škole, završio je Školu za aktivne oficire veze 1953. godine, kao i školu stranih jezika JNA. Adžić potom pohađa i završava Višu vojnu akademiju „Frunze" u Sovjetskom Savezu, zatim Ratnu školu JNA i Školu opštenarodne odbrane.

Iako je bio  na čelu Jugoslovenske narodne armije u vreme razaranja Vukovara, protiv Blagoja Adžića, kao i protiv drugih oficira JNA, nikada nije podignuta optužnica za ratne zločine.

Županijski sud u Osijeku je 1991. raspisao poternicu za Adžićem zbog sumnje da je počinio genocid, ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika tokom agresije na Hrvatsku 1991. godinu.

star
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak