Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (28)

Lament srbijanskih ekstremista

Fašisti spalili zastavu EU

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Fašisti iz falange srbijanskih borbenih snopova Naši, izvesnog Pokreta Složni i huliganske bande Ultra četnici, spalili su zastavu Evropske unije (EU) ispred Predsedništva Srbije u Beogradu. Ekstremisti su ispred kancelarije Borisa Tadića razvili transparent "Srbija Rusija - ne Evropska unija" i skandirali "Tadiću, ustašo". Pojedini ekstremno desničarski mediji sa oduševljenjem su preneli ovu vest

Antievropski klerofašistički nacionalni stroj u Srbiji ne može da se pomiri ni sa ovako sporim procesom evrointegracija Srbije. Nakon što je Srbiji prihvaćena kandidatura za članstvo od strane EU, ruska kolona u Srbiji, i institucionalizovana i uličarska, batrga se na sve načine u lamentiranju nad stvarnošću. S tim u vezi, neki od njih su požurili da se ispišu sa liste uticajne evropske političke organizacije i na taj način preduhitrili već nominovno - izbacivanje iz iste, dok su pojedini pohitali da odštampaju tabak viška te plakatima kažu ne Evropi i modernim civilizacijskim tokovima. Treći su, međutim, odlučili da u skladu sa svojim vaspitanje izađu na ulicu, ponesu malo benzina, i na taj način ublaže svoju tugu i bol.

U saopštenju objaveljnom na njihovom internet fanzinu, fašisti iz falange srbijanskih fasci di combattimento Naši navode da je akcija  izvedena, navodno, "u znak protesta jer policija zabranjuje sve uredno prijavljene skupove ispred Predsedništva Srbije". Kakve veze ima zastava evropske organizacije koju su zapalili i eventualna zabrana srbijanske policije - nisu naveli u svom saopštenju. Po svemu sudeći, naum je bio da se nešto zapali kad već ne može da se isprebija, ili, pak, sruši.

U patriotskom obračunu sa nejakom evropskom zastavom sabrali su se jurišnici iz tri srbijanske fašističke bande. Palili su je i gazili Naši, Ultra četnici i Složni, složno.

Photo: Goran Necin

Sedamnaestog februara ove godine, Naši i Složni upriličili su skup u centru Beograda uz podršku njima ideološki bliskih pokreta i organizacija Obraz, Za Srbiju, Srpski Slobodari i Zavetnici Kosova i Metohije. Na skupu se klicalo ratnim zločincima i Rusiji i njenom ambasadoru u Srbiji, dok su sa druge strane pojedini učesnici skupa u svojim govorima predsednika Srbije Borisa Tadića nazivali "ustašom" i "kopiletom", a okupljena raja je pozivala na ustanak i paljenje džamija. Skupu su prisustvovali i pripadnici Ultra četnika.

Takođe, mesec dana ranije, ekstremističke organizacije Naši, Ultra četnici i Složni učestvovale su i na skupu srbijanskih fašista 17. januara 2012. godine na beogradskom Trgu Republike, gde su im se pridružili pripadnici klerofašističkog Obraza, Pokreta za Srbiju, Srpskih Slobodara ali i predstavnici jednog od nekoliko online stecišta srbijanskih fašista i neonacista pod nazivom Srpski nacionalisti.

Pokret Složni do skoro nije bio poznat široj javnosti ili se o njemu vrlo malo znalo. Po tom pitanju, istakli su se tek nakon fašističkog mitinga koji je održan 17. februara na Trgu Republike u Beogradu, kada su pripadnici tog pokreta uzeli učešća u organizaciji pomenutog okupljanja.

Photo: Goran Necin

Ultra četnici su prosečna srbijanska ekstremno desičarska grupa, nedovoljno afirmisani sturmabteilung, uglavnom sačinjen od huligana pristalica nekoliko srpskih fudbalskih klubova (C. zvezda, Partizan, Rad, Vojvodina, OFK Beograd... ). Online su aktivni putem nekoliko Fejsbuk grupa ("Ultra četnici", "Ultra četnici Amerika", "Ultra četnici - Republika Srpska"... ) i na pojedinim srbijanskim neonacističkim i fašističkim internet forumima. Donekle su se "istakli" tokom nereda koji su eskalirali pri završetku protesta zbog hapšenja ratnog zločinca Ratka Mladića a koji je ispred republičke skupštine organizovala Srpska radikalna strana, 29. maja prošle godine. Tada su se pripadnici ove grupe nalazili u prvim huliganskim redovima bacajući kamenice i baklje na policiju. Epilog tih nereda: privedeno oko 100 ekstremista, povređeno 13 policajaca i pet huligana, a pričinjena je i velika materijalna šteta na okolnim objektima i saobraćajnicama.

Pojedini srbijanski mediji vest o paljenju zastave Evropske unije i pogrdnom skandiranju predsedniku Republike Srbije preneli su sa oduševljenjem već u samim naslovima, pa tako opskurni ekstremno desničarski portal Vesti online obaveštava svoju perverznu klinetelu: "Rodoljubi predsedniku: 'Tadiću, ustašo!'". Isti portal je nedavno pozdravio i fašistički skup na Trgu Republike u Beogradu, u sličnom tonu: Protest u Beogradu: "Tadiću Borise, spasi Srbiju i ubij se!".

star
Oceni
1.76
Ostali članci iz rubrike Vesti