Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Svedok na suđenju "Šakalima"

Prete mi iz vrha MUP Srbije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: publicradio.org

Ključni svedok na suđenju za ratni zločin u selu Ćuška, na Kosovu, i bivši pripadnik jedinice "Šakali" Zoran Rašković izjavio je u sredu da njegovoj porodici i njemu, zbog svedočenja, stižu pretnje iz "moćnih centara", izveštava Beta

"Ja se ne plašim 'Šakala', ali me iskreno zabrinjavaju neki drugi centri. Posle mog svedočenja u ovoj sudnici preneta mi je 'dobronamerna' poruka od visokog funkcionera policije, koji je zadužen, odgovoran i plaćen za moju zaštitu, koju citiram: Da i Albanci su vršili zločine, ali oni svoje svedoke likvidiraju, tako da ni ti ne očekuješ da te iko tapše po ramenu", ukazao je svedok sudskom veću Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Ucene, zastrašivanja i pritisci stižu iz moćnih centara: Zoran Rašković, zločinac i svedok
Photo: www.kurir-info.rs

Rašković je počeo da svedoči krajem decembra 2011. godine, bez mera zaštite koje su mu tokom istrage bile dodeljene, i tada je detaljno opisao zločine nad albanskim stanovništvom u selu Ćuška, na Kosovu 1999. godine, a neke od optuženih, bivših saboraca, označio kao egzekutore.

Zoran Rašković je svedočenje za masakr u Ćuški počeo dok je još služio zatvorsku kaznu zbog razbojništava.

On je u sredu ukazao da je njegovom ocu i majci koji su, kako je istakao, odbili zaštitu policije i ulazak u program zaštite, direktno prećeno da će "svi biti poklani, ubijeni, silovani, ukoliko njihov sin ne odustane od svedočenja".

"Meni se sve ovo dešava neposredno pre i posle prva tri dana javnog svedočenja u slučaju 'Šakali'. Ono na šta želim da vam (sudskom veću) skrenem izričitu pažnju jeste da meni ove ucene, zastrašivanja i pritiske nisu činili 'Šakali', već neki drugi, mnogo moćniji centri", rekao je Rašković.

Svedok je upitao šta će biti ako bude išao do kraja i u daljem toku suđenja otkrije "političku pozadinu ubistava" na Kosovu.

"Tačno je da ja znam imena ljudi koji su punili Srbiju hladnjačama prepunim leševa civila. Srbija nije punila hladnjače već su to učinili 'neki' ljudi, a ja lično iz ćelije poručujem da se više ne plašim, a ubijete li mene, nećete ubiti istinu. Jer ja sam sva svoja sećanja o zločinima zapisao i zaštitio", naveo je Rašković.

Svedok koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, tvrdi i da su mu zaposleni u upravi zatvora, "mimo svakog zakona i pravilnika" upali u ćeliju u kojoj mu se nalaze lične beleške u vezi sa svedočenjem o zločinima u selu Ćuška.

Fotografija za dosije: Ubice poziraju
Photo: politika.rs

On je kazao da svedoči bez zaštite iz uverenja da tim aktom ne izdaje srpstvo, ali da ne želi da ga ubijaju kao što su ubijeni zaštićeni svedoci u nekim postupcima.

"Apelujem na sud, ako je ikako moguće da mi se vrate u obezbeđenje oficiri Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), a sada zaposleni u Jedinici za zaštitu koji su me korektno i profesionalno sprovodili, a koji su sada zamenjeni nekim drugim policajcem koji me naziva 'smradom' uz pogrde 'gadiš mi se'", rekao je Rašković.

On je sudu predao dve fascikle sa dokumentacijom kojima se iznose sve ucene, pritisci, omalovažavanja i pokušaja degradiranja njega kao svedoka dve godine unazad, zatim verbalne pretnje, fizički napad.

Rašković (33) je krajem decembra počeo svedočenje i u sredu je trebalo da nastavi suočenje sa optuženima, ali je zbog, kako navodi uznemirenosti, zatražio da se pretres odloži za sutra što je sudsko veće odobrilo.

On je ranije posvedočio da je napad na selo 14. maja 1999. naredio pokojni komandant jedinice "Šakali" Nebojša Minić zvani "Mrtvi", a kao egzekutore označio pripadnike "Šakala" Ranka Momića i Srećka Popovića.

"Nas 25 do 30 sa desetak vozila krenulo je magistralnim putem prema Prištini i skrenuli smo prema Ćuški. Stigli smo do nekog trgića i kreće akcija - nije nam bila prva. Delimo se u četiri grupe. Prvu je predvodio Mrtvi, tu je Vampir, kum Siniša i Kastro. Drugu grupu vodi Ćale. Tu su Bulat, Buba i Boban, kao i Ranko Bosanac, Bažo Vuković i Memo, koji nije pravio zločine po mom poimanju zločina", rekao je svedok decembra 2011.

“Šakali” su se potom, prema Raškovićevim rečima, raširili po selu i tada, kako je ispričao, počinje ratište: "čuju se rafali sa raznih strana, vidi se paljevina, žene vuku cegere, deca pište, starci se sakupljaju, kreću traktori, nema mesta za sve civile..."

Prema njegovom svedočenju, jedan od članova "Šakala" - Zoran Obradović zvani Buba - je prilazio Albancima s leđa i ubijao ih. Rašković je rekao da je teško opisati rečima ono što se događalo u selu Ćuška i da kao najgoru scenu koju je u životu video pamti kada je Ranko Momić silovao trudnu Albanku, koju je zatim ubio, ispalivši joj nekoliko metaka u leđa.

Za zločine u selu Ćuška optuženo je 13 pripadnika Teritorijalne odbrane, policije i jedinice "Šakali" kojima se na teret stavljaju ubistva, silovanja, pljačke i paljenje imovine civilnog stanovništva. Ubistva su, kako se navodi u optužnici, vršili na svirep i podmukao način, neretko pucajući žrtvama u leđa nakon čega su većinu tela zapalili kako bi sprečili utvrđivanje identiteta žrtava.

Iz sela u kom je živelo 2.000 stanovnika, uglavnom albanske nacionalnosti, proterano je u grupama više od 400 žena, dece i staraca.

star
Oceni
3.88
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak