Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (14)

Dragan Šutanovac o optužbama protiv Ljubiše Dikovića

Generalu ima ko da piše

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Ministarsko zaleđe: Ljubiša Diković i Dragan Šutanovac
Ministarsko zaleđe: Ljubiša Diković i Dragan Šutanovac
Photo: www.rts.rs

Vidno uzbuđen ministar vojni delove dosijea Diković Fonda za humanitarno pravo ocenjuje „monstruoznim“, očekuje da Načelnik Generalštaba „zatraži sudsku zaštitu zbog iznošenja neistina o njemu, a to će, kako je naglasio, biti jedna velika provera demokratije u Srbiji, jer "ukoliko na ovaj način mogu da se oblate ljudi, onda je u Srbiji sve dozvoljeno"

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac preneo je u ponedeljak državnoj agenciji Tanjug svoje „spokojstvo“ zbog, siguran je, „lažnog dosijea Fonda za humanitarno pravo". U Šutanovčevoj izjavi ističe se da je ratni put sadašnjeg generala Ljubiše Dikovića, načelnika Generalštaba, temeljito ispitan pre postavljenja, te da su „izvršene provere i u odnosu na dosije Fonda“. Ovo je ovlašćena da obznani RTV B92 koja nije objavila da postoji nekakav dosije u kojem, eto, stoji citat Ljubiše Dikovića koji priznaje da su neki pripadnici njegove jedinice na Kosovu počinili zločine.

Napoleon se ovaplotio u meni: Dragan Šutanovac Bonaparta
Photo: BETA/Radovan Baja Vujović

Ministar odbrane je dodao da očekuje od Dikovića da zatraži sudsku zaštitu zbog iznošenja neistina o njemu, a to će kako je naglasio, biti jedna velika provera demokratije u Srbiji, jer "ukoliko na ovaj način mogu da se oblate ljudi, onda je u Srbiji sve dozvoljeno". U prevodu, Šutanovac je izdao nalog za tužakanje, što, u Srbiji kakvu, navodno, ne bi voleo da gleda, znači i nalog za presudu.

"Smatram da u Srbiji ne može da bude sve dozvoljeno i da svako mora da odgovara za ono što kaže, napiše ili učini", poručio je Šutranovac, ocenivši da je dosije Fonda u pojedinim segmentima ne samo neprimeren nego i "monstruozan". On se ujedno zapitao i zbog čega se ovo pitanje pokreće u trenucima kada Vojska Srbije dobija najveću podršku građana i kada na međunarodnom planu osvaja simpatije koje "odavno nije imala". Valjda još od 1999.

"Nije li to nastavak onog dela priče u kojoj je samozvani ministar unutrašnjih poslova Kosova izrekao da je general Diković na poziciju načelnika Generalštba Vojske Srbije došao na oružju", kaže Šutanovac. Potpuno u primitivnom militarističkom duhu tvrdi da „svi načelnici na svetu 'dolaze na oružju', pa je tako došao i Diković, jer se na ta mesta ne dolazi 'na metli'. Čizmaški pokušaj duhovitosti, naravno da se u normalnim državama ni na koju funkciju ne dolazi „na oružju“.

Šutanovac je zapretio da očekuje „ozbiljnu debatu o ovom pitanju u državnim institucijama“ i ustvrdio da se i laičkim uvidom u personalni dosije Dikovića može videti da on nije bio na pozicijama za koje se optužuje, pa čak da nije bio ni na lokacijama koje Fond pominje (reč je o 1994. i 1995. i području Zapadne Srbije, kao i 1998. godini i području Kosova i Metohije). Izgleda da Diković nije ni priznao ono što piše u međunarodnim dokumentima i da je Kosovo video samo na karti, a Orden narodnog heroja mu je Slobodan Milošević dodelio slučajno.

Očekujmo ozbiljnu debatu.

star
Oceni
3.25
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi