Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Izmene Zakona o javnim nabavkama

Predizborna pljačka javnih fondova

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Uprkos upozorenjima i protivljenjima stručne javnosti, građanskog društva, Evropske komisije, SIGME, OEBS-a i drugih međunarodnih institucija, Vlada Republike Srbije je na telefonskoj sednici 30. decembra 2011. godine utvrdila predlog izmena i dopuna Zakona o javnim nabavkama. Koalicija za nadzor javnih finansija upozorava da je u pitanju pseudozakonski projekat koji je u suštini i nadasve instrument za još jedno brutalno i besprizorno obijanje državne kase. S tim u vezi, Koalicija i Transparentnost Srbija pismom su se obratili i svim poslanicima Evropskog parlamenta

Predlog koji ne sadrži rešenja ni za jedan od gorućih problema u ovoj oblasti, ne predviđa odgovarajuće kontrolne mehanizme koji bi doveli do sprečavanja zloupotreba, ne dovodi kaznene odredbe u sklad sa visinom pričenjene štete i kojim se ukida Uprava za javne nabavke kao samostalan organ, dodatno podriva sistem javnih finansija i široko otvara vrata za još veću korupciju u javnim nabavkama.

Utvrđivanje Predloga izmena i dopuna zakona o javnim nabavakama neposerdno pred raspisivanje izbora, uprkos argumentima stručne javnosti, građanskog drustva i međunarodnih organizacija, jasno ukazuje na prave motive autora predloženih rešenja. Očigledno je, naime, da je ovaj projekat koji će imati tragične posledice po srpske javne finansije, osmišljen u nameri da se stvori zakonodavna platforma za veliku i nekontrolisanu predizbornu pljačku javnih fondova od strane većinskog partnera u aktuelnoj vladajućoj koaliciji.

Za Koaliciju za nadzor javnih finansija je nesporno da je ovaj pseudozakonski projekat po svojoj suštini instrument za još jedno brutalno i besprizorno obijanje državne kase. Zbog toga podsećamo narodne poslanike pred kojima će se ovaj tekst naći krajem januara da svoj mandat nisu dobili od neodgovorne i dezorijentisane Vlade i korumpiranih ministara, već od građana Srbije čije su interese dužni da štite. Upozoravamo izabrane predstavnike građana da će svako ko u parlamentu podigne ruku za ovakav štetočinski predlog dići ruku za korupciju i uništavanje srpskih javnih finansija. Glas za ovakav zakon je glas za korupciju, navodi se u saopštenju Koalicije za nadzor javnih finansija povodom utvrđivanja predloga izmena i dopuna Zakona o javnim nabavkama od strane Vlade Republike Srbije.

Koalicija za nadzor javnih finansija i Transparentnost Srbija pismom su se obratili i svim poslanicima Evropskog parlamenta u kojem, pored ostalog, ističu važnost ovog zakona kao nesumnjivo jednog od najvažnijih sistematskih i antikorpucijski zakona u zemlji čije bi izmene, stoga, trebalo da budu pažljivo osmišljene u cilju olakašavanja rešavanja gorućih problema u ovoj oblasti.

star
Oceni
4.92
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak