Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (19)

Suđenje Lukoviću

Filaret u petak

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

U Višem sudu u Beogradu (Timočka 15) u petak, 2. decembra, održaće se prvo ročište po tužbi Jelenka Mićevića protiv glavnog urednika e-novina, zbog teksta objavljenog 2007. godine u listu „Feral Tribune“ koji je preneo beogradski nedeljnik „As“. Petar Luković očekuje da se u sudu, kao počasni gost, pojavi ministarka pravde Snežana Malović i tako uveliča ovu humanitarnu manifestaciju

Humanitarni radnik: Jelenko, mitraljezac
Photo: www.pcnen.com

Akcija „Država Srbija protiv Lukovića“ svečano se nastavlja u petak, 2. decembra, ročištem zakazanim u rano jutro: u 9, 30. Ako u sud iz dalekog Prijepolja stigne časni Jelenko, moći će lično da pročita tužbu u kojoj, između ostalog, piše:

 „Tužilac je episkop Mileševski Filaret. Od zamonašenja tužilac je sve svoje snage uložio u očuvanju duhovne snage i mudrosti srpskog naroda. U svom radu ima izuzetne rezultate zbog čega uživa ogroman ugled u srpskom narodu. Posebno je vidljivo angažovanje tužioca na obnovi, zaštiti i izgradnji manastira i crkava, kao izvora pravoslavne vere i duhovnosti“.

 „Za vreme ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ nadaleko je poznato angažovanje tužioca u humanitarnim akcijama tokom kojih je u ratom zahvaćene krajeve dostavljena humanitarna pomoć od preko 200.000 paketa. Pomoć je dostavljena nezavisno od nacionalnosti ugroženih: Srbima, ali i Muslimanima, Hrvatima. I nakon ratnih sukoba nastavljeno je angažovanje tužioca u humanitarnim akcijama“.

 „Tuženi Luković Petar je kao novinar u nedeljnom listu ’AS četvrtkom’ broj 039, od 13.09.2007. godine, na strani 13, u članku pod naslovom ’Jelenko na tripu’, napisao za tužioca: ’ da je pravoslavni fašista... da je pomahnitao... da je uniformisani debil koji je kao ratni huškač profesionalno radio tokom svih ratova i sukoba... da je neopevani ludak... da Filaret verovatno noću ždere kao svinja...’ što je NEISTINITO“.

„Objavljeni članak tužilac je doživeo kao uvredljivu i kompromitujuću informaciju jer je na negativan način predstavljen u javnosti. U ovom slučaju došlo je do povrede Ustavom zajamčenog prava ličnosti, časti i ugleda. Povređeno je pravo ličnosti tužioca pošto je predstavljen kao lice koje se bavi nečasnim radnjama. Nakon objavljenog teksta tužilac je bio, i sada je predmet pažnje u sredini gde živi i radi i na širem prostoru jer je prepoznatljiv na celoj teritoriji gde se čita nedeljni list ’AS četvrtkom’ i što je, ne svojom krivicom, negativno predstavljen u javnosti“.

„Zbog objavljenog teksta sa iznetom sadržinom povređen je moral, čast, ponos i dostojanstvo tužioca, pa je tužilac pretrpeo nematerijalnu štetu u visini od najmanje 1.500.000 dinara. Ovaj iznos predstavlja pravičnu nadoknadu imajući u vidu značaj povređenog dobra i cilj kome služi naknada štete“.

U potpisu: Mićević Jelenko – Episkop Mileševski Filaret iz Prijepolja, ulica 4. decembra br. 1.

* Ekskluzivni izveštaj sa suđenja sledi u petak u podne

 

 

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak