Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (9)

Igra nerava između Beograda i Prištine

Pripreme za kosovski D-Day

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Noćna mora Beograda: Hašim Tači
Noćna mora Beograda: Hašim Tači
Photo: emportal.rs

Samo dva dana pre isteka privremenog sporazuma o administrativnim prelazima na severu Kosova iz Prištine stižu sve verodostojnije najave da će ksoovski zakoni biti primenjeni i na severu države, dok iz Beograda stižu konfuzne poruke o diplomatskom odgovoru, ali i upozorenja da bi bilo koja akcija Prištine mogla izazavati nove sukobe

Dok Srbi sa severa Kosova svakodnevno na putevima naizmenično vrše zamenu balvana peskom i obrnuto, premijer Kosova Hašim Tači izjavio je u sredu da će od 16. septembra na prelazima Jarinje i Brnjak biti uspostavljena carinska kontrola. Na konferenciji za novinare, Tači je predstavio delove plana Vlade Kosova za uspostavljanje reda i zakona na severu i kazao da taj plan ima međunarodnu podršku.

"Funkcionalizacija će biti ostvarena uz striktno poštovanje određenih pravila. Kfor će delovati u skladu sa mandatom koji ima. Predstavnici institucija Kosova će imati izvršnu komandnu poziciju. Policija Kosova, carina i Euleks će imati na raspolaganju ljudstvo i resurse za izvršenje kontrole", kazao je premijer Kosova.

Tači je naveo da aktivnosti koje će biti preduzete narednih dana neće moći da onemoguće "kriminalne strukture koje sever Kosova drže kao taoca 12 godina".

I dok Tači najavljuje praktično sprovođenje suvereniteta na svim delovima kosovske teritorije, konfuziju i očiglednu nemoć koja vlada na drugoj strani predsednik Boris Tadić pokušao je da ublaži hitno sazvanim sastankom na kojem je navodno dogovoren niz mera u slučaju nove krize na severu Kosova.

Nakon šturog saopštenja iz kabineta predsednika, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je na tajanstvenom sastanku državnog vrha dogovoren niz mera koje “treba preduzeti da bi se sprečilo da dođe do teških posledica i nametanja rešenja silom na Kosovu”.

Stubovi odbrane Kosova: Ivica Dačić i žbun
Photo: FoNet/Nenad Ðorđević

Dačić je precizirao da je reč pre svega o diplomatiskim i političkim merama.

On je poručio da je pogrešna pretpostavka da je Srbija spremna da učini sve kako bi dobila kandidaturu za članstvo u EU i da je ovo pravi trenutak da se izvrši pritisak kako bi se prihvatilo zaokruživanje kosovske nezavisnosti.

“Takav odnos prema Srbiji je pogrešan i nepravedan i povlačenje jednostranih poteza vezanih za sever Kosova može izazvati teške posledice i lavinu sukoba u regionu”, pripretio je Dačić.

Ministar srpske policije je kazao da je svestan da Srbija ne može da ide protiv čitavog sveta i da su joj vezane ruke, ali da ne treba reći kako ništa nije moguće učiniti, jer je to onda signal Hašimu Tačiju da on sme da uradi sve.

Miloševićev učenik je rekao da i Srbija ima administrativne prelaze gde i sa jedne i sa druge strane žive Albanci, koje može da hermetički zatvori.

"Da li treba tako da se igramo?", upitao je Dačić i dodao da bi moglo da se porazgovara i o paralelnim institucijama koje Albanci imaju na jugu centralne Srbije.

Prema njegovim rečima, Albanci na jugu centralne Srbije obeležavaju 28. novembar - Dan albanske zastave, i pritom ne ističu nijednu državnu zastavu Srbije, što je potez zbog kojih bi ih u svakoj drugoj državi na svetu "rasterali vodenim topovima"!

Odgovarajući na pitanje o najavljenom protestu malinara i blokadi puteva, Dačić je rekao da Srbiji "samo još to fali".

"Malo imamo svojih problema i samo nam još fali gej parada i imalinari. U situaciji u kojoj je pitanje sata i dana kada bi mogla da krene agresija na sever Kosova, mi sada treba da raspravljamo o putevima", rekao je Dačić u starom maniru potiskivanja domaćih problema zbog odbrane visokoparajućih nacionalnih interesa koji se mogu ozančiti krilaticom “Kosovo ili propast”.

Dačić je ponovio da je pravo pitanje da li još uvek važi bilo koji sporazum vezan za Kosovo koji je Srbija sklopila sa međunarodnom zajednicom i ocenio da ako druga strana želi saradnju, mora da poštuje dogovore.

On je podsetio da je Srbija povukla predlog rezolucije iz Generalne skupštine UN i pristala na dijalog, uz obećanje da neće biti menjanja faktičkog stanja na terenu.

"Postavlja se pitanje da li se mi nešto dogovaramo ili samo moramo da nešto sprovodimo", upitao je Dačić očigledno nesvestan činjenice da je reč o teritoriji druge države o kojoj Srbija niti može da se dogovara niti bilo šta da sprovodi bez odobrenja Prištinskih vlasti i međunarodne zajednice.

star
Oceni
2.79
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak