Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (92)

Haški tribunal

Perišiću 27 godina zatvora

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: daily.tportal.hr

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ), general Momčilo Perišić osuđen je na 27 godina zatvora zbog granatiranja Sarajeva i napada na Zagreb * Haški tribunal je Perišića oslobodilo krivnje istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti u Srebrenici, ali ga je osudio za ubistva, zločine protiv čovečnosti, kršenje običaja ratovanja i progone po političkoj, rasnoj i verskoj osnovi u tom malom bosanskom gradu

Momčilo Perišić je osuđen jer je Vojsci Republike Srpske (VRS) pružao pomoć u artiljerijskim i snajperskim napadima na civile u Sarajevu 1992.-1995. tako što ih je snadbevao velikom količinom oružja, te im davao plate i beneficije. Osuđen je i za raketiranje Zagreba u kojem je u maju 1995. poginulo sedam, a ranjene su 194 osoba.

Optužnica je teretila Perišića da je podržavao ubistva, nehumana dela i istrebeljenja koje su pripadnici VRS počinili u Srebrenici. No, Haški tribunal ga je oslobodio krivnje za ova dela ustvrdivši da nije imao kontrolu nad ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

Tužilaštvo je u završnoj reči tražilo kaznu doživotnog zatvora, a odbrana oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice.

Perišić se u 13 tačaka teretio na osnovnu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti nadređenog za ubistva, nehumana dela, progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, istrebljenje i napad na civile. Prema navodima optužnice, Perišić je pružao kadrovsku, finansijsku, logističku i drugu pomoć srpskim snagama u BiH i Hrvatskoj i time doprineo počinjenju zločina u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu, od avgusta 1993. do kraja rata 1995. godine.

Perišić se tribunalu dobrovoljno predao 7. marta 2005. godine, suđenje je počelo 2. oktobra 2008. i trajalo je do 11. januara ove godine. Tokom 203 dana pretresa, saslušana su ukupno 82 svjedoka tužilaštva i 22 svjedoka odbrane.

* Kompletnu presudu Momčilu Perišiću možete pročitati ovde

star
Oceni
4.50
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak