Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (12)

Poverenica za ravnopravnost osporila odluku lokalnih vlasti Jagodine

Pod Palmom nema mesta za sve Jagodince

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Ideologija čopora: Dragan Marković Palma, okružen podobnim Jagodincima
Ideologija čopora: Dragan Marković Palma, okružen podobnim Jagodincima
Photo: BETA

Kako je prenela beogradska Politika, bračnim parovima u Jagodini, prema odluci opštinskih organa usvojenoj početkom ove godine, nakon zaključenja braka dodeljuje se po 3.000 evra, u dinarskog protivvrednosti. Iako je ova inicijativa pravdana sprečavanjem pada nataliteta i odumiranja sela u jagodinskoj opštini, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, nakon pritužbe Komiteta pravnika za ljudska prava izdala je mišljenje da su pojedine odredbe odluke – diskriminišuće

Odlukom je propisano da sklopljeni brak, koji je ključni uslov za dobijanje Palmine pomoći, supružnicima mora biti prvi, da je bar jedno od njih starije od 38 godina, da nemaju vanbračne dece, kao i da nisu bili u vanbračnoj zajednici pre stupanja u brak. Neophodno je i da je jedno od supružnika rođeno na teritoriji Jagodine, odnosno da deset godina neprekidno živi na teritoriji tog grada, da sklopljeni brak traje pet godina, tokom kojih su supružnici obavezni da dobiju bar jedno dete. Ovi uslovi, kako se navodi u saopštenju JUKOM-a, predstavljaju težak oblik diskriminacije prema određenim kategorijama građana, i to na osnovu njihovih ličnih svojstava: starosti, mesta rođenja, bračnog i porodičnog statusa.

"Neophodno je da se postojeći Zakon o zabrani diskriminacije primenjuje i nadam se da će svi državni organi, uključujući i jagodinsku opštinu, shvatiti značaj ovog zakona i adekvatno reagovati. Opština nema pravo da ugrožava pojedine kategorije građana, odnosno da ih diskriminiše", rekao je u izjavi za Politiku Milan Antonijević, direktor JUKOM-a, ukazujući na značaj inicijative samih građana da prijave slučajeve kršenja svojih prava.

Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, upozorila je da se, bez obzira na motive, prilikom donošenja ovakvih mera mora voditi računa da njihov cilj bude dopušten i opravdan.

"Spremnost organa lokalne samouprave da vlastitim sredstvima doprinesu rešavanju problema nataliteta jeste dobar primer. Međutim, pojedini uslovi za dobijanje finansijske pomoći, u ovom slučaju, diskriminišući su, jer je pravo na pomoć neopravdano uskraćeno nekim kategorijama građana. Preporučili smo jagodinskoj opštini da te uslove eliminiše, jer za njih ne postoji opravdanje", konstatovala je Petrušićeva.

Poverenica očekuje da će SO Jagodina postupiti po preporuci, za šta, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, ima rok od 30 dana. Ukoliko do toga ne dođe, poverenica će izreći opomenu, a ako ni to ne bude dalo rezultate, sledi objava u sredstvima informisanja, kao i mogućnost pokretanja sudskog postupka.

Reagujući na odluku poverenice za ravnopravnost, Dragan Marković Palma je izjavio ne vidi šta je sporno u odluci opštine Jagodina, a Petrušićevoj poručio da bude bez brige.

"Pozdravljam je puno, i neka se ne brine ona za Jagodinu", kratko je, koalicioni partner Demokratske stranke, poručio poverenici za ravnopravnost.

star
Oceni
3.82
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak