Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (14)

Anti-NATO protest u Beogradu

Brutalno hapšenje levičara

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Bojan Bednar

Demonstracije ispred Sava centra protiv NATO skupa koji će se održati u Beogradu od 13. do 15. juna 2011. godine, bile je su jedan od onih događaja na kojima se tek pažljivim prebrojavanjem može tačno utvrditi ima li više onih koji protestuju ili policajaca

Da je skupa bilo, ne može se osporiti, ali Anti-NATOvci, izuzimajući nekoliko čarki i osam privođenja, nisu svojom aktivnošću uspeli da ometaju čak ni pešački saobraćaj u delu ulice Milentija Popovića, preko puta Sava centra. Da nije bilo urednog gradskog saobraćaja i - zahvaljujući neradnom danu napadnih kontrolora GSP-a - dobro ispunjenih autobusa i tramvaja koji su prolazili pored mesta održavanja "protesta", građani ne bi ni bili svesni da se u Srbiji neko protivi održavanju NATO skupa.

Ipak, sve to nije bilo dovoljno da spreči policiju da zaista grubo,  brutalno privede demonstrante samo zato što su odbili da se sklone sa ulice. Optužbe su bile klasično policijski isprazne: narušavanje reda i mira i ometanje policije u vršenju dužnosti. Među uhapšenima je i državljanin Hrvatske Nikola Vukobratović kome je određen jednomesečni pritvor. Anti-NATO kampanja je prethodno objavila da je svim privedenim demonstrantima određen pritvor od 48 sati.

Demonstranti jesu razvili dva, a možda čak i tri transparenta kojima kojima su izražavali svoj protest, i jesu se možda čak i sat i po protivili policijskim zahtevima da se raziđu, i jeste i Ratibor Trivunac priveden, a zna se da bez njegovog privođenja nema pristojnog protesta, ali su silna nezainteresovanost javnosti i mizeran odziv poslali potpuno drugačiju poruku od one koju su protestanti želeli: građani Srbije nemaju ništa protiv održavanja NATO skupa u Beogradu ili su, što je još izvesnije, potpuno ravnodušni. Kako i ne bi bili kada se Đoković sprema da osvoji Vimbldon.

Privođenje Ratibora Trivunca
Photo: Bojan Bednar

Kao što dolikuje čestitom protestu, i ovaj je imao svoju popevku, ovog puta sastavljenu od 12 slogova: "NATO ubice, napolje iz Srbije!" i to je jedina parola koju su demonstarnti rabili. Njih nekolicina je privedena jer je nekoliko policajaca izgubilo živce ubeđujući ih da se iz ulice Milentija Popovića spuste prema Bloku 22. Ta privođenja izazvala su burnu verbalnu reakciju demonstranata, ali je zanimljivo da niko od njih nije, kako to umeju da urade srpski šovinisti, poručio policajcima da idu na Kosovo.

Kada su konačno potisnuti iz vidokruga putnika GSP-a i mrzovoljnih policijskih aparatčika koji su oko Sava centra pripremali teren za predstojići NATO skup, demonstranti su nastavili protest na tek zasađenom travnjaku ispred jedne zgrade u Bloku 22. Tu se scenario ponovio, samo bez policijskog privođenja, a u zaštitu NATO skupa, ni kriv ni dužan, i po svemu sudeći potpuno neobavešten o čemu se radi, ustao je i jedan od stanara zgrade čiji je travnjak zaposednut. On je, psovkama i pozivanjem na svoja vlasnička prava nad javnim prostorom, napao ni manje ni više, ali baš demonstranta koji je najviše ličio na Vladimira Iljiča Lenjina. Beogradski Lenjin se tu vidno iznervirao, ponajviše jer je pomenuto privatno vlasništvo, a diskutant iz zgrade prekinuo je svađu pred samu kulminaciju jer je, uz zavidne mentalne napore, shvatio da su ovi što mu gaze travnjak u stvari protiv Amerike. Budući da se propisno obrukao atakujući na istomišljenike, zaštitar travnjaka tiho se povukao.

Nakon nekoliko rundi razgovora između predstavnika demonstranata i policijskih glavešina, Anti-NATO demonstracije su se raspršile, uz obećanje da će o detaljima buduće borbe biti raspravljano na Fejsbuku. Izvesno je da će ih pamtiti samo oni Beograđani kojima su demonstranti bukom prekinuli dremež posle nedeljnog ručka.

Saopštenje organizatora protesta

Obaveštavamo vas da je na današnjem protestu Anti-NATO kampanje ispred Sava centra policija uhapsila barem sedam mirnih, nenasilnih demonstranata. Koliko nam je poznato, dvojica se trenutno nalaze u policijskoj stanici u ulici 29. Novembra, a ostali se nalaze u policijskoj stanici Novi Beograd.

Policija odbija da nam da bilo kakve informacije o uhapšenima, ali kako saznajemo od advokata - nameravaju da im po ubrzanom postupku, instant sude za "ometanje službenog lica pri vršenju dužnosti" i "narušavanje javnog reda i mira". To bi značilo da će uhapšenima biti uskraćeno pravo na pravedno suđenje, jer neće moći da iznesu svoju odbranu na adekvatan način, niti će moći da prilože video snimke i fotografije hapšenja na kojima se jasno vidi da nikoga nisu ometali i da nisu narušavali javni red i mir, niti će moći da pred sud pozovu svedoke odbrane koji bi takođe mogli da potvrde ovo.

 

star
Oceni
2.98
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak