Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (6)

Korupcija u Ministarstvu poljoprivrede

Milion evra za izradu softvera

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Koalicija za nadzor javnih finansija došla je do podataka da je Ministarstvo poljoprivrede tokom 2010. godine izdvojilo više od milion evra za izradu softvera. Tako je Ministarstvo, na čijem je čelu u to vreme bio Saša Dragin, postavilo rekord u novoj srbijanskoj disciplini sportske korupcije u kojoj učesnici nastoje da potroše što više državnog novca za nevidljive informatičke projekte

U saopštenju te nevladine organizacije, Dragan Dobrašinović je ispred Koalicije pozvao ministra poljoprivrede Dušana Petrovića i njegovog prethodnika Sašu Dragina da građanima, a pre svega poljoprivrednicima, za koje Vlada tvrdi da ugrožavaju budžet, objasne kakav je to softver od 112,9 miliona dinara.

„Došli smo do podataka da je Ministarstvo poljoprivrede u oktobru 2010. godine sklopilo ugovor sa firmom ’Ulyssys Serbia“ iz Ade za izradu softvera. Pitamo se kakav je to softver koji toliko vredi i na osnovu kojih kriterijuma je sklopljen posao“, stoji u saopštenju Koalicije.

Dobrašinović navodi da je „Ministarstvo poljoprivrede dužno da odgovori i šta se dogodilo s izradom licenciranog aplikativnog softvera za potrebe Uprave za agrarna plaćanja, za koji je Planom javnih nabavki za 2009. godinu bilo predviđeno 214 miliona dinara, kao i zbog čega je za ovaj posao bio predviđen pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva“.

On naglašava da Koalicija za nadzor javnih finansija još jednom postavlja pitanje nadležnim pravosudnim institucijama nameravaju li najzad da počnu da rade svoj posao ili će i dalje, svojim nečinjenjem, nastaviti da se svrstavaju na stranu nosilaca korupcije i organizovanog kriminala nastanjenim u samom vrhu države.

Dragan Dobrašinović je podsetio da je Koalicija, čiji je on član, dosad iznosila niz situacija u kojima su javno izneti podaci o očiglednim zloupotrebama i kriminalnim radnjama najviših državnih funkcionera, posle čega nije usledila reakcija nadležnih institucija.

„Da li to u Srbiji jedino reformisani tužioci ne čitaju novine, ne gledaju televiziju i ne razgovaraju s ljudima, pa samo do njih ne dopiru informacije o teškim krivičnim delima, čije je procesuiranje, da podsetimo, posao za koji su plaćeni iz državnog budžeta“, upitao je Dobrašinović u jednom od ranijih saopštenja Koalicije.

Koalicija je ranije obavestila javnost da je „za nepostojeći sajt Ministarstvo trgovine i usluga na čijem čelu je bio Slobodan Milosavljević dalo oko 29.000 evra, zatim je to isto ministarstvo platilo nepostojeći logo više od 9.000 evra“.

„Pre samo nekoliko dana, izneli smo u javnost činjenicu da ni nakon četiri godine otkako je uplaćeno oko milion i 300.000 evra firmi Alpina za izgradnju deponije u prokupačkom selu Gornja Stražava, radovi nisu počeli, a pare nisu vraćene u državnu kasu. Apelujem na državne organe i nadležne institucije u zemlji da provere sve navode i preduzmu odgovarajuće mere kako bi se sprečilo dalje osipanje novca poreskih obveznika Srbije, koji žive na ivici siromaštva“, kaže Dobrašinović.

Reagujući na saopštenje Koalicije, direktor uprave za agrarno plaćanje Dejan Serdar, rekao je u izjavi za dnevni list Alo da bivši ministar navodno nije bio upoznat sa kontroverznim ugovorom, koji, ipak, postoji. On, međutim, tvrdi da je softver od izuzetnog značaja za Srbiju i predstavlja preduslov za članstvo u EU.

„Softver je plaćen delom od EU, a delom iz budžeta. Sam softver je kičma agrarnog sistema i vodi ceo proces za dobijanje fondova i pretpristupnih fondova EU od kojih očekujemo 30 do 50 miliona evra godišnje. Sistem je plaćen najjeftinije u regionu, oko 450.000 evra, a od novog ministra dobili smo odobrenje da nastavimo s radom i uložimo još toliko“, objasnio je Serdar.

Dakle, milion evra za „kičmeni softver srbijanskog sgrara“ nije bilo dovoljno. Sledi još jedno milionče iz džepova poreskih obveznika!

star
Oceni
4.58
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak