Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (6)

Zahtev Liberalno-demokratske partije

Povući antisemitsku knjigu iz prodaje

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: stareknjige.com

"Da li zaista svi oni koji su u ime države čestitali Pesah pripadnicima jevrejske zajednice misle da u sreći i blagostanju Jevreji u Srbiji mogu da slave jedan od najvećih praznika, kada znamo da se na Uskršnjem sajmu knjiga u centru Beograda prodaje knjiga Kraljevstvo Hazara?", upitao je Marko Karadžić, Komesar za ljudska prava LDP, zahtevajući zabranu distribucije za literaturu koja neskriveno promoviše antisemitizam

"Ova knjiga je gnusni nastavak prvog dela istoimene knjige koja još uvek nije zabranjena. Sadrži skup najstrašnijih antisemitskih tekstova kojima se direktno poziva na linč Jevreja", upozorio je Marko Karadžić u svom pismu i zatražio od nadležnih da pokrenu postupak u skladu sa zakonom koji bi onemogućio dalju ditribuciju ove i još stotinu antisemitskih knjiga.

Naoružan pisac: Dejan Lučić
Photo: facebook

"Da li su oni koji vode ovu zemlju svesni činjenice da su knjige poput ove utrle put najvećim zločinima u istoriji ljudskog roda? Da li su svesni činjenice da agresivne nacionalističke, profašističke, grupacije baš ovaj tip literature koriste kao osnov svog kriminalnog delovanja? Da li su svesni da ignorisanje ovakvih stvari samo produbljuje krizu u kojoj jesmo, da zapušteni spomenici, grafiti mržnje, loš edukativni sistem i loša politika vlasti, stvaraju društvo u kome je nasilje prema manjinskim zajednicama prihvatljivo i opravdano?", upitao je Karadžić, apelujući na građane da ne kupuju ovo izdanje.

 

Predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak rekao je agenciji Beta da je knjiga "Kraljevstvo Hazara" - "najklasičniji primer preštampanih antisemitskih izdanja".

"Dejan Lučić, uporni i dokazani antisemita, u knjizi tvrdi da Jevreji ne postoje i da smo svi mi potomci Hazara", rekao je Nećak podsetivši da je Savez jevrejskih opština još pre dve godine podneo krivičnu prijavu protiv Lučića i zatražio da se primerci njegove knjige zaplene. "U Srbiji trenutno ima 118 štampanih naslova raznih antisemitskih izdanja", upozorio je Nećak i dodao da predstavnici Saveza jevrejske opštine redovno obilaze domaće sajmove knjiga kako bi stekli uvid u objavljivanje, distribuciju i prodaju antisemitskih izdanja i upozorili javnost u vezi s tim.

star
Oceni
4.44
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak