Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (28)

Štrajk glađu i žeđu lidera SNS

Nikolić na ivici izdržljivosti, prvi znaci konfuzije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: BETA

Zdravstveno stanje lidera SNS Tomislava Nikolića je ozbiljno i zabrinjavajuće, a na momente on pokazuje i znake konfuzije, saopštio je konzilijum koji prati zdravstveno stanje lidera naprednjaka

Član konzilijuma Ljubomir Ilić rekao je novinarima da je pacijent iznuren, ne uzima ni hranu ni vodu, a porodica je sve vreme uz njega. Na pitanje novinara da li Nikolić prima neku terapiju, Ilić je odgovorio da je to deo istorije bolesti pacijenta i da o tome ne može da govori.

Ilić je naveo da sa Nikolićevom porodicom lekari razmatraju i mogućnost uključenja infuzije ukoliko to bude neophodno.

"Sada je to lekarska procena kada mi možemo da njegovu volju suzbijemo i uključimo neke naše terapije, a sve u cilju očuvanja života. To nam je posao", kazao je lekar.

Nikolić, koji od subote štrajkuje glađu i žeđu, izjavio je ranije da "nema nikakvih dilema" i da ne odustaje od protesta. On je izjavu novinarima dao u sobi privatnog Kliničko-bolničkog centra "Beograd" gde je smešten nakon što mu je u nedelju oko 20 sati pozlilo u Domu narodne skupštine.

Predsednik SNS-a je svestan i komunikativan, ali je izjavu dao govoreći tihim glasom. Nikolić je naveo da se oseća relativno dobro, da ga je prošla glavobolja, ali da ima probleme sa želucem.

Photo: www.zaevropskusrbiju.rs

Prema njegovim rečima, doktori su pokušali da ga ubede da prekine štrajk i oni su jedini koji to čine. Nikolić je kazao da predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić ne mora više da ga obilazi, već da je dovoljno samo da mu se javno obrati.

Tadić je razgovarao juče sa Nikolićem u Domu narodne skupštine, nakon čega je kazao da izbori mogu da budu raspisani nakon što Srbija dobije status kandidata za EU.

Nikolić je danas kritikovao i one koji govore da zapravo ne štrajkuje glađu i žeđu i kazao da bi im bilo bolje da ćute, jer njihove izjave zapravo govore o njima samima.

"Nisam ušao u ovo da bih se igrao sa sobom, porodicom i decom", rekao je predsednik naprednjaka.

Kratku izjavu novinarima dala je i Nikolićeva supruga Dragica koja je rekla da primećuje kako je Nikolićevo stanje sve lošije, ali da niko ne može da ga ubedi da prekine štrajk.

Jake policijske snage ispred zgrade Predsedništva, ponedeljak 18. april
Photo: Milica Jovanović

 

Oko hiljadu pristalica SNS okupilo se oko 19 sati u Pionirskom parku u Beogradu, gde je došlo do kraćeg koškanja sa policijom kada su demonstranti pokušali da sklone ogradu koja ih deli od policajaca.

Napetu situaciju smirio je zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić koji je apelovao na demonstrante da skup protekne bez incidenata. On je demonstrantima preko megafona kazao da treba izbeći sukobe.

"Nikada neću komandovati nasiljem, pa makar mislili i da sam najgori na svetu", rekao je on.

Učesnici skupa bili su odeveni u majice sa logom SNS, a tokom protesta su uzvikivali parole protiv predsednika Srbije i Demokrarske stranke Borisa Tadića. Skup su obezbeđivale izuzetno jake policijske snage.

Vučić je najavio da će naprednjaci prošetati oko zgrade Predsedništva i mirno zahtevati od predsednika Srbije da raspiše izbore.

U senci događanja u Beogradu protekao je i peti interparlamentarni sastanak Evropske unije i Srbije u Briselu. Šef odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Laslo Varga potvrdio je da je sastanak protekao u atmosferi koja nije bila pozitivna niti optimistična.

"Ono što je obeležilo poslepodne je trenutna politička situacija u Srbiji, tome je posvećeno mnogo više pažnje nego unapred dogovorenim temama... Mislim da dan nije protekao u pozitivnoj ili optimističnoj atmosferi... zbog situacije s najvećom opozicionom strankom", rekao je Varga u telefonskoj izjavi agenciji Beta iz Brisela.

Varga, koji predvodi delegaciju srpskog parlamenta, preneo je poruku evropskog komesara za proširenje štefana Filea upućenu vlasti i opoziciji u Srbiji da jačanje institucija, a ne njihovo slabljenje, predstavlja "zajedničku odgovornost" obe strane.

File je, prema rečima Lasla Varge, vladi poručio da proces evropskih integracija ne može da bude uspešan ukoliko nije "inkluzivan" i treba da uključi i predstavnike opozicije, civilnog društva i biznisa.

star
Oceni
2.58
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak