Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (120)

Osipanje poslaničkog kluba liberala

Vesna Pešić napustila LDP

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Samostalna poslanica: Vesna Pešić
Samostalna poslanica: Vesna Pešić
Photo: FoNet/Božidar Petrović

Nakon što je podnela ostavku na mesto predsednice Političkog saveta LDP Vesna Pešić je obavestila predsednicu Skupštine Srbije o odluci da istupi i iz poslaničkog kluba te partije

U pismu Slavici Đukić-Dejanović koje je objavio sajt pescanik.net, Pešićeva navodi da je donela odluku da napusti poslanički klub Liberalno-demokratske partije i pređe u status samostalne poslanice. Ona je u pismu istakla da je njen prelazak u neki drugi poslanički klub ili stranku, apsolutno isključen.

„Na ovaj korak sam se odlučila nakon saopštenja Političkog saveta LDP-a od 5. aprila tekuće godine. U tom saopštenju je ukazano da se moja i stranačka gledišta u ključnim pitanjima razlikuju. Tačno je da sam glasala protiv zakona o informisanju, a stranka ga je podržala. Bilo je još takvih prilika, kao što je nekritična podrška reformi pravosuđa i druge političke i strateške ocene s kojima se nisam slagala. Zamerila sam se i time što sam uopšte imala nekakva gledišta o bilo čemu“, stoji u pismu Vesne Pešić.

Ona navodi da je na odluku o istupanju iz poslaničkog kluba LDP nisu navela samo navedena neslaganja, već pre svega konstatacija Političkog saveta da je nanela štetu stranci, a ne i predsednik stranke koji je dao spornu izjavu u Skupštini.

„Pri tom, ja sam ga upozorila na vreme da se bez izvinjenja ne može otkloniti šteta koju je naneo stranci i sebi lično. Smatram da naš politički i javni život ne može postati demokratski i slobodan, ako i predsednici stranaka baš nikada ne mogu da pogreše. A takav stav je zauzeo novi Politički savet LDP-a, ali i funkcioneri te stranke. Da stvar bude još neprijatnija za mene, predsednik stranke je taj organ – Politički savet – nazvao fiktivnim“, zaključila je u pismu Vesna Pešić podsetivši da poslanici LDP-a nemaju blanko ostavke.

Istovremeno u izjavi za beogradski dnevni list Blic, Pešićeva je rekla da razmišlja i o formalnom istupanju iz LDP, a da će konačnu odluku doneti sledeće nedelje.

Ona je odlučno demantovala priče o tome kako treba da se priključi Krivajskoj inicijativi, stranci čije je formiranje najavio Vladimir Pavićević, bivši funkcioner LDP-a.

„Nikada nisam čula za Krivajsku inicijativu. Posle ovog iskustva, ne bih više ni u kakvu stranku ušla, ni na kolenima da me mole“, rekla je Pešićeva.

Vesna Pešić, inače, od utorka nije sedela sa ostalim poslanicima LDP u skupštinskoj sali, već se osamila u poslednjem redu koji nije rezervisan za liberale. I tokom sednice skupštinskog odbora za inostrane poslove čiji je član, Pešićeva je sedela na potpuno suprotnom kraju u odnosu na mesta koja su zauzeli poslanici LDP Zoran Ostojić i Bojan Đurić.

Njeno udaljavanje usledilo je nakon sednice Političkog saveta LDP, na kojem je kritikovana njena ostavka na funkciju predsednice u ovom telu zbog neslaganja sa izjavom Čedomira Jovanovića o poseti Vuka Jeremića „kanibalima” u Africi i "Obaminim klovnovima".

>>>

Dr Slavica Đukić-Dejanović
Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije

Gospođo Predsednice,

Obaveštavam Vas da sam donela odluku da napustim poslanički klub Liberalno demokratske partije i pređem u status samostalnog poslanika. Prelazak u neki drugi poslanički klub, ili stranku, je apsolutno isključen.

Na ovaj korak sam se odlučila nakon saopštenja Političkog saveta LDP-a od 5. aprila tekuće godine. U tom saopštenju je ukazano da se moja i stranačka gledišta u ključnim pitanjima razlikuju. Tačno je da sam glasala protiv zakona o informisanju, a stranka ga je podržala. Bilo je još takvih prilika, kao što je nekritična podrška reformi pravosuđa i druge političke i strateške ocene s kojima se nisam slagala. Zamerila sam se i time što sam uopšte imala nekakva gledišta o bilo čemu.

No, na ovaj korak me nisu navela samo ova neslaganja, nego najviše konstatacija Političkog saveta da sam ja nanela štetu stranci, a ne i predsednik stranke koji je dao spornu izjavu u Skupštini. Pri tom, ja sam ga upozorila na vreme da se bez izvinjenja ne može otkloniti šteta koju je naneo stranci i sebi lično. Smatram da naš politički i javni život ne može postati demokratski i slobodan, ako i predsednici stranaka baš nikada ne mogu da pogreše. A takav stav je zauzeo novi Politički savet LDP-a, ali i funkcioneri te stranke. Da stvar bude još neprijatnija za mene, predsednik stranke je taj organ – Politički savet – nazvao fiktivnim.

Podsećam Vas da poslanici LDP-a nemaju blanko ostavke.

Molim Vas da me Vaša služba obavesti gde mogu da primam skupštinske materijale i da li postoji neka prostorija za samostalne poslanike.

S poštovanjem,

Dr Vesna Pešić
Narodna poslanica

U Beogradu, 7. aprila 2011.

star
Oceni
4.55
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak