Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (120)

Osipanje poslaničkog kluba liberala

Vesna Pešić napustila LDP

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Samostalna poslanica: Vesna Pešić
Samostalna poslanica: Vesna Pešić
Photo: FoNet/Božidar Petrović

Nakon što je podnela ostavku na mesto predsednice Političkog saveta LDP Vesna Pešić je obavestila predsednicu Skupštine Srbije o odluci da istupi i iz poslaničkog kluba te partije

U pismu Slavici Đukić-Dejanović koje je objavio sajt pescanik.net, Pešićeva navodi da je donela odluku da napusti poslanički klub Liberalno-demokratske partije i pređe u status samostalne poslanice. Ona je u pismu istakla da je njen prelazak u neki drugi poslanički klub ili stranku, apsolutno isključen.

„Na ovaj korak sam se odlučila nakon saopštenja Političkog saveta LDP-a od 5. aprila tekuće godine. U tom saopštenju je ukazano da se moja i stranačka gledišta u ključnim pitanjima razlikuju. Tačno je da sam glasala protiv zakona o informisanju, a stranka ga je podržala. Bilo je još takvih prilika, kao što je nekritična podrška reformi pravosuđa i druge političke i strateške ocene s kojima se nisam slagala. Zamerila sam se i time što sam uopšte imala nekakva gledišta o bilo čemu“, stoji u pismu Vesne Pešić.

Ona navodi da je na odluku o istupanju iz poslaničkog kluba LDP nisu navela samo navedena neslaganja, već pre svega konstatacija Političkog saveta da je nanela štetu stranci, a ne i predsednik stranke koji je dao spornu izjavu u Skupštini.

„Pri tom, ja sam ga upozorila na vreme da se bez izvinjenja ne može otkloniti šteta koju je naneo stranci i sebi lično. Smatram da naš politički i javni život ne može postati demokratski i slobodan, ako i predsednici stranaka baš nikada ne mogu da pogreše. A takav stav je zauzeo novi Politički savet LDP-a, ali i funkcioneri te stranke. Da stvar bude još neprijatnija za mene, predsednik stranke je taj organ – Politički savet – nazvao fiktivnim“, zaključila je u pismu Vesna Pešić podsetivši da poslanici LDP-a nemaju blanko ostavke.

Istovremeno u izjavi za beogradski dnevni list Blic, Pešićeva je rekla da razmišlja i o formalnom istupanju iz LDP, a da će konačnu odluku doneti sledeće nedelje.

Ona je odlučno demantovala priče o tome kako treba da se priključi Krivajskoj inicijativi, stranci čije je formiranje najavio Vladimir Pavićević, bivši funkcioner LDP-a.

„Nikada nisam čula za Krivajsku inicijativu. Posle ovog iskustva, ne bih više ni u kakvu stranku ušla, ni na kolenima da me mole“, rekla je Pešićeva.

Vesna Pešić, inače, od utorka nije sedela sa ostalim poslanicima LDP u skupštinskoj sali, već se osamila u poslednjem redu koji nije rezervisan za liberale. I tokom sednice skupštinskog odbora za inostrane poslove čiji je član, Pešićeva je sedela na potpuno suprotnom kraju u odnosu na mesta koja su zauzeli poslanici LDP Zoran Ostojić i Bojan Đurić.

Njeno udaljavanje usledilo je nakon sednice Političkog saveta LDP, na kojem je kritikovana njena ostavka na funkciju predsednice u ovom telu zbog neslaganja sa izjavom Čedomira Jovanovića o poseti Vuka Jeremića „kanibalima” u Africi i "Obaminim klovnovima".

>>>

Dr Slavica Đukić-Dejanović
Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije

Gospođo Predsednice,

Obaveštavam Vas da sam donela odluku da napustim poslanički klub Liberalno demokratske partije i pređem u status samostalnog poslanika. Prelazak u neki drugi poslanički klub, ili stranku, je apsolutno isključen.

Na ovaj korak sam se odlučila nakon saopštenja Političkog saveta LDP-a od 5. aprila tekuće godine. U tom saopštenju je ukazano da se moja i stranačka gledišta u ključnim pitanjima razlikuju. Tačno je da sam glasala protiv zakona o informisanju, a stranka ga je podržala. Bilo je još takvih prilika, kao što je nekritična podrška reformi pravosuđa i druge političke i strateške ocene s kojima se nisam slagala. Zamerila sam se i time što sam uopšte imala nekakva gledišta o bilo čemu.

No, na ovaj korak me nisu navela samo ova neslaganja, nego najviše konstatacija Političkog saveta da sam ja nanela štetu stranci, a ne i predsednik stranke koji je dao spornu izjavu u Skupštini. Pri tom, ja sam ga upozorila na vreme da se bez izvinjenja ne može otkloniti šteta koju je naneo stranci i sebi lično. Smatram da naš politički i javni život ne može postati demokratski i slobodan, ako i predsednici stranaka baš nikada ne mogu da pogreše. A takav stav je zauzeo novi Politički savet LDP-a, ali i funkcioneri te stranke. Da stvar bude još neprijatnija za mene, predsednik stranke je taj organ – Politički savet – nazvao fiktivnim.

Podsećam Vas da poslanici LDP-a nemaju blanko ostavke.

Molim Vas da me Vaša služba obavesti gde mogu da primam skupštinske materijale i da li postoji neka prostorija za samostalne poslanike.

S poštovanjem,

Dr Vesna Pešić
Narodna poslanica

U Beogradu, 7. aprila 2011.

star
Oceni
4.55
Ostali članci iz rubrike Vesti
image

Johanes Han, EU komesar za susedsku politiku i proširenje

Očigledni pozitivni procesi na Zapadnom Balkanu

image

Angela Merkel, nemačka kancelarka

Srbija ispunila uslove za početak pregovora

image

Johanes Han, evropski komesar za susedsku politiku

Što pre otvoriti prva poglavlja sa Srbijom

image

Sebastijan Kurc, šefa austrijske diplomatije

Sporazumi otklonili sve prepreke za otvaranje poglavlja

Tagovi
Nema tagova za ovaj članak