Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

U tem Somboru

Šta zna dete šta je sieg heil?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Što je deci podignuta ruka, pet ćevapa traže s malo luka: Pozdrav nadesno
Što je deci podignuta ruka, pet ćevapa traže s malo luka: Pozdrav nadesno
Photo: www.soinfo.org

Kako se zabavljaju mladi u Somboru najbolje svedoče napadi na Jevrejsku opštinu, stambene objekte pripadnika romske nacionalnosti, kao i ispisivanje grafita mržnje po istim, a sve to praćeno nacističkim sieg heil pozdravom pred utakmice. Tribina kojom je LDP pokušao da ukaže na probleme fašizma nije dobila odziv, budući da većina to ne doživljava kao problem

Problem koji je potresao jedan deo Sombora video je komesаr zа ljudskа prаvа i doskorаšnji državni sekretаr Ministаrstvа zа ljudskа i mаnjinskа prаvа, Mаrko Kаrаdžić koji je na tribini „Dogovor protiv govora mržnje i zločina“ zаbrinuto spomenuo kаko se o nečemu pričа, а o nečemu ne, dušebrižno spominjujući netrpeljivosti premа Romimа uprаvo u Krаljevu i Jаbuci. Pokušaj Liberalno demokratske partije da razgovorom o problemu eventualno nađe rešenje, nije baš naišao na odziv u Somboru, čiji stanovnici ne dele mišljenje da je to najveći problem. Pa se tako i ne poklanja pažnja borbi protiv ove opake bolesti sve više prisutne među mladima.

Neke priče odjeknu u javnosti, neke ne, а neke ne sаmo da dižu prašnu već je i bаcаju u oči, dok se već u sledećoj situaciji sama slegne i kao da ništa nije bilo. Tako se i slegla tribina LDP-a, a ostali ogranci navijačkih grupa koji i dalje divljaju po ulicama. Jedan od predloga organizatora tribine je gledanje filma Šišanje kao eventualna preventiva, a pomisao o mogućem kontraefektu filma nije pominjana.

Poziv za učešće u projektu upućen je predstavnicima Policijske uprave Sombor, direktorima škola kao i predstavnicima romske i jevrejske zajednice u Somboru, koji nisu uzeli za shodno da prisustvuju tribini. Oni zasigurno ne vide grafite, napade na manjine, kao ni nacističke pozdrave omladine koja usred naleta sportske euforije ne bira način kako da izrazi svoju agresiju.

I pored toga što gradske vlasti osuđuju sve te aktivnosti mladih nacista, ne čine ništa da to iskorene i suzbiju, već ih puštaju da slobodno odrastaju sa svojom neosnovanom mržnjom i da je prenose na mlađe i još neiskusnije generacije.

Dok deca pišu grafite i divljaju na utakmicama, stariji ih podržavaju pesmom, pa je tako omiljen song nacionalnog barda Brane Crnčevića:

"Imam neke drugove
Poznate po tome
Što preziru Cigane
A poštuju Rome

Nekad bejah Ciganin
A sada sam Rom
Kakva divna promena
u životu mom.

U pomoć nam stižu
veseli saborci,
Nekad behu Srbi,
Sad su Crnogorci.

Kakva divna promena
U životu mom
Ja sam Srbin-Ciganin
Crnogorac-Rom"

Dok stariji u kafani pevaju pesme diskutabilne sadržine, omladina sajber metodama dolazi do izražaja. Tako je grupacija ljubitelja Hitlera napravila i svoju grupu na Facebook-u u kojoj je sakupila istomišljenike iz Sombora, koji pre svega vole sport, da se ovim putem dogovaraju oko svojih aktivnosti. Tako se jedan od dogovora na Facebook-u, oko gostovanja njihovog omiljenog kluba u Inđiji, sveo na poklič: “Indjija je zelena, ko zelena trava, Indjija je boja svakog Muslimana!!!” A tu je i blagovremeno upozorenje namenjeno lokalnom stanovništvu: “Alo seljacine svi pod kljuceve u vase malo smrdljivo selo docice VOJVODE”. Ove miroljubive poruke lične prirode mogu se videti na facebook stranici Air Bleja, navijačke grupe iz Sombora, a njihove fotografije na kojima ponosno pozdravljaju tradicionalnim srpskim nacističkim pozdravom možete pogledati ispod teksta. Šta znaju deca šta je sieg heil?

Photo: www.soinfo.org Photo: www.soinfo.org Photo: www.soinfo.org Photo: www.soinfo.org
star
Oceni
3.46
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak