Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (13)

Reakcije na bojkot Nobelove nagrade za mir

Manifestacija servilnosti Beograda

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Potrebna rasprava o spoljnoj politici Srbije: Jelko Kacin
Potrebna rasprava o spoljnoj politici Srbije: Jelko Kacin
Photo: BETA/MARKO RUPENA

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da je šokiran odlukom Srbije da njen predstavnik ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou u petak u Oslu

„Nema ni jedne zemlje kandidata (za članstvo u Evropskoj uniji), ili potencijalnog kandidata, koja na takav način manifestuje svoju servilnost“, rekao je Kacin za radio Dojče vele.

Kacin je ocenio da je Srbija u svom odnosu prema pitanju ljudskih prava pokazala svoju načelnu politiku.

„Ima vremena za Kabilu, a nema vremena za Oslo i Nobelovu nagradu“, rekao je Kacin aludirajući, verovatno, na prošlogodišnju posetu ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića Demokratskoj Republici Kongu i njegov susret s predsednikom te zemlje Žozefom Kabilom.

Izvestilac Evropskog parlamenta kaže da je „to dokaz da o srpskoj spoljnoj politici treba obaviti pravu raspravu, ne samo u Srbiji, nego i u Evropskoj uniji“.

Povodom najave bojkota dodele Nobelove nagrade za mir nemački analitičar Gerald Knaus rekao je za radio Dojče vele da „veoma loš utisak ostavlja činjenica da je Srbija jedina zemlja koja je u procesu evrointegracija, a koja je otkazala prisustvo svojih predstavnika na dodeli Nobelove nagrade za mir“. On podseća da je i sama Srbija proteklih godina iz inostranstva dobijala veliku pomoć u demokratizaciji države i društva, a bilo je dosta srpskih disidenata koji su se iz egzila borili za osnovna ljudska prava i demokratizaciju Srbije. Iako posledica bojkota neće biti, Klaus smatra da je loše to što se zemlja poput Srbije u ovom slučaju nije solidarisala sa ostalim evropskim zemljama.

„Za zemlju poput Srbije važno je da misli na svoj ugled u Evropi. U Evropi je postignut dogovor da se dodelom Nobelove nagrade za mir istaknu i nagrade sloboda mišljenja, disidenti, borci za demokratiju i ljudska prava. Svaka važnija evropska zemlja je zainteresovana da ima dobre odnose sa Kinom i većina evropskih zvaničnika smatra da ovogodišnji izbor za Nobelovca nije kontradiktoran i da neće ugroziti dosadašnje odnose. Zato je teško razumljivo, zašto bi Srbija po ovom pitanju zauzimala suprotnu poziciju“, kaže Knaus.

Odluku srpskog Ministarstva spoljnih poslova osudio je i Komitet pravnika za ljudska prava koji je saopštio da je Srbija najavom bojkota ovogodišnje dodelu Nobelove nagrade za mir, još jednom potvrdila da je daleko od iskrene borbe za poštovanje ljudskih prava i svih onih vrednosti koje su svojstvene modernom, evropskom, demokratskom društvu.

U saopštenju se navodi da bi Srbija, nakon strahota devedesetih, trebalo da prednjači među državama koje će stati uz one čija su prava ugrožena i koji rizikuju svoje živote zarad mira u svetu.

“Pod hitno tražimo od države Srbije da pošalje predstavnike države da prisustvuju ceremoniji i da se javnosti objasni koju vrstu politike vodimo. Srbiji je potrebna istinska politika poštovanja ljudskih prava, a ne politika kojoj je važniji most od ljudskog života. Ujedno zahtevamo da Srbija od Kine traži da iz kućnog pritvora pusti članove porodice dobitnika Nobelove nagrade i krene putem poštovanja ljudskih prava”, zaključuje se u saopštenju Jukoma.

star
Oceni
3.02
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak