Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (62)

Postkosovska srpska diplomatija

Srbija bojkotuje Nobelovu nagradu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Uzdrmao četvrti stub: Li Sjaobo, dobitnik Nobelove nagrade za mir
Uzdrmao četvrti stub: Li Sjaobo, dobitnik Nobelove nagrade za mir
PHOTO/EPA:LIU XIA/HANDOUT

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, na zahtev Kine, dalo je instrukcije diplomatskim predstavnicima u Oslu da ne prisustvuju dodeli Nobelove nagrade za mir koja je ove godine dodeljena kineskom disidentu Liju Sjaobou

Kako prenosi BBC, Kina i još 18 zemalja, među kojima je i Srbija, nisu prihvatile poziv da prisustvuju ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou, koja će se održati u petak, 10. decembra.

Osim Kine, dodeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka, naveo je Nobelov komitet.

Izaslanici tih zemalja će izostati sa ceremonije iz različitih razloga, navedeno je u saopštenju, koje su prenele svetske agencije. Komitet je, takođe, saopštio da je Kina vršila pritisak bez presedana na strane diplomate u Oslu da bojkotuju ovaj događaj.

Peking je poslao pisma ministarstvima inostranih poslova i ambasadama u kojima je apelovao na diplomate da ne dođu na dodelu, upozoravajući na posledice koje će snositi oni koji podrže Lijua. Kinesko ministarstvo spoljnjih poslova nazvalo je pristalice dodele ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Liju "klovnovima" koji izvode farsu, prenele su svetske agencije.

Kineske vlasti su ljutito reagovale na odluku Nobelovog komiteta da nagradu dodeli Lijuu i stavile su njegovu suprugu i kolege u kućni pritvor kako ne bi mogli da otputuju u Oslo na uručivanje nagrade. Nobelov komitet je odluku o dodeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu doneo u oktobru zbog njegovog zalaganja za ljudska prava i demokratiju u Kini.

Liju (54) nalazi na odsluženju zatvorske kazne od 11 godina zbog subverzivnih aktivnosti.

Poslednja odluka srbijanskog ministarsatva spoljnih dela aktuelizovala je pitanje spoljnopolitičke orijentacije zemlje i stvarnog razloga izostanka sa ceremonije. Iz spiska zemalja koje bojkotuju dodelu nagrade može se videti da je ili reč o nedemokratskim režimima koji, poput Kine, imaju problema sa sosptvenim disidentima ili o zemljama koje se nalaze pod snažnim uticajem Pekinga.

Srbija je i ranije pokazivala zavidan nivo servilnosti prema zahtevima koji su dolazili iz Pekinga što je naročito došlo do izražaja tokom Vlade Vojislava Koštunice kada je na zahtev kineske ambasade u Beogradu otkazana projekcija filma „Letnja palata“. Taj kineski disidentski film u režiji Lua Jea trebalo je da otvori festival Novog autorskog filma 2006. godine, ali je neposredno pred početak projekcije iz ambasade Kine u Beogradu stigao dopis organizatorima u kojem su upozoreni da je taj film "strogo zabranjen u Kini" i zamoljeni da ga ne prikažu, zarad, kako je navedeno, "očuvanja dobrih bilateralnih odnosa".

Srpska diplomatija je i kasnije, pod upravom Vuka Jeremića i njegovog klana, donosila čudne odluke rukovođena pogrešnim kriterijumima savezništava u odbrani iracionalnog teritorijalnog integriteta na Kosovu. Tako je Srbija u novembru 2008. godine bila jedina evropska država koja je u UN glasala protiv Rezolucije o stanju ljudskih prava u Iranu. Tu rezoluciju su, inače, predložile zemlje EU čijem članstvu zvanični Beograd navodno teži. U oba slučaja odluke su pravdane podrškom tih zemalja teritorijalnom integritetu Srbije.

star
Oceni
2.53
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak