Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (13)

Godišnjica ubistva gardista u vojnom objektu Karaš

Ko je ubio vojnike u Topčideru?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Država prikriva zločin: Ubijeni gardisti
Država prikriva zločin: Ubijeni gardisti
Photo: STOCK

Nema sumnje da su Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević pre punih šest godina ubijeni i da je država Srbija preko vojnih istražnih organa želela da zločin predstavi kao ubistvo i samoubistvo. Još se ne zna ko su naredbodavci i izvršioci zločina, a sumnja da je motiv to što su žrtve videle Ratka Mladića itekako je osnovana

I šestu godišnjicu ubistva vojnika Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića, ubijenih 5. oktobra na stražarskom mestu pored vojnog objekta Karaš u Topčideru, Srbija dočekuje bez rezultata istrage o tome ko je i zašto pucao u gardiste i sa osnovanom sumnjom da je tadašnji državni vrh umešan u ubistvo i zataškavanje tog zločina. Nijedan postupak države nije poslao poruku da Srbija ima normalne institucije u kojima se brine o ljudskim životima. Štaviše, rezultat prve fingirane istrage koju je vodilo vojno pravosuđe bio je da je reč o ubistvu i samoubistvu, odnosno da je Jakovljević ubio Milovanovića, a onda pucao u sebe, što je već prvo iole ozbiljno veštačenje odbacilo kao izmišljotinu. Iza nje nesumnjivo stoji dugačka i moćna ruka bezbednosnih struktura, a javnost Srbije nije dala adekvatan odgovor na ovo bahato izrugivanje pravdi.

U javnosti se već nakon vesti o tragediji osnovano sumnjalo da su vojnici ubijeni zbog toga što su videli najtraženijeg haškog optuženika Ratka Mladića. Odgovor države bio je ponižavajući, ministar odbrane Prvoslav Davinić prošetao je odabrane novinare kroz podzemno sklonište Predsedništva SFRJ „Karaš“ i kazao „eto, vidite da ga nema“. Stav advokata porodica ubijenih vojnika Vladana Batića je da je reč o "nekoj vrsti ritualnog ubistva i uzaludnih pokušaja da se utvrdi istina". On smatra i da je i "laicima jasno da je nekom stalo da se ne utvrdi istina - da su gardisti ubijeni". U jednom ranijem razgovoru za medije on je podsetio da su nezavisna državna komisija, kao i dodatna veštačenja u SAD pokazala da nema mogućnosti da je jedan gardista ubio drugog, pa izvršio samoubistvo. "I dalje verujemo da putevi vode ka haškim optuženicima", rekao je Batić.

Centar za evroatlantske studije saopštio je u ponedeljak da istražno-sudski procesi u vezi ubistava gardista Jakovljevića i Milovanovića nedopustivo dugo traju i konstatovao da „to, kao i nerešavanje slučajeva ubistava vojnika u kasaranama u Leskovcu nastradalih u periodu 2004-2005. koji su najverovatnije ubijeni zato što su bili svedoci prisustva Ratka Mladića u vojnim objektima, i odsustvo političke volje da se rasvetli politička pozadina ubistva premijera Đinđića, predstavljaju poraz promena koje su počele 5. oktobra 2000, čija je glavna karakteristika bila nenasilje i otklon od zloupotrebe sile u političke svrhe“.

Ako naiđe Ratko, zažmurite: Gardisti u Topčideru
Photo: Dragan Kujundžić
U nastavku saopštenja se navodi: „CEAS pozdravlja činjenicu da vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić koji je sramno tvrdio da su vojnici izvršili ubistvo i samoubistvo, i tužilac Aleksandar Stojev koji je tražio nepotrebna dodatna veštačenja i pošto je neupuitno od strane kompetentnih tela utvrđeno da su vojnici ubijeni, nisu prošli reizbor tokom reforme pravosuđa. Pošto je nesumnjivo utvrđeno da su vojnici ubijeni, istragu sada treba usmeriti u pravcu utvrđivanja činjenica i prikupljanja dokaza na okolnosti ko su ubice. Neophodno je da Tužilaštvo putem potrebnih obaveštenja traži od policije proveru niza dokaza i prikupljanje činjenica koje se mogu dobiti samo operativnim radom policije. Takođe treba pouzdano i precizno u tvrditi da li se u objektu Karaš u bilo koje vreme, a posebno u vreme ubistva gardista, krio neki haški optuženik. Te provere mogu se izvršiti preko Ministarstva odbrane, Nacionalnog saveta za saradnju sa haškim Tribunalom, pribavljanjem dokumentacije od Tužilaštva haškog Tribunala i saslušanjem ličnosti koje o potrazi za Ratkom Mladićem obaveštavaju javnost. Takođe, treba proveriti da li su postojale osobe koje su imale interes za ubistvo vojnika zbog eventulne pljačke vojne imovine, trgovine oružijem, municijom i slično, a imajući u vidu da je već bilo krivičnih postupaka s tim u vezi“.

Ova organizacija podseća da je „očigledno da tužilaštvo u ovom predmetu nije postupalo profesionalno, već je vršilo opstrukciju istrage, a vojne strukture nisu uradile ništa u pravcu utvrđivanja odgovornosti za propuste u ovom slučaju, neophodno je proveriti razloge takvog odnosa prema ovom zločinu“.

CEAS apeluje na predsednika Republike, vladu Srbije, predstavnike i organizacije međunarodne zajednice koje pružaju podršku reformi pravosudnog sistema i uspostavljanja demokratske kontrole nad sektorom bezbednosti, što su i osnovni uslovi za evrointegracije Srbije, da imaju u vidu sporost u rasvetljavanju ovog zločina, moguće zloupotrebe državnih organa koji postupaju u ovom predmetu kao i eventulane sukobe interesa aktera u ovom slučaju“, naglašava se u saopštenju.


+++

Šta su veštačili veštaci

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je u utorak da Ministarstvo pravde prihvata inicijativu advokata porodica vojnika stradalih u Topčideru za preispitivanje odgovornosti veštaka koji su istraživali uzrok smrti dvojice gardista.
"Ta inicijativa sa pratećom dokumentacijom i dokazima naći će se pred članovima komisije koja će razmatrati da li je u konkretnom slučaju prekršen zakon", rekla je Snežana Malović.

Žene u crnom su, izražavajući solidarnost sa porodicama žrtava, konstatovale da „državni ,naročito pravosudni, organi nastavljaju sa besprizornom opstrukcijom istrage ovog zločina, tako da se krivični postupak protiv ubica još uvek nalazi u predistražnoj fazi, a da je javnost nedopustivno ravnodušna“.

„ Jasno je da su Miloševićevi kadrovi još uvek uticajni u institucijama koje bi trebalo da sprovode pravdu. To je očigledno u slučaju dvostrukog ubistva čija se godišnjica danas obeležava, ali i u brojnim drugim smrtnim slučajevima u vojsci, čiji su uzroci i dalje obavijeni velom tajne“, ističe se u saopštenju.

star
Oceni
4.85
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak