Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Zahtev za ocenom ustavnosti spornog zakona

Dulićev korupcionaški zakon pred Ustavnim sudom

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Male tajne majstora korupcije: Oliver Dulić u kuhinjskom zanosu
Male tajne majstora korupcije: Oliver Dulić u kuhinjskom zanosu
Photomontage: Zlica

Koalicija za nadzor javnih finansija i organizacija Transparentnost Srbija podneli su Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize. Tim zakonom se direktno krši niz ranije donetih sistemskih zakona, međunarodni ugovori koje je Srbija ratifikovala ali i ustavna načela koja promoviše slobodna konkurencija i uspostavljanje tržišne ekonomije

U saopštenju Koalicije za nadzor javnih finansija navodi se da su odredbe zakona, koji je Skupština Srbije donela 1. jula, u suprotnosti sa Ustavom Srbije, Zakonom o javnim nabavkama, Sporazumomom o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Dodaje se da suspendovanje nekih od najznačajnijih odredbi Ustava, zakona i sporazuma kojima se obezbeđuje transparentnost procedura, jednak pravni položaj svih ponuđača i poštovanja principa konkurencije predstavlja "otvoren poziv za korupciju", podržan od strane najviših državnih institucija.

"Vlada, skupština i predsednik Srbije nisu dobili mandat da promovišu korupciju i van snage stavljaju Ustav Srbije i ratifikovane međunarodne sporazume, niti da u pitanje dovode evropsku budućnost zemlje", navodi se u saopštenju.

Koalicija za nadzor javnih finansija i Transparentnost Srbija pozvale su Ustavni sud Srbije da prihvati inicijativu i obustavi primenu zakona.

"Smatramo da je to jedini način da se zaštiti intres građana Srbije i Ustavom garantovano ekonomsko uređenje koje počiva na tržišnoj privredi, otvorenom i slobodnom tržištu, slobodi preduzetništva, samostalnosti privrednih subjekata i drugih oblika svojine', navodi se u saopštenju.

Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize između ostalih potpisali su i Toplički centar za demokratiju i ljudska prava iz Prokuplja, Centar za razvoj neprofitnog sektora iz Beograda, Beogradski centar za ljudska prava.

star
Oceni
4.64
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak