Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (15)

Reakcije na usvajanje Deklaracije o Srebrenici

Korak napred ili ruganje žrtvama

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: FoNet/Dragan Antonić

Bernar Kušner: Važan korak ka ostvarivanju zajedničke evropske budućnosti Srbije i njenih suseda * Volfram Mas: Nisam siguran da li su svi u Srbiji svesni koliko značajno ovakva odluka *Žene u crnom: Skupština Srbije se "narugala žrtvama"

Holandija pozdravlja usvajanje deklaracije o Srebrenici u srpskom parlamentu, ocenjujući da je to korak napred u suočavanju sa prošlošću.
"Holandija pozdravlja rezoluciju o Srebrenici koju je inicirao predsednik Srbije, a koju je usvojio srpski parlament", rekao je agenciji Frans pres portparol holandskog ministarstva spoljnih poslova Ad Meijer.

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je u sredu da snažno podržava usvajanje Deklaracija o osudi zločina o Srebrenici i da je i te kako opaženo to što je Srbija učinila taj korak suočavanja sa svojom istorijom.

Republika Srpska protiv deklaracije
Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ocenio je da je deklaracija usvojena pod pritiskom međunarodne zajednice: "Ako su mislili da će se ovakvom deklaracijom rešiti problem, napravili su veliku grešku. Izgleda i da su napravili veliki problem, ne samo Srbiji već i RS", kazao je Bosić.
Šef poslaničkog kluba SDS u parlamentu RS Borislav Bojić pozvao je predsednika RS Rajka Kuzmanovića da inicira održavanje posebne sednice parlamenta na kojoj bi RS zauzela zvaničan stav o deklaraciji o Srebrenici.
Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u parlamentu RS Nikola Baštinac rekao je da je prilikom usvajanja deklaracije o Srebrenici trebalo da postoji nacionalni konsenzus u Skupštini Srbije, kojeg nije bilo. "Očekujemo da će ubrzo parlament Srbije doneti deklaraciju kojom će osuditi zločine nad svima, a pogotovo zločine nad srpskim narodom", kazao je Baštinac novinarima.
Visoki funkcioner Partije demokartskog progresa (PDP) Slobodan Nagradić ocenio je da je deklaracija o Srebrenici "potpuno nepotrebna Srbiji", navodeći da Srbija od te deklaracije neće imati nikakve koristi, dok je s druge strane naneta šteta RS.

"Nisam, međutim, siguran da li su svi u Srbiji svesni koliko značajno ovakva odluka doprinosi slici o Srbiji u svetu i zato deklaraciju smatram izuzetno značajnom i žao mi je što jedan deo poslanika, veliki broj poslanika, nije shvatio o čemu je reč", rekao je Mas novinarima u ambasadi Nemačke u Srbiji, ističući da oni koji i dalje zatvaraju oči pred sopstvenom istorijom sami moraju da nađu opravdanje za sebe.

Francuska je takođe pozdravila Deklaraciju koju je usvojio srpski parlament o osudi zločina u Srebrenici i ocenila da to predstavlja "važan korak" ka ostvarivanju zajedničke evropske budućnosti Srbije i njenih suseda, rekao je ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner.
"Francuska pozdravlja podršku koja je na ovaj način data saradnji Srbije sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju", naveo je šef francuske diplomatije u saopštenju.
"Ova saradnja je neophodna da čin genocida počinjen u Srebrenici ne bi ostao nekažnjen", dodaje se u saopštenju.

Bivši pravni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Radoslav Stojanović ocenio je u sredu da je dobro što je Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o osudi zločina nad Bošnjacima u Srebrenici, ali je dodao da je tekst tog dokumenta mogao da bude bolji.

"Trebalo je u Deklaraciji citirati presudu Međunarodnog suda pravde u kojoj se kaže da je u Srebrenici počinjen genocid, pa potom reći da je sud donoseći tu presudu oslobodio Srbiju odgovornosti za genocid", rekao je Stojanović agenciji Beta.

Stojanović je naveo da je u Deklaraciji o osudi zločina u Srebrenici trebalo navesti i da Srbija, uprkos tome što ju je sud oslobodio odgovornosti za genocid, izražava saosećanje prema srebreničkim žrtvama i njihovim porodicama.

Nevladina organizacija Žene u crnom saopštila je da se Skupština Srbije, usvajanjem Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, "narugala žrtvama" u Srebrenici i njihovim porodicama i izbegla da pokaže solidarnost, osudi i kazni sve one koji su učestvovali u genocidu.
"Ovom deklaracijom, Skupština Srbije, odbijajući da genocid u Srebrenici nazove tim imenom, relativizuje učešće Srbije u ovom strašnom zločinu", navodi se u saopštenju. "Najoštrije protestujemo protiv ovakve odluke Skupštine Srbije i zahtevamo da država Srbije isporuči Haškom tribunalu Ratka Mladića", poručile su Žene u crnom. Ova nevladina organizacija najavila je da će svakog 11. dana u mesecu nastaviti da protestuje i zahteva od Skupštine Srbije da 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

star
Oceni
3.10
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi