Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (32)

Nadoknada za likvidaciju bivšeg predsednika Predsedništva Srbije

Država obeštetila porodicu Ivana Stambolića

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: bosnia.org.uk

Po sporazumu o naknadi štete zbog svirepog ubistva Ivana Stambolića te torture koja je sprovođena nad njima, supruga i deca bivšeg predsednika Predsedništva Srbije dobili su od države 250.000 evra

Kako piše dnevni list Danas, Katica, Tijana i Veljko Stambolić vodili su sudski spor pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu za naknadu štete za pretrpljene duševne boli. To je potvrdio i državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

„Ubistvo Ivana Stambolića je užasni presedan, jer je tadašnji predsednik Srbije ubio bivšeg predsednika koristeći Državnu bezbednost i pripadnike Jedinice za specijalne operacije. Ovo je potvrđeno i sudskom presudom. Neko je u ime ove države počinio zločin i država mora da nadoknadi štetu. Stambolić je apsolutno politička žrtva i likvidiran je sa ciljem da mu se nikada ne nađe grob. Verovatno ne bi ni bio pronađen da nije bilo policijske akcije „Sablja“ 2003. godine”, objašnjava Homen.

On je dodao da je iznos koji je Srbija odredila mali i nedovoljan kao nadoknada za sve što je porodica Stambolić preživela.

„Takođe, ona je došla i sa zakašnjenjem od 10 godina. Ipak, primeran je ekonomskoj situaciji u Srbiji”, naglasio je Homen za Danas i napomenuo da se takav slučaj dogodio bilo gde u svetu taj iznos bi bio višemilionski.

Dodao je da je pre potpisivanje Sporazuma pribavljeno i mišljenje javnog pravobranioca, koji je dao procenu da je taj iznos realna vrednost, koja bi inače pripala porodici Stambolić u sudskom postupku. Odluka o naknadi, naglašava naš sagovornik se zasniva na sudskoj presudi.

„Ministarstvo pravde često ima priliku da se suočava sa situacijama u kojima se rešavaju ružni ostaci iz prošlosti bivšeg režima. Za Srbiju je ključno da se što pre završi sa tim teretom prošlosti. Taj teret počiva na nama, jer mi smo Vlada Srbije i Ministarstvo pravde Srbije. I neko je činio zločine u naše ime ”, navodi Homen.

Ivan Stambolić je otet i ubijen 25. avgusta 2000. a tog dana poslednji put je viđen kako džogira na trim stazi beogradskog parka Košutnjak. Čuvar parkinga u Košutnjaku je tvrdio da su Stambolića otele dve osobe muškog pola. Kako je kasnije na sudu utvrđeno, to su bili pripadnici JSO Branko Berček i Nenad Šare. Oni su oteli Stambolića uz obrazloženje da ga vode na informativni razgovor, a odvezli na Frušku goru. Berček je s leđa, iz pištolja „bereta“, ispalio dva metka Stamboliću u potiljak, zatim su ga ubacili u jamu, posuli krečom, polili vodom i zakopali, a preko humke stavili panj. Tek 27. marta 2003. u okviru policijske akcije „Sablja“ pronađeni su Stambolićevi posmrtni ostaci. Presuda za ubistvo Stambolića i atentat na Vuka Draškovića 2007. godine je bila prva pravosnažna presuda bivšem komandantu JSO Miloradu Ulemeku Legiji, pripadnicima te jedinice i državne bezbednosti za politička ubistva. Ova presuda je bila specifična i po tom jer je u njoj po prvi put Slobodan Milošević označen kao nalogodavac; u prvostepenoj presudi Specijalnog suda zaključeno da je Ulemek „postupajući po nalogu Slobodana Miloševića, izdao naređenje pripadnicima svoje kriminalne grupe da ubiju Vuka Draškovića i otmu i ubiju Ivana Stambolića“.

 

 

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti