Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (27)

Kacin šokiran izjavom Jeremića

Ne radi se o fudbalu nego o budućnosti Srbije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: BETA/VLADIMIR MILOVANOVIĆ

„EU trenutno nema pozitivan odgovor na zahtev Srbije za kandidaturu za članstvo u Uniji“, kaže izvestilac EP Jelko Kacin. Uslov ostaje saradnja sa Hagom. Kacin je oštro kritikovao izjavu srpskog ministra Jeremića

Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin kritikovao je šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića zbog izjave da je u procesu evropske integracije Srbije "lopta prebačena u dvoriste EU", poručivši mu da se "ne radi o fudbalu, već o budućnosti Srbije".

"Ne ulazi EU u Srbiju, već se Srbija priključuje EU. Sve dok gospodin ministar bude mislio da je njegov zadatak da komentariše fudbalsku utakmicu - neće biti ministar spoljnih poslova na zadatku i nivou približavanja Srbije EU", istakao je Kacin u intervjuu za Deutsche Welle.

Kacin je rekao da EU trenutno nema pozitivan odgovor na zahtev Srbije za kandidaturu za članstvo u Uniji i ponovio da uslov ostaje saradnja sa Hagom. U očekivanju novog izveštaja glavnog haškog tužioca, koji bi sredinom godine mogao da dovede do početka ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa SDrbijom, Kacin je naveo da Bramerc posebno ističe i nedovoljnu javnu podršku u Srbiji izručenju Mladića, kao i da EU "još uvek šokira percepcija Mladića kao narodnog heroja".

Upravo je proboj koji bi omogućio da se Srbija "suoči sa svojom prošlošću, kako bi bila spremna za svoju budućnost", sada izazov za srpske političare", rekao je Kacin.

"Sve dok bude imala svoje nacionalne junake u 90-im godinama, oličene u liku i delu Ratka Mladića, Srbija ne može da odgovori na očekivanja EU i ne može da se približi EU", dodao je.

star
Oceni
4.28
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi