Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (29)

Nemoć države

Ponovljene pretnje smrću Brankici Stanković

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Dragan Kujundžić

Pretnje smrću novinarki Brankici Stanković ponovljene su na fudbalskoj utakmici Partizan - Šahtjor održanoj u sredu u okviru Lige Evrope * Autorki „Insajdera” huligani su skandirali „Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija”

Navijači Partizana su u sredu pre početka i tokom utakmice vređali novinarku Televizije B92 Brankicu Stanković, autorku “Insajdera” čiji je aktuelni serijal “(Ne)moć države” posvećen fudbalskim huliganima. Na taj način, i pored privođenja, nastavljene su pretnje koje su počele nakon prikazivanja prve epizode serijala 3. decembra.

Povodom ovog događaja Nezavisno udruženje novinara Srbije uputilo je javno pismo Upravi fudbalskog kluba Partizan u kojoj zahteva od njih da se ograde od izgrednika i da im ne dozvoli ulazak na stadione.

„Prema izveštajima sa stadiona, navijači Partizana na južnoj tribini, između ostalog, pevali su pesmu Brankici Stanković: “Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija”, podsećajući na ubistvo novinara Dnevnog telegrafa Slavka Čuruvije. Ova neuvijena pretnja smrću praćena je vulgarnim poigravanjem golom lutkom, pornografskim rekvizitetom, koju su predstavljali kao novinarku B92, što se može shvatiti kao otvorena pretnja silovanjem Brankici Stanković, koje su brojni huligani već najavljivali nezadovoljni “Insajderom”. Podsećamo da je Nezavisno udruženje novinara Srbije od vas već zahtevalo da neodložno preduzmete sve u okviru svojih ovlašćenja, moći i zakona da zaštitite Brankicu Stanković i tim "Insajdera" koji su već posle prikazivanja prve epizode serijala "(Ne)moć države" o vođama ekstremnih navijača bili izloženi opasnim pretnjama i napadima”, navodi se u saopštenju.

NUNS podseća da su najdrastičniji napadi i ubistva novinara decenijama i godinama neistraženi, i da se imena Dade Vujasinović, Slavka Ćurivije, Milana Pantića, Dejana Anastasijevića i drugih uglednih ali i manje poznatih kolega i medija pominju samo o godišnjicama njihove smrti i najbrutalnijih napada na njih.

„Ponovo vas pozivamo da ne dozvolite da Brankica Stanković i "Insajder" podele takvu sudbinu i da omogućite novinarima da rade svoj posao bez straha od odmazde. Posebna odgovornost leži na upravi Partizana, a pre ostalih na političarima i državnim fukcionerima koji su u toj upravi. Zahtevamo od njih da se javno ograde od izgrednika koji prete smrću novinarima i da im ne dozvole ulazak na stadion”, ističe se u saopštenju NUNS-a.

Podsetimo, Brankici Stanković su upućene pretnje na facebooku nakon prikazivanja, posle čega je privedeno sedam lica. Neke od pretnji su "Seko, krenula si na ljude i igru gde je život mnogo malo vredi. nisu ovo mafijaši, političari i korumpirani bogataši… žao mi te je ima da boli!", "Pitanje za Brankicu, hoćeš li ti poginuti za svoju ideju. mi hoćemo... e vidiš to je naša snaga. Nikad nas nećete ugasiti.", "Treba je zaklati i dati ovima iz b92 da je pojedu. Mrtva kurvo!!!”, "Kučko nećeš dugo... odjebi bre od navijača!!!"... Tada su ministar policije Ivica Dačić i predsednik Boris Tadić rekli da će učiniti sve da se nađu krivci. Neki možda jesu privedeni, ali ovo očigledno još jednom pokazuje nemoć države prema huliganima, ekstremističkim grupama i upravama fudbalskih klubova.

star
Oceni
4.59
Ostali članci iz rubrike Vesti