Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (23)

Neefikasnost države u borbi sa huliganima

Pretnje smrću Brankici Stanković

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: FB

Autorki emisije „Insajder” koja se u poslednjem ciklusu bavi temom ekstremističkih grupa, upućene su pretnje smrću preko Facebooka i to od huliganskih grupa za koje je samo mesec dana ranije ministar policije najavio da će biti zabranjene

Novinarki Brankici Stanković, autorki emisije „Insajder”, nakon prikazivanja prve epizode iz serijala „(Ne)moć države” koja se bavi problemom ekstremističkih grupa, stigle su brojne pretnje, od kojih su neke bile i pretnje smrću. Huliganskim rečnikom Stakovićevoj je poručeno da je „treba zaklati i dati ovima iz B 92 da je pojedu.”

Neki od komentara na Facebooku:

1. "Seko, krenula si na ljude i igru gde je život mnogo malo vredi. nisu ovo mafijaši, političari i korumpirani bogataši… žao mi te je ima da boli!"

2. "Pitanje za Brankicu, hoćeš li ti poginuti za svoju ideju. mi hoćemo... e vidiš to je naša snaga. Nikad nas nećete ugasiti."

3. "Ma svi ste vi sa b92 režimske kurve i plaćenici treba vas ukinuti što pre"

4. "Treba je zaklati i dati ovima iz b92 da je pojedu. Mrtva kurvo!!!"

5. "Treba vas ugasiti đubrad DB-ovska"

6. "Kučko nećeš dugo... odjebi bre od navijača!!!"

Na pretnje upućene novinarki reagovali su i predsednik Srbije Boris Tadić i ministar policije Ivica Dačić koji su poručili da država neće tolerisati teror huligana, kriminalaca i pretnje novinarima koji rade svoj posao. Sem toga Dačić je istakao da je su u poslednjih godinu i po dana pronađeni svi napadači i oni koji su slali preteće poruke novinarima, pa ne vidi razlog da se to i sada ne desi.

„Država je preduzela sve mere zaštite, a nadležni državni organi reagovaće u skladu sa zakonom, uhapsiti i procesuirati svakog ko ugožava tuđe živote”, rekao je predsednik Tadić skoro identičnu rečenicu kao i pre dve godine kada su dve bombe postavljene pod prozor novinara „Vremena” Dejana Anastasijevića, od kojih je jedna eksplodirala. Počinitelji još uvek nisu poznati.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je od nadležnih državnih organa da u najkraćem mogućem roku otkriju i procesuiraju sve one koji prete Brankici Stanković i njenom timu, kao i zaštitu ugroženih novinara.

„Činjenica da su se pripadnici podzemlja prepoznali u emisiji 'Insajder' posvećenoj nasilju na sportskim terenim i van njih i osilili da prete uglednim novinarima pokazuje da obračun u koji je država ušla sa njima i njihovim zaštitnicima posle smrti Brisa Tatona nije dovoljno efikasan", navedeno je u saopštenju. To udruženje je upozorilo sve nosioce državnih funkcija da su pretnje upućene novinarima istovremeno „pretnje temeljnim slobodama na kojima počiva svako demokratsko društvo, slobodi izražavanja, slobodi kretanja i prava na rad” i da se ne smeju shvatiti olako i tolerisati.

NUNS je pozvao sportska udruženja i uprave klubova koje podržavaju agresivne "nazovinavijače" i da se, u ime sporta, ali i radi zaštite svojih pravih vernih poklonika, distanciraju od onih koji ih ugrožavaju. NUNS je pozivao i sve kolege da se solidarišu sa ekipom 'Insajdera' i kroz svoje medije i udruženja pruže podršku Brankici Stanković i njenim saradnicima. Podsećajući da je nedavnim izmenama Krivičnog zakonika država postavila čvrst pravni okvir za efikasan obračun sa svima onima koji ugrožavaju rad i živote novinara, NUNS je najavio da će se obratiti svim državnim institucijama, sportskim udruženjima i klubovima i insistirati na zaštiti kolega i njihovog važnog posla.

Insajder istražuje kako su vođe navijačkih grupa tri beogradska fudbalska kluba više puta bile hapšene zbog najtežih krivičnih dela i zašto su ti postupci retko dobijali sudski epilog ili su kazne bile preblage.

star
Oceni
4.71
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi