Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (7)

Raskol u Sinodu SPC

Povorka ponosa podelila vladike

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Povorku ponosa nazvao "Povorkom Sodome i Gomore": Amfilohije Radović
Povorku ponosa nazvao "Povorkom Sodome i Gomore": Amfilohije Radović
Photo: Stock

Na poslednjem sastanku Sinoda Srpske pravoslavne crkve, održanom pre nekoliko dana, ocenjeno je da bi Crkva u svojim saopštenjima o LGBT populaciji trebalo da bude znatno pažljivija

List Politika podseća da su uoči Povorke ponosa, koja nije održana 20. septembra, objavljivana samo pojedinačna saopštenja nekih vladika. Tako je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji zamenjuje patrijarha Pavla na čelu Sinoda, nazvao skup, samo četiri dana pre početka,  “povorkom Sodome i Gomore”.

Amfilohiju je u javnosti dosta zamereno na citatu da se “drvo koje ploda ne rađa siječe i u vatru baca”, u čemu su neki pravnici pronašli elemente krivičnog dela, odnosno pretnju učesnicima Povorke. Politika navodi i reči episkopa bačkog Irineja da SPC „ne odobrava javno izražavanje seksualne orijentacije ili bilo koje druge lične sklonosti, pogotovu ukoliko ona vređa pravo građana na privatnost i porodični život”.

Verski analitičar Života Tucić smatra da se u saopštenju Irineja bačkog preovlađuju nešto drugačiji tonovi i naglasci u odnosu na saopštenje mitropolita Amfilohija.

“Bolje je da stavove o takvim temama iznosi Crkva kao celina, kao i da to bude predmet neke šire bogoslovske diskusije tokom koje bi se došlo do jedinstvenog stava. S druge strane, ne treba od Crkve očekivati neke brze i ishitrene reakcije, da ona brzo odgovori na pritiske javnosti. Bolje je da se ne izjašnjava uopšte, nego da reaguje na način koji će povrediti deo javnosti, a nekad i crkvenih krugova. To ne znači da bi Crkva trebalo bilo kome da povlađuje, i nije nikakva tragedija da ona ima drugačije mišljenje od države ili dela javnosti, ali treba da ima ubedljiv i jedinstven stav. Sinod nije ni morao da reaguje, a ovakvim pitanjima, etičkim uopšte, u drugim crkvama se, na primer, bave posebne komisije koje ih svestrano obrađuju i uobličavaju u jedinstveni stav crkve “, kaže on za Politiku.

Episkop niški Irinej, koji u četvrtak nije prisustvovao sednici “crkvene vlade”, kako još nazivaju Sinod, rekao je za agenciju Tanjug da pojedini mediji, koji su proteklih dana pisali o sukobu u Sinodu, isuviše slobodno interpretiraju nesuglasice koje objektivno postoje i u Sinodu.

Irinej navodi da je 24. septembra došlo do nesporazuma oko pitanja koje se tiče jednog službenog lica, ali da je to daleko od uslovljavanja trojice episkopa ostankom u Sinodu.

Inače, Blic je u subotu objavio da će episkop bački Irinej, episkop zahumsko-hercegovački Grigorije i dalmatinski Fotije podneti ostavke na članstvo u Sinodu. Navodno, kako je rekao izvor iz Patrijaršije, podele su produbili i stavovi mitropolita Amfilohija o predstojećoj poseti ruskog predsednika Dimitrija Medvedeva Beogradu. Tako se Amfilohije prvo zalagao za otkazivanje njegove posete, a zatim je pokazao interesovanje za to šta bi sve Medvedev trebalo da poruči kada 20. oktobra dođe u Srbiju.

star
Oceni
3.71
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak