Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (53)

Šovinisti dobili bitku

Otkazana Parada ponosa!

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Dragan Kujundžić

Povorka ponosa, koja je trebalo da se održi u nedelju u Beogradu, otkazana je, saopštili su organizatori. Samo dan pre održavanje Parade ponosa, Organizacioni odbor dobio je preporuku od državnog vrha da premesti skup sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta na Ušće i time “de facto” zabranila pripadnicima LGBT populacije da slobodno šetaju Beogradom

Na sastanku sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, održanom u subotu ujutro, predstavnicima Organizacionog odbora poručeno je da skup na Platou ne može bezbedonosno da se obezbedi, da je on “ekstremno visokog rizika” i da Paradu ponosa mogu da održe na Ušću.

Dušan Kosanović, iz organizacionog odbora je izjavio da to nije rešenje o zabrani, već preporuka, te da nije zabrana de iure već de facto. On je poručio da je ovo “kapitulacija države pred pretnjom nasiljem”.

Održavanje skupa u centru grada trebalo je, prema rečima Majde Puače, da ukaže da jedna manjinska grupa u našem društvu, koja je potpuno marginalizovana i nevidljiva, pokaže da je tu i da postoji, i da je država jednako tretira, kao i ostale građane.

“Međutim, jasno je da to ovde nije slučaj”, rekla je ona, koja je dodala da je skup na Platou uredno prijavljen. Izmeštanje Parade ponosa na Ušće nije nešto što Organizacioni odbor može da prihvati, jer to nije Povorka ponosa “već bi to bila jedna lažna slika da možemo da se šetamo po livadi, gde nas niko ne vidi”, dodala je Puača.

 

Rešenje, obrazloženje: Saopštenje MUP-a

“Cilj Parade ponosa niti jednoga trenutka nije bio da pošalje jednu poželjnu i lažnu sliku međunarodnoj zajednici i Evropskoj uniji”, kazala je Dragana Vučković, koja je istakla da su pripadnici LGBT zajednice svesno pristali da se šetaju među kordonom policije, jer je to danas realnost u Srbiji. Parada ponosa na Ušću, nastavila je ona, bila bi farsa, na koju Organizacioni odbor nikako ne bi pristao.

 

Država je putem medija deklarativno pružala podršku za održavanje skupa, ali su, prema rečima Vučkovićeve, operativci iz MUP-a poslednjih dana vršili opstrukciju priprema za Paradu.

“Da li je ovo zemlja u kojoj se u poštuju zakoni i ljudska prava”, upitala se ona i pozvala Tužilaštvo da odmah počne sa procesuiranjem pretnji smrću i pozivom na linč, koje su u poslednje vreme intenzivirane. Marija Savić ukazala je na to da policija nudi zaštitu na Ušću a ne kod Platoa i pitala “zašto”.

U ime Koalicije protiv diskriminacije i drugih nevladinih organizacija, podršku Organizacionom odboru na konferenciji za novinare u Medija centru pružio je Goran Miletić, koji je konstatovao da “u Srbiji važi zakon jačeg”.

Otkazivanju je prethodio niz incidenata na ulicama Beograda i obraćanje građanima prvog čoveka grada Dragana Đilasa. Može se reći da su pritisci šovinističkih organizacija, udruženi sa crkvom, medijima ali i nejasnim stavovima političara urodili plodom.

Šovinisti iz pokreta 1389 pozdravili su odluku o otkazivanju Parade ponosa. Oni će se međutim okupiti na Platou u nedelju ujutru kako bi održali skup “Apsolutno nenasilna svenarodna srpska žurka seksualno nedevijantnih”.

“Smatramo da je ovo je velika pobeda normalne Srbije i pobeda građana nad silom i pretnjama”, navodi se u saopštenju Pokreta 1389, objavljenom posle vesti o otkazivanju Parade ponosa.

Uostalom, evo šta kažu:

ПОБЕДА НОРМАЛНЕ СРБИЈЕ!

Српски народни покрет 1389 поздравља одлуку да се тзв. „Парада поноса“ откаже. Сматрамо да је ово је велика победа нормалне Србије и победа грађана над силом и претњама.
Српски народни покрет 1389 сматра да су прави разлози да се скуп откаже чињеница да се за параду није пријавило довољно учесника као и да скуп није добио подршку од већине ЛГБТ организација.
Српски народни покрет 1389 не одустаје од захтева Министарству финансија да финансијска и пореска инспекције изврше контролу финансија несуђених организатора тзв „Параде поноса“.
Активисти СНП 1389 и Удружења „Наши“, како је већ најављено, окупиће се сутра ујутру у 8 сати на Платоу испред Филозофског факултета на дружењу под називом „Апсолутно ненасилна свенародна српска журка сексуално недевијантних“.
Позивамо све грађане да ујутру у што већем броју изађу на улице Београда како би се још једном уверили да улицама нашег града неће парадирати безбожници и сатанисти.


Информативна служба СНП 1389.

Ako vam je dobro, onda ništa.

 

star
Oceni
3.55
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi