Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (6)

Vojna baza Cepotina

Glasanje za novo ime srpskog Bondstila

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO: MOD

Najveća i najmodernija baza Vojske Srbije, kako se navodi na sajtu Ministarstva odbrane, biće uskoro završena, a dok se to ne desi, posetioci internet stranice resornog ministarstva moći će da glasaju za njeno novo ime * Jedan od predloga je da se baza na jugu Srbije zove „Car Dušan Silni”

Predloge je bilo moguće slati do 23. januara, nakon čega je žiri izabrao deset koji su ušli u užu konkurenciju. To su: General Jovan Belimarković, Car Dušan Silni, Obilić, Milan Tepić, potpukovnik Goran Ostojić, Jug, Cepotina, Južni bedem, Mir i Sloboda.

General Jovan Belimarković učestvovao je u srpsko-turskom ratu 1877/78. u oslobođanju Niša, Pirota, Bele Palanke, Leskovca i Vranja, a bio je i profesor u Artiljerijskoj školi, ministar vojske, unutrašnjih poslova (dela) i građevine, namesnik maloletnom kralju Aleksandru Obrenoviću. Major Milan Tepić proglašen je za narodnog heroja nakon što je, zajedno sa vojnikom Stojadinom Mirkovićem, 1991. u Bjelovaru digao u vazduh vojno skladište kako ne bi došlo u ruke hrvatskih snaga. Goran Ostojić bio je načelnik štaba 63. padobranske brigade iz Niša, a poginuo je 28. jula 1998. na granici sa Albanijom, u rejonu karaule Košare, u sukobu sa pripadnicima OVK.

U Ministarstvu odbrane nisu mogli da preciziraju kada će tačno biti završena vojna baza Cepotina, koja se nalazi na istoimenom brdu, pet kilometara južno od Bujanovca i u blizini administrativne linije sa Kosovom. Podsećamo, u avgustu 2008. resorni ministar Dragan Šutanovac je, prilikom njenog obilaska, izjavio da će Cepotina biti gotova do kraja 2008. i da će troškovi njene izgradnje biti 1,3 milijarde dinara.

Takođe, iako su najavili nagradu za autora predloga koji osvoji najviše glasova, u Ministarstvu odbrane ne znaju u čemu će se ona sastojati.

Glasanje na stranici Ministarstva odbrane traje do „završetka vojne baze”.

-.--.-

Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak