Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (76)

Izborni rezultati u Srbiji

Ubedljiva pobeda SNS, povratak fašista u Skupštinu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Očekivani rezultati: Đorđe Vuković, CESID
Očekivani rezultati: Đorđe Vuković, CESID
Photo: TANJUG/Zoran Žestić

Prema preliminarnim rezultatima koje je saopštio CeSID, na republičkim izborima u Srbiji koalicija oko SNS dobila je 49,9 odsto glasova, a u Parlament će ući još liste oko SPS, SRS, DS, DSS-Dveri i Dosta je bilo. Prema nezvaničnom preseku rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, koalicija oko SPS osvojila je 11,5, koalicija stranaka oko Demokratske stranke 5,9, a u Skupštinu sigurno ulaze SRS sa 7,8 odsto i DSS-Dveri sa 5,1 odsto glasova. Poslednje informacije ukazuju da je u Skupštinu ušao i pokret Dosta je bilo sa 5,2 odsto, a šansu da se nađe u Parlamentu ima i koalicija Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka koja ima oko pet odsto glasova

Tik iznad cenzusa: Aleksandra Jerkov, portparolka DS
Photo: TANJUG/RADE PRELIC

Prema prvim preliminarnim podacima koje je objavila Republička izborna komisija, SNS je osvojila više od 55 odsto glasova, SPS oko 11 odsto, a SRS 7,7 odsto.

Prema rezultatim pokrajinskih izbora SNS je osvojila 39 odsto glasova, SVM 13,4 odsto, SPS 8,6 odsto, DS 8 odsto, a LSV 6,2 odsto. SRS je na pokrajinskim izborima osvojila šest odsto glasova, DZVM tri odsto, dok je SDS osvojila 2,6 odsto glasova. Predstavnik CeSID Bojan Klačar rekao je da najveći broj biračkih mesta u uzorku iz centralne Srbije. On je naveo da će se rezultati i dalje menjati.

Programski direktor CESID-a Đorđe Vuković ranije je saopštio da je izlaznost nešto veća nego na prošlim izborima održanim 2014. godine. Po regionima gledano u centralnoj Srbiji je izlaznost bila 54,8 odsto, u Vojvodini 52,9 odsto, a u Beogradu 49 procenata.

Izborni pobednik: Aleksandar Vučić, lider SNS
Photo: TANJUG/OKSANA TOSKIC

Prema njegovim rečima na ovim izborima uočeno je svega desetak nepravilnosti, tako da je ocenio da su izbori protekli sa manjim obimom prekršaja. S tim u vezi je preneo da su dva biračka mesta zatvorena, jedno u Vranju gde je bilo pokušaja zloupotrebe i jedno u Jagodini gde je bilo nasilja. Ovo je, prema njegovom mišljenju, jedan od boljih izbornih procesa, pošto nije bilo značajnih problema.

IPSOS: Sedam stranaka u parlamentu

Prema prvim preliminarnim rezultatima agencije Ipsos na osnovu 20 odsto obrađenog biračkog materijala, u parlament ulazi sedam stranaka. Prema njihovim rezultatima Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 49,01 odsto glasova, koalicija okupljenaoko SPS-a 11,1 odsto, za Srpsku radikalnu stranku glasalo 8,1 odsto glasača. Demokratska stranka osvojila je 6,5 odsto, Koalicija Dveri-DŠ 5,2 odsto glasova, koalicija LDP-LSV-SVM 5 a Pokret Dosta je bilo 5,5 odsto glasova.

Photo: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Na pokrajinskim izborima SNS osvojio 33,9, SVM 25,4 odsto glasova. Prema najnovijim preliminarnim rezultatima pokrajinskih izbora koalicija oko SNS osvojila je 33,9 odsto, a SVM 25,4 odsto glasova.

Pajtić izgubio vlast u Vojvodini

Prema preliminarnim rezultatima pokrajinskih izbora koalicija oko SNS osvojila je 33,9 odsto, a SVM 25,4 odsto. Prema podacima CeSID-a, na trećem mestu je DS sa 8,8 odsto glasova, DZVM 6,7 odsto, SPS 6,63 odsto, SRS 4,46 odsto, a LSV 4,3 odsto glasova izašlih na birališta. U Vojvodini na izbore izašlo 55,41 odsto birača.

Prema podacima Pokrajinske izborne komisije (PIK), na glasanje je izašlo 55,41 odsto upisanih birača. Podaci koji su pristigli nakon zatvaranja biračkih mesta pokazuju da je izlaznost u Vojvodini veća nego na prethodnim pokrajinskim izborima 2012. godine.

Svetske agencije: Pobeda SNS, ali i ulazak radikala u Skupštinu

Svetske agencije su još u toku dana kao izvesnu najavljivale ponovnu izbornu pobedu proevropski orijentisanog Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke, ali i ulazak "proruski orijentisanih desničara" u parlament.

Povratak fašista u Parlament: Vjerica Radeta, poslanica Srpske radikalne stranke
Photo: TANJUG/TANJA VALIC

"Premijer Srbije danas traži od birača još četiri godine na vlasti kako bi nastavio s naporima da zemlju uvede u EU, ali će u tom nastojanju možda morati da se bori protiv ultranacionalističke opozicije, koja traži bliže veze sa Rusijom", ocenjuje Rojters i dodaje da srpski premijer traži jasan mandat za reforme, kako bi dovršio pregovore o članstvu u EU.

Ankete javnog mnjenja ukazivale su da će SNS dobiti 48 odsto glasova, otprilike isto kao pre dve godine i apsolutnu većinu u parlamentu, navodi Rojters i dodaje da analitičari veruju da će Vučić, iako mu to nije potrebno, ponovo formirati koaliciju sa drugim po veličini socijalistima, kako bi "proširio bazu".

BBC ocenjuje da izbori predstavljaju de fakto “referendum o tome da li zemlja treba da teži ulasku u EU". Vučić je, kako se podseća, raspisao prevremene izbore da bi dobio mandat za reforme potrebne za ulazak u EU, ali nezadovoljstvo njegovim proevropskim stavom će izgleda vratiti ultranacionaliste u parlament, navodi britanski radio.

“Oni se protive članstvu u EU i zalažu za bliže veze sa Rusijom i uključuju lidera SRS Šešelja, čija je popularnost porasla nakon oslaobađajuće presude u Haškom tribunalu”, podseća britanski radio.

Blumberg predviđa laku pobedu Vučića, "bivšeg Miloševićevog saveznika koji traži još četiri godine na vlasti kako bi reformisao ekonomiju i poveo zemlju bliže EU”. SNS ima podršku 54 odsto birača naspram 11 odsto koliko uživa druga po snazi Socijalistička partija Srbija, kaže agencija, pozivajući se na istraživanja CESID-a od 10 do 17 aprila.

Photo: TANJUG/Zoran Žestić

Euronews navodi da se očekuje da će na izborima pobediti Vučićeva "proevropska SNS i da je Vučić obećao da će voditi zemlju ka članstvu u EU". "Njegov glavni rival je SPS ministra spoljnih poslova Ivice Dačića koja se zalaže za oprezniji pristup EU u negovanje dobrih odnosa sa Rusijom i Kinom", ocenjuje Euronews.

Dok su zapadne agencije akcenat stavljale na to da su birači glasaju za proevropski orijentisanog premijera ili proruske nacionaliste, ruska agencija TASS ukazuje da je ulazak u EU proklamovani cilj Vučića i Srpske napredne stranke, ali da oni takođe žele da sačuvaju dobre odnose sa Rusijom i privuku više ulaganja. TASS konstatuje da eksperti i analiticari jednoglasno predviđaju pobedu Alekasandra Vučića.

"Mnogi politikolozi veruju da je Vučić inicirao parlamentarne izbore dve godine pre roka s ciljem da konsoliduje vlast u vreme kad njegova stranka deluje kao najpopularnija politička snaga u Srbiji", iznosi se u tekstu. Tokom izborne kampanje, Vučić je mnogo puta naglasio da je ulazak u EU strateški cilj SNS, ali da ona takođe želi da sačuva dobre odnose sa Rusijom i privuče više ulaganja, napominje TASS.

"U Srbiji su otvorena birališta na opštim izborima koji se tumače kao test Vučićevog proklamovanog cilja ulaska u Evropsku uniju," javlja AP, podsećajući da je premijer raspisao izbore dve godine pre roka uz obrazloženje da mu je potreban novi mandat kako bi mogao da izgure reforme koje traži EU. "Glasanje se odvija u trenutku kada raste popularnost ultradesničarskih stranaka koje zele da Srbija odustane od pokušaja učlanjenja u EU i da se okrene Rusiji", navodi američka agencija i dodaje da se očekuje da će Vučićeva SNS osvojiti najviše glasova, ali i da će se u skupštini vratiti ultradesničarska Srpska radikalna sranka, čiji je lider Vojislava Šešlje oslobođen u Haškom tribunalu optužbi za ratne zločine.

Photo: TANJUG/Zoran Žestić

Sličnu ocenu ponavlja i francuska agencija AFP. "Građani Srbije danas su počeli da glasaju na opštim izborima na kojima će se verovatno na vlast ponovo doći proevropski orijentisani premijer Aleksandar Vučić ali će glas u parlamentu dobiliti i proruski ultradesničari", navodi AFP.

Vučićeva nominalno konzervativna Srpska napredna stranka će, kako se navodi, prema predviđanjima dobiti oko polovinu glasova, ali se očekuje i da će mesta u skupštini dobiti i ultranacionalisti koji žele da zemlja produbi savezništvo sa Rusijom. Vučićev dosadašnji koalicioni partner Socijalistička partija Srbije je iza SNS na drugom mestu po anketama javnog mnjenja, dok se očekuje da će rascpekane opozicione stranke liberalnih opredeljenja ili centra jedva preći cenzus, dodaje francuska agencija.

Turska agencija Anadolija javlja da su birači u Srbiji krenuli na birališta po drugi put za dve godine kako bi glasali na prevremenim izborima i izabralni novu vladu. "Premda se ne očekuju iznenađenja, veliki broj mesta za nacionaliste bi mogao promeniti put Srbije od EU ka Rusiji," ocenjuje Anadolija. Vučićev glavni fokus su reforme EU i strana ulaganja, dok Šešlj govori kako EU i druge zapadne zemlje uključujući SAD nisu nikada pomogle Srbiji, koja bi trebalo da se umesto toga svrsta sa Rusijom, navodi se u tekstu, uz napomenu da je Srbija kandidat EU ali da se protivila primeni sankcija protiv Rusije.

star
Oceni
2.29
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak