Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (26)

Analiza agencije Rojters

"Ultranacionalisti" se vraćaju u srpsku skupštinu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Izgledan povratak u parlamentarne klupe: Šešeljevi radikali
Izgledan povratak u parlamentarne klupe: Šešeljevi radikali
Photo: Tanjug/Srđan Ilić

Novinska agencija Rojters predviđa da će se "ultranacionalisti" vratiti u skupštinu Srbije na izborima 24. aprila i ocenjuje da je taj povratak podstaknut rastućim nezadovoljstvom proevropskim stavom premijera Aleksandra Vučića i merama štednje

Prema britanskoj agenciji "nije verovatno da će ultranacionalisti ugroziti snažnu vlast premijera, ali će koristiti skupštinu kao platformu da napadaju njegov proevropski kuris i da se bore protiv bilo kakvih ustupaka koje premijer bude primoran da učini tokom pregovora o ulasku u Evropsku uniju".

Rojters u ultranacionaliste ubraja militantnog lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja čija je popularnost, kako navodi, povećana posle poslobađajuće presude Haškog tribunala prošlog meseca i desničarski pokret Dveri koji zastupa proruske i anti-NATO stavove i traži prekid integracije u EU.

Ruska kolona pred vratima Skupštine: Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović
Izvor: criminalminds.org

Ankete ukazuju da će ove dve grupacije preći census, a ukupno bi mogle imati oko 25-30 mesta u skupštini od 250 poslanika, dodaje se u tekstu. Ankete ukazuju da će Vučićeva Srpska napredna stranka dobiti većinu, ali i da bi Šešeljevi radikali, koji nisu osvojili mesta u skupštini na izborima 2012. i 2014. godine, mogli postati treća po veličini grupa u parlamentu, navodi Rojters.

Šešelj u svojim govorima relfektuje ozlojeđenost mnogih Srba zbog bombardovanja NATO 1999. godine zbog sukoba na Kosovu, ocenjuje Rojters i navodi da su mu nedavno u Jagodini klicali kada je rekao da "EU čine zemlje NATO. Oni su nas bombardovali, i uzeli nam Kosovo." Pozivajući se na diplomatske izvore Rojters navodi i da povratak mogući ultranacionalista na političku pozornicu Srbije za sada ne izaziva „preteranu zabrinutost u EU", jer je Vučić isključio koaliciju sa desničarima.

I radikali i Dveri, koje su u predizbornoj koaliciji da Demokratskom strankom Srbije, obećavaju da će zaustaviti privatizaciju, davati subvencije poljoprivrednicima i nametnuti carine na uvoz kako bi zaštitili domaće proizvođače, podsetio je Rojters u osvrtu na izborna događanja u Srbiji.

star
Oceni
4.33
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak