Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (12)

Predizborno podilaženje fašistima

Počuča ekspresno na slobodi

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Odmetnik ponovo na slobodi: Radomir Počuča (levo) tokom terorističkog angažmana u istočnoj Ukrajini
Odmetnik ponovo na slobodi: Radomir Počuča (levo) tokom terorističkog angažmana u istočnoj Ukrajini
Photo: screenshot

U trenucima dok se u Srbiji veliča i kao nacionalni heroj slavi prvostepeno osuđeni zločinac Radovan Karadžić, srbijanski proruski fašisti bezočno prete ubistvom Jeleni Milić i njenoj porodici, i dok se sa anti-NATO skupova otvoreno poziva na nasilne upade u državne institucije, rušenje ustavnog poretka zemlje i likvidacije visokih državnih funkcionera, srbijanske vlasti ekspresno su pustile na slobodu tek uhapšenog Radomira Počuču jednog od najopasnijih begunca od pravde i najeksponiranijih domaćih fašista

Potpuno u skladu sa predizbornom (a moguće i trajnom) strategijom podilaženja domaćim proputinovski nastrojenim fašistima, srbijanske vlasti su donele odluku da se, samo dan i po nakon dugo čekanog hapšenja, Radomiru Počuči ukine pritvor i da mu se snishodljivo dozvoli da se brani sa slobode. I to uprkos okolnostima da je u pitanju osoba koja je mesecima bila u bekstvu zbog optužnice poignute zbog pozivanja na linč „Žena u crnom“, ali i lice osumnjičeno za kršenje Zakona o dobrovoljcima, učestvovanje u terorističkim akcijama paravojnih formacija i ilegalni prelazak državne granice.

Čak su i Rusi shvatili s kim imaju posla: Radomir Počuča hapšen i od strane proruskih pobunjenika u Donjecku
Photo: screenshot

Počuča je u utorak pušten da se brani sa slobode, pošto je Viši sud ukinuo rešenje kojim mu je bio određen pritvor, zbog izbegavanja suđenja. Počuča je pušten iz Okružnog zatvora, rečeno je Tanjugu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

On je u nedelju prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice u Srbiju uhapšen po poternici Višeg suda u Beogradu. Poternica za njim je bila raspisana 27. novembra 2014. godine zbog izbegavanja da se pojavi na suđenju koje se protiv njega vodi zbog optužbi da je ugrozio sigurnost "Žena u crnom" pretnjama koje je uputio preko Fejsbuka. Tom prilikom sud mu je odredio pritvor.

On se proteklih meseci, oglašavao putem Fejsbuka navodeći da je u Ukrajini gde se dobrovoljno bori na strani proruskih odmetnika.

Počuči, koji je ranije radio i kao novinar i voditelj TV Pink, se sudi za krivično delo ugrožavanje sigurnosti, jer je preko svog Fejsbuk profila 25. marta pozvao navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i Vojvodine da "ne troše pesnice između sebe", već da se udruže i da pretuku "Žene u crnom" koje su na Trgu republike u Beogradu obeležile 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu. Postupak protiv njega vodi Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal, jer je izvršeno preko Interneta putem društvene mreže.

Opasnost po građane Srbije: Počuča, naoružani ruski plaćenik
Photo: screenshot

Isto Tužilaštvo oglasilo se i prošlog septembra povodom navoda Počuče na fejsbuku da će "premijer završiti kao komunistički rumunski predsednik Nikolae Čaušesku". Tada je iz tužilaštva saopšteno da će protiv Počuče biti preduzete sve radnje i mere iz nadležnosti tužilaštva, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena (što se do današnjeg dana nije dogodilo).

Dopune Krivičnog zakonika koje su usvojene 2014. godine, predviđaju kaznu od šest meseci do 10 godina zatvora za one koji učestvuju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama i organizuju i vrbuju građane Srbije da to čine, ali za to delo, uprkos obilju dokaza, Počuča nije zvanično osumnjičen!

Pored nove mogućnosti za bekstvo koja mu je stvorena skandaloznom odlukom Višeg suda, Počuča predstavlja očiglednu društvenu opasnost po sve građane Srbije koji ne dele njegove ekstremne stavove. Da li je potrebno da ovaj fašista sa svežim borbenim iskustvom neku od svojih pretnji praktično i realizuje ne bi li se država napokon odvažila da mu stane na put ili je u ovakvim slučajevim aneophodno preventivno delovanje organa reda pitanje je koje se u normalnim sistemima uopšte i ne postavlja. Srbija je, a to i ovaj primer dokazuje, još uvek decenijama daleko od bilo kakve normalnosti!

star
Oceni
4.78
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak