Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (84)

Aleksandar Vučić objavio odluku o vanrednim parlamentarnim izborima

Prilika za osnaživanje evropske orijentacije Srbije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Nova vlada će imati zadatak da Srbiju kroz reforme dovede pred vrata EU: Aleksandar Vučić, izborni favorit za budućeg premijera
Nova vlada će imati zadatak da Srbiju kroz reforme dovede pred vrata EU: Aleksandar Vučić, izborni favorit za budućeg premijera
Photo: TANJUG

Predsednik SNS i premijer Aleksandar Vučić objavio je svoju odluku da budu raspisani vanredni parlamentarni izbori, kako bi se razrešio društveni sukob koji blokira reforme i Srbija, kroz reforme, 2020. dovela pred vrata Evropske unije kao pristojna i uređena zemlja

"Moja odluka je da idemo na izbore. Izbori su takmičenje ništa drugo. Srbija treba da kaže hoće li u EU. Nećemo da vodimo ovo društvo dalje u sukobe", rekao je Vučić. On je rekao da je odlučio da vanredni parlamentarni izbori budu održani, jer je Vladi potrebna puna stabilnost i pun četvorogodišnji mandat, nakon kojeg "više neće biti povratka" na staro.

Vučić je na sednici Glavnog odbora SNS rekao da je vladi portreban pun mandat kako bi do 2020. dovršila započete refortme, koje su Srbiju izvele na dobar i siguran put. On je rekao da je Srbija od kako je SNS preuzela vlast u stanju latentnog društvenog sukoba. Stranka i vlada koju je ona formirala nailaze na ogroman otpor upravo stoga što je nastojala da razbije blok koji su činili tajkuni, političari i kriminalci, kojima nije bilo u interesu da Srbija napreduje i da se bilo šta menja. "Otpočeli smo sukob i sa njima i sa onima među nama kojima je vlast samo način za lično bogaćenje", rekao je Vučić.

Prilika za raščišćavanje sa mangupima u sopstvenim redovima: Vučić i potpredsednici SNS
Photo: TANJUG

"Centar otpora i ovoj vladi i pristojnoj i naprednoj Srbiji i politici reformi su pripadnici bivše loše vlasti i lažne elite, koju je ta vlast stvorila i obezbedila im privilegije", rekao je Vučić i dodao da je taj centar otpora 10 godina blokirao bilo kakve promene i napredak zemlje.

On je upozorio da je u Srbiji previše onih koji su hteli da žive od svojih stavova a ne od svojih ruku, koji ničim osim političkim vezama “nisu zaslužili ono što imaju, onih koji kradu", rekao je aludirajući kako na svoje političke protivnike, tako i na ljude iz sopstvene stranke koji su u nju ušili, kako je rekao, da bi ostvarili sve moguće privilegije.

"Namera da se preduzmu mere od koji su svi bežali, a pre svega one na ekonomskom planu, donela nam je u startu neprijatelje, ali sam ponosan što smo radili marljivo i vratili Srbiji ugled u svetu kakav nije imala u novijoj istoriji", podsetio je Vučić.

Sudar sa podzemnim centrima moći: Aleksandar Vučić, ugrozio vladavinu sprege tajkuna, političara, korupcije i organizvoanog kriminala
Photo: TANJUG

Premijer je istakao da je SNS preuzela zemlju kada u njenu budućnost niko nije verovao i poručio da je ponosan što su, za razliku od tog perioda, vlada i njegov tim radili marljivo, marljivije od drugih, što su Srbiji vratili ugled koji nije imala u savremenoj istoriji, a što priznaju sve relevantne svetske institucije. "O uspesima Srbije govore svi iz sveta, pa i MMF koji je u njihovo vreme 2011. godine pobegao iz Srbije glavom bez obzira. Borimo se protiv korupcije, teško i naporno svakog dana. Tajkuni i kriminalci više ne upravljaju Srbijom", poručio je Vučić.

Konstatujući da će otpor prema promenama uvek biti ogroman, Vučić je podsetio da je aktuelna vlast prva koja je počela da se suštinski bavi stabilizacijom čitavog regiona, koja je otpočela dijalog sa Prištinom, i koja je prva povukla ozbiljne poteze kada je reč o ekonomskim reformama. "Tadašnja elita je svesno odbijala da ide napred, deset godina nije napravljen nijedan korak ka ključnim tačkama. Mi smo prve ozbiljne korake napravili. Bili smo u Briselu, niko nije rešavao taj Gordijev čvor, iako se to Srbima nije dopadalo, ali ne Srbima na Kosovu", rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija danas „sidro i simobl stabilnosti", iako mu se smeju kada kaže gde je slavio Novu godinu - „ovde u Srbiji, na svom radnom mestu". "To je sukob u kojem živimo, sa ideološkim burazerima, umišljenom elitom, bestidnim političarima i izmišljenim aferama", rekao je Vučić, primetivši da i najbolji racunar ponekad zabaguje pa mu je potrebno resetovanje, što ne znači da nije najbolji računar.

Izbori za Srbiju u EU: Glavni odbor SNS-a
Photo: TANJUG

Istakao je da su za pobedu potrebni talenat i sreća, a za ponavljanje uspeha karakter. "Izbori će biti veoma teški, potceniti protivnika pre izbora je glupost, a potceniti gta posle izbora podlost. Moramo da pobedimo čista srca, ogromnom voljom i snagom koja hoće put u budućnost, put za normalnu i pristojnu Srbiju, moramo da se rukovodimo onim što je dobro za našu zemlju. Hoćemo društvo koje će da se odluči za težak rad, hoćemo da nam Srbija kaže da li hoće isto što i mi, i da pored mene ne stoje oni koji pričaju isto što i ja pričam, a rade ono što su radili oni pre mene", poručio je Vučić.

"Hoću tim koji neće da se reklamira, nego da radi", istakao je premiejr Srbije. Takođe je rekao da želi da zahvali mangupima u njihovim redovima i da ih pošalje tamo gde pripadaju, a on će, dodao je, u izbornoj kampanji biti prisutan manje nego ikada. Kad je reč o troškovima izbora, oni će, naveo je, biti manji nego ikada, a on će, dodao je, u Vladi raditi kao i do sada - dok narod na izborima ne odluči.

"Kada protivnici kažu da žele da se stvari menjaju naša je obaveza da pustimo narod da odluči", naveo je premijer, ističući da je to revolucionarna odluka u odnosu na one koji su pre vlast držali „sa obe ruke". "Nikada se nismo plašili volje naroda", primetio je lider SNS i dodao da Srbija danas ima prave partnere na svetu.

Bez mogućnosti povratka na staro: Aleksandar Vučić, dokazao svoju političku transformaciju
Photo: TANJUG

“Naučili smo ih da smo stabilno društvo, a poruka posle izbora treba da bude ista - šta god uradili, Srbija se neće zaustaviti u reforma", rekao je Vučić. On je navodi da je „dobro da budemo kritikovani i napadani, ali je dobro i da imamo jasan put odgovorne i jasne politike i to niko ne može da pobedi".

Lider SNS je od stranačkih odbornika zatražio odlaganje skupštine stranke za 21. maj kako im “u slučaju loših rezultata, ne bi bio na teretu" i kako bi zbog toga mogli da se izjasne o novom rukovodstvu stranke. "Ne plašite se one narodne 'dva loša ubiše Miloša'. Kada pošteno izađete pred ljude i pokažete šta ste uradili, narod će znati da izabere", rekao je Vučić i obraćajući se članovima Glavnog odbora SNS.

Vučić je ukazao da će za SNS naredni izbori biti veoma teški i upozorio stranačke kolege da ne potcenjuju protivnika, ali i da se ne plaše ničega. "Potceniti protivnika pred izbore je glupost, kao što je i podlost potcenjivati ih posle izbora. Ne smemo da uradimo ni jedno ni drugo i moramo da pobedimo ogromnom voljom, snagom za budućnost", naglasio je Vučić i dodao da će svaka odluka SNS morati da se rukovodi pre svega onim što je dobro za Srbiju.

star
Oceni
1.49
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak