Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (6)

Velika pobeda pravde

Stanko Subotić pravosnažno oslobođen svih optužbi

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Pravda je spora, ali dostižna: Stanko Subotić, srušio montiranu optužnicu
Pravda je spora, ali dostižna: Stanko Subotić, srušio montiranu optužnicu
Photo: Obzor

Drugostepeno veće Apelacionog suda u Beogradu objavilo je presudu u slučaju protiv Stanka Subotića u kojoj su odbačeni svi navodi koje je korumpirani tužilac Saša Ivanić konstruisao u svojoj montiranoj optužnici. Ovo je u samo nekoliko dana druga veliak pobeda pravne države protiv pravosudno-tužilačke mafije koja je bila instalirana u vreme režima Borisa Tadića, a koja je odgovorna za brojne mahinacije i manipulacije nastale tokom prethodnih desetak godina. Pored očigledne činjenice da je reč o velikoj pobedi pravde, pravne države, Stanka Subotića i njegovih branilaca, ovo je ujedno i veliki trijumf E-novina koje su bile medij koji je prvi otvoreno pisao istinu o ovom slučaju i načinu na koji je kriminalizovano Tužilaštvo, pod direktnim uticajem tadašnjih političkih vlasti, montrialo optužnicu protiv Subotića koji je bio proglašen državnim neprijateljem broj 1. Objavu Apelacionog suda o oslobađajućoj presudi u slučaju Subotić prenosimo u celini

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, nakon održanog pretresa, donelo je 27. novembra 2015. godine presudu Kž1 Po1 30/14 kojom je preinačilo prvostepenu presudu u odbijajućem delu i odbilo optužbu prema okr. Stanku Subotiću, Nikoli Miloševiću, Milanu Rankoviću i Ivani Krčmaričić da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 234, stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ (od čega okr. Milošević, Ranković i Krčmarić u pomaganju). U preostalom, nepreinačenom, delu prvostepena presuda je potvrđena.

Trijumf istine: Stanko Subotić, pobedio pravosudnu mafiju
Photo: e-novine.com

Optužnicom Tužioca za organizovani kriminal okr. Stanku Subotiću je stavljeno na teret da je u toku 1995. godine, u Skoplju, sa preduzećem „MK“ ugovorio kupovinu 10000 kartona cigareta marke „Partner“ i 1000 kartona cigareta marke „Vek“, te 1000 kartona marke „Vels“ za kupoprodajnu cenu od 1.920.000,oo DEM, po fakturama „MK“ ispostavljenim na preduzeće „M“, pa su teretna motorna vozila makedonskih registarskih tablica sa ovom robom – cigaretama, ušla na teritoriju SRJ i to 26. avgusta 1995. godine sa 7000 kartona cigareta marke „Partner“ u vrednosti od 1.120.000,oo DEM, dana 14. septembra 1995. godine sa 3000 kartona cigareta marke „Partner“, sa 1000 kartona cigareta marke „Vels“ i sa 1000 kartona cigareta marke „Vek“ u ukupnoj vrednosti od 800.000,oo DEM, te je ova roba potom smeštena u carinsku ispostavu „Luka Beograd“ radi dalje carinske procedure, pa su od strane SUC – a po uputstvu okr. Subotića, a potom po nalogu okr. Kertesa, izdate jedinstvene carinske isprave o prenaupućenju ovih cigareta na carinsku ispostavu Bogojevo radi istupa sa teritorije SRJ, u kojima je unet neistinit sadržaj da preduzeće „M“ upućuje cigarete primaocu „C“ iz Vukovara, te su cigarete u teretnim motornim vozilima 28. septembra 1995. godine, u pratnji okr. Milana Rankovića ispred preduzeća „M“ upućene ne carinsku ispostavu Bogojevo gde su istupile van teritorije SRJ, za šta je na napred navedenim jedinstvenim carinskim ispravama propisno overen istup ovih vozila na teritoriju radašnje RSK, da bi se potom u toku iste noći teretna vozila sa cigaretama, bez ikakvog carinskog evidentiranja vratila u SRJ – podizanjem granične rampe, da bi se roba potom smestila u magacin preduzeća „P“ u Futogu, a po skladišnicama preduzeća „P“ od 29. i 30. septembra 1995. godine, izdatih preduzeću „M“, koje je za to preduzeće potpisao okr. Milošević, odakle je roba bez ikakvog evidentiranja prodata krajnjim korisnicima za gotov novac, a koju su prodaju obavili okr. Milošević i Ranković, a plaćanje ove robe kupci su vršili na više lokacija u Beogradu, u prostorijama preduzeća „M“ okr. Krčmaričić, na koji način su samo na osnovu neplaćenih carinskih i drugih javnih prihoda, pribavili protivpravnu imovinsku korist od 22.045.196,31 dinar.

 

Među iskrenim prijateljima: Stanko Subotić i Petar Luković, u redakciji e-novina
Photo: E-Novine

Apelacioni sud je, odlučujući o žalbi Tužioca za organizovani kriminal, održao pretres na kome je ponovo izveo dokaze koji su već bili izvedeni od strane prvostepenog suda, nakon čega je za sve radnje krivičnog dela koje se okr. Stanku Subotiću, Nikoli Miloševiću, Milanu Rankoviću i Ivani Krčmaričić stavljaju na teret u toku 1995. godine našao da je za ove okrivljene nastupila zastarelost krivičnog gonjenja u svakom slučaju, pa je prvostepenu presudu u tom smislu preinačio, iz razloga što je proteklo dvostruko vreme koje se traži za zastarelost krivičnog gonjenja.

 

Kada su u pitanju radnje krivičnog dela koje se okr. Stanku Subotiću i drugim okrivljenima stavljaju na teret u toku 1996. godine Apelacioni sud je žalbu Tužioca za organizovani kriminal u tom delu odbio kao neosnovanu i prvostepenu presudu potvrdio nalazeći da, nakon održanog pretresa pred drugostepenim sudom, svestranom analizom svih izvedenih dokaza, kako posebno, tako i u njihovoj povezanosti, nema dokaza da su okrivljeni izvršili krivično dela koja su im stavljena na teret, a na način kako je to opisano optužnicom Tužioca za organizovani kriminal.

star
Oceni
3.75
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi