Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (29)

Fenomen koji zbunjuje analitičare

Vučiću i dalje raste popularnost

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Gest koji su građani podržali: Aleksandar Vučić u Potočarima
Gest koji su građani podržali: Aleksandar Vučić u Potočarima
Photo: TANJUG

Direktor istraživanja javnog mnjenja agencije Ipsos stratedžik marketing Marko Uljarević izjavio je da je od maja do septembra popularnost premijera i lidera SNS Aleksandra Vučića „strahovito skočila“. On je dodao da se taj skok desio kod mladih ljudi, visoko obrazovanih, u Beogradu, te da je zbog toga Vučić postao mnogo prihvatljiviji nego njegova stranka

Uljarević je, pozivajući se na rezultate istraživanja agencije Ispos stratedžik marketing, naveo je da Vučića u periodima naglih skokova popularnosti podržava i do pola miliona građana više nego SNS, stranku koju predvodi"Odlazak u Srebrenicu, bavljenje regionalnim temama na način koji govori da postaje regionalno važan igrač, rešavanje migrantske krize u saradnji sa EU i percepcija javnosti da smo mi pobednici u sukobu s Hrvatima... Sve je to doprinelo skoku popularnosti", rekao je Uljarević u izjavi za „Blic“.

Prema rezultatima israživanja, ako bi se danas održavali izbori, na njih bi izašlo 3,3 miliona građana Srbije, što je stabilna i visoka izlaznost. Prema poslednjim istraživanjima, SNS ima 52 odsto podrške građana koji bi izašli na izbore, SPS 10, DS i Dveri po pet odsto, dok su ostale stranke, izuzev stranaka nacionalnih manjina, ispod cenzusa.

Priznat kao kredibilan partner: Aleksandar Vučić tokom nedavnog susreta sa Džonom Kerijem
Photo: TANJUG/SRDJAN ILIC

SDS ima podršku četiri odsto izašlih građana, SRS i PUPS tri, dok Pokret Dosta je bilo, DSS, LDP i LSV imaju podršku oko dva procenta. Kad je reč o koalicijama, SDS i LDP bi zajedno imale i do osam odsto podrške, SPS i JS 12 odsto, DSS i Dveri oko šest odsto, dok bi cenzus prešla i koalicija LSV, Pokret Dosta je bilo i novoformirani pokret Borislava Stefanovića.

Uljarević kaže da je Vučić i dalje najpopularniji političar, bez obzira na način na koji se meri njegov rejting.

"Recimo, najveći broj građana, njih 41 odsto, ne veruje nikome, dok 30 odsto veruje Vučiću, a prvi sledeći iza njega je lider socijalista Ivica Dačić, sa samo četiri odsto. Svi ostali imaju manje", rekao je Uljarević.

star
Oceni
1.46
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak