Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Johanes Han, evropski komesar za proširenje

Poglavlja 35 i 32 do kraja godine

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: fokus.mk

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han izjavio je da bi do kraja ove godine sa Srbijom trebalo da budu otvorena poglavlja 35 i 32. Han je takođe najavio pozitivan izveštaj o napretku Srbije. Uveren sam, imajući u vidu šta je srbijanska vlada doprinela i učinila, da je moguće otvaranje prvih poglavlja do kraja godine, rekao je komesar Han

"Uveren sam, imajući u vidu šta je srpska vlada doprinela i učinila, da je moguće otvaranje prvih poglavlja do kraja godine", odgovorio je komesar na pitanje da li je još uvek mišljenja da bi poglavlja sa Srbijom trebalo otvoriti tek početkom 2016, kako je sredinom sedmice procenio za bečki „Kurir“., javlja Tanjug.

"Na osnovu toga vidite koliko se stvari mogu ubrzati, ako se brže nego što smo očekivali dođe do rezultata. Poslednjih meseci je bilo napretka. Ja sam putovao u evropske prestonice, da prevaziđemo neke uzdržane stavove. Danas je jasno, posebno imajući u vidu šta je srpska vlada doprinela i učinila, da je moguće otvoriti poglavlja", rekao je Han i dodao da će, ako se stvari tako dalje razvijaju, do kraja godine biti otvorena poglavlja.On je istakao da je uobičajeno da poglavlja 23 i 24, vezana za pravosuđe i vladavinu prava,budu otvorena jako rano u procesu pregovaranja, a to bi, u slučaju Srbije, trebalo da se dogodi u prvom delu iduće godine. Na zahtev da precizira koja poglavlja očekuje da će biti otvorena do kraja ove godine, Han je ukazao da unutar EU ima različitih stavova, ali da se svakako radi o poglavlju 35, kao i o poglavlju koje se bavi finansijskim pitanjima, 32.  Važan je, ističe Han, signal Srbiji da pregovori počinju.

"Postoje određena poglavlja gde su pripreme već mnogo uznapredovale i zato sam uveren da će to biti moguće. Diskusije na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču su pokazale koliko se ceni rad Srbije i da postoji spremnost članica EU da se brzo napreduje po ovom pitanju", istakao je evropski komesar.  On je primetio da su nedavni sporazumi u dijalogu Beograda i Prištine veoma bitni, zbog čega se, kaže, radovao tim rezultatima, posebno što je do njih došlo pred početak jeseni.  

"To je dobar signal za mnoge druge pregovore, jer, ovi nisu bili jednostavni. Postoji utisak da je na Balkanu prisutan mentalitet prema kojem je uvek neko pobednik, a neko gubitnik. Ali, život je komplikovaniji i mora se dolaziti do zajedničkih rešenja, za šta su potrebne kompromisi, gde nema ni pobednika, ni gubitnika, već dve ili tri strane koje od rezultata imaju koristi. Po tom pitanju je poslednjih meseci i nedelja došlo do velikog napretka", podvukao je evropski zvaničnik. Upitan šta misli o predlogu premijera Aleksandra Vučića o zajedničkom danu sećanja na žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavije, on je rekao da poslednjih meseci i nedelja vidi napredak u spremnosti na pomirenje i pružanje ruke, kao i da se dođe do pravde.  Podsetio je da se sreo i razgovarao sa Majkama Srebrenice i još jednom istakao da je "potrebna pravda za spremnost na pomirenje".

"Svaka mera koja doprinosi tome da se događaji skorije prošlosti zajedno prevaziđu je nešto što se pozdrvalja u evropskoj porodici", naglasio je Han. Na pitanje koje se promene mogu očekivati u izveštaju o napretku koji će Evropska komisija objaviti u oktobru u odnosu na prethodni, te šta Srbija može očekivati, Han je objasnio da će "kraće i jasnije biti navedeno gde se napredovalo, a gde nije, ali uz elemente koje dozvoljavaju poređenja sa drugim zemljama".

"Takmičarski duh nije loš. Mi želimo da  se stvari brzo razvijaju. Kada javnost zemalja kandidata pogleda izveštaje to može biti pozitivan stimulans. Radi se o procesu, a proces znači napredovati u nekim oblastima, a to je moguće brzo ili sporije. Nadam se da će takvi izveštaji doprineti da svugde dođe do pristupa da se žele postići rezultati", rekao je on.   Han je istakao da ne može da govori o sadržaju izveštaja koji slede, ali je podvukao da "zasigurno neće biti iznenađenje da izveštaj o Srbiji bude pozitivan, posle svega što se poslednjih meseci dogodilo". Na pitanje kako ocenjuje razvoj situacije u regionu od kako je na ovoj dužnosti, Han je ukazao da poseban napredak vidi "u atmosferi", u činjenici da postoji jasna evropska perspektiva zemalja regiona, te da sve države "vuku konopac" sa iste strane.

"Međutim, i dalje je ponegde situacija krhka i ne smemo to da ignorišemo", upozorio je Han i dodao da mora biti jasno da su napori ka pristupanju EU proces i da se ne radi samo o pregovorima, već o približavanju evropskim standardima i ekonomskom razvoju.

"Vidim da su odgovorni u regionu svesni toga", rekao je Han i dodao da ga raduje što je civilni sektor pojačano uključen u te procese. On negira da je došlo do zastoja u procesu proširenja, naglašavajući da se radi o procesu i da on predviđa da se nešto što je decenijama bilo prisutno menja, kao i da treba razumeti da to nije moguće u kratkom roku. Takođe se ne slaže sa ocenom nekih analitičara da su pojedine zemlje članice preuzele od Evropske komisije agendu proširenja:

"Na evropskom nivou postoje jasna pravila i prema tim pravilima Komisija vodi proces proširenja. Mi u Komisiji imamo širi pogled i ne sledimo pojedinačne interese. Naš cilj je da zemlje zapadnog Balkana približimo EU. Za pojedine korake, kao što je otvaranje poglavlja, potreban je pristanak zemalja članica, ali, to se dešava na osnovu određenih priprema, razgovora i izveštaja. Rukovodeću ulogu u tom procesu ima Evropska komisija i ne može biti drugačije.

star
Oceni
2.60
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak