Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Aleksandar Vučić u poseti Sjedinjenim Državama

Srbija pouzdan partner Zapada

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Vlada Srbije/Tanjug

Srbija danas govori ono što misli, čini ono što govori, to je razlika između sadašnje Srbije i one iz prošlosti i stoga je pouzdan partner, izjavio je premijer Aleksandar Vučić. Na predavanju na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu, Vučić je izneo stav da je Srbija veoma pouzdan partner Zapada. On je rekao i da je vlada koju vodi, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji uspela da sačuva unutrašnju i ekonomsku stabilnost u zemlji i sprovela teške ekonomske mere koje su već dale rezultate. Vučić je rekao da Srbija može da postigne sve ciljeve ako ostane čvrsto na evropskom putu i da se nada da će prva poglavlja u pregovorima sa EU biti otvorena što je pre moguće

"Ono što smo rekli i obećali, to smo i ispunili. Neću da govorim nešto što neću ispuniti, nisam rekao da ćemo priznati nezavisnost Kosova, ali sam obećao da ćemo rešiti slučaj Bitići i videćete da li ispunjavamo obećanja. Mislim da je zato Srbija pouzdan partner danas", rekao je Vučić i dodao: "Govorimo ono što mislimo i činimo ono što i govorimo". Prema njegovim rečima, to je razlika između Srbije danas i Srbije u prošlosti. On je rekao i da je uprkos teškoćama do sada dosta postignuto u dijalogu Beograd i Prištine.

"Mislim da smo dosta postigli u dijalogu bez obzira na strašne poplave koje smo imali prosle godine i na izbornu kampanju u Prištini", rekao je Vučić. On je naveo da je postignut sporazum o pravosuđu kao plan implementacije tog sporazuma, rešena pitanja civilne zaštite, opštinskih budžeta, a u toku je proces otvaranja dva prelaza na administrativnoj liniji u skladu sa sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima.

Photo: Vlada Srbije/Tanjug

"Takođe smo uticali na kosovske Srbe da se vrate ponovo u kosovske institucije. Nismo daleko ni od postizanja dogovora o osiguranju, a nadam se da ćemo moći da napravimo veliki napredak po pitanju ZSO", rekao je premijer Vučić.

SAČUVANA STABILNOST

Vučić je rekao i da je vlada koju vodi, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji uspela da sačuva unutrašnju i ekonomsku stabilnost u zemlji i sprovela teške ekonomske mere koje su već dale rezultate.

"Uspeli smo, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, da sačuvamo unutrašnju političku i ekonomsku stabilnost i bili smo prva vlada, ne samo u regionu nego u čitavoj Južnoj Evropi, koja je počela da preduzima teške ekonomske reforme, uključujući mere fiskalne konsolidacije", rekao je Vučić. On je dodao da je bilo teško smanjivati penzije i plate u javnom sektoru ljudima koji nisu bogati.

"Međutim, mi smo to uradili i dosada smo uspeli da smanjimo deficit sa sedam odsto ili 6,8, koliko je iznosio prošle godine, na 1,6 procenata u prvoj polovini ove godine.Ove godine nećemo preći 2,8 ili 2,9 procenta, što je ispod Mastrihtskog nivoa i to je nešto što i mi i naši partneri smatramo velikim uspehom", poručio je Vučić. Prema njegovim rečima, iako srpski građani još nisu osetili razliku između projektovanog deficita od 4,7, dogovorenog sa MMF-om i činjenice da deficit neće biti veći od tri procenta, daje vladi dosta prostora da uradi nešto za građane i da investira u važne infrastrukturne projekte u zemlji.

Photo: Vlada Srbije/Tanjug

"Nisam ovde da bi tražio novac, ne treba nam, čak ni novac MMF ili evropski novac, ne tražimo i ne molimo za to, ali ono što nam treba je politička podrška za stabilan Balkan", rekao je Vučić. On je naveo da se Srbija susreće sa mnogim izazovima, podsetivši da je 11. jula 20-godišnjica Srebrenice, a 5. avgusta 20-godišnjica od operacije Oluja, što će, ukazao je, bez sumnje podići tenzije u regionu.

"Ali, mislim da ćemo moći to da prevaziđemo mirno, da ne srušimo sve što smo već postigli. Nadam se da će Balkan za dve godine biti bolje mesto za život", uveren je premijer.

Premijer je rekao i da će Srbija dati sve od sebe, ne samo na evropskom putu, već i na podizanju standarda svojih građana i jačanju veza sa svim susedima, što je i jedan od ključnih uslova za napredak svih. U tom smislu Vučić je rekao da su usvojeni novi Zakon o radu, moderan zakon koji ni mnoge evropske zemlje ne mogu sebi da dozvole iz političkih razloga, Zakon o privatizaciji, o planiranju i izgradnji, da se u Srbiji dozvola za gradnju može dobiti za 28 dana, što je značajan napredak u odnosu na prethodni period. On je pomenuo i nove medijske zakone koji su usklađeni sa EU standardima i dodao da se nada da će biti apsolutno primenjeni i da će građani Srbije biti zadovoljni slobodom govora i slobodom medija.

SRBIJA NA EVROPSKOM PUTU

Vučić je rekao da Srbija može da postigne sve ciljeve ako ostane čvrsto na evropskom putu i da se nada da će prva poglavlja u pregovorima sa EU biti otvorena što je pre moguće. "Spremni smo za to, a proces skrininga smo završili sa najboljim ocenama u odnosu na druge u regionu", rekao je Vučić. On je rekao da ima još dosta toga da se uradi u Srbiji i da je još mnogo izazova koji predstoje.

SAD ĆE NAM POMOĆI NA PUTU KA EU

Sjedinjene Američke Države će da ohrabre Evropsku uniju kako bi što pre otvorila poglavlja sa Srbijom, istakao je danas zamenik državnog sekretara SAD Antonije Blinken u razgovoru sa srpskim premijerom Vučićem.

Photo: Twitter

Vučić, predsednik Vlade Srbije i Blinken razgovarali su o podršci SAD evropskom putu Srbije, situaciji u regionu, dijalogu sa Prištinom i spoljnopolitičkim aktivnostima Srbije. Srbijanski premijer je naglasio neophodnost političke podrške SAD evrointegracijama Srbije i dodao da je dosta učinjeno na očuvanju mira i stabilnosti u regionu, saopštila je vladina Kancelarija za odnose sa medijima. Vučić je obavestio Blinkena o ekonomskim reformama koje se sprovode u Srbiji i pozvao ga da poseti Srbiju.

Zamenik državnog sekretara Blinken izrazio je zadovoljstvo ličnim zalaganjem i ulogom premijera Vučića u regionu, kao i radom srpske Vlade. On je izjavio da je sve što je do sada učinjeno dovelo da bliže saradnje kako Srbije i SAD, tako i Srbije i EU i dodao da će SAD da ohrabre EU kako bi što pre otvorili poglavlja.

Blinken je pozdravio ekonomske reforme i naglasio neophodnost većeg prisustva američkih investitora u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Photo: Vlada Srbije/Tanjug

Vučić je prethodno održao i predavanje o budućnosti Srbije i njenom putu ka EU na ''Džons Hopkins'' univerzitetu u Vašingtonu. Vučić je istakao da Srbija ima tri glavna cilja, stabilnost - unutrašnju i regionalnu, stvaranje jake ekonomije i otvoreno demokratsko društvo. Obraćajući se prisutnima i domaćinu Danijelu Serveru, Vučić je naglasio da je Srbija stub stabilnosti u regionu i izneo detalje spoljnopolitičkih aktivnosti u poslednjih godinu dana, od posete albanskog premijera Srbiji posle skoro sedamdeset godina, preko posete Sarajevu, Zagrebu, do prve istorijske posete koju je imao prosle nedelje u Albaniji.

Vučić je istakao da ''Srbija ima dobre odnose sa svim zemljama u regionu i istakao značaj dijaloga sa Prištinom, koji je u velikoj meri doprineo stabilnosti celog regiona" , navedeno je u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima. Premijer je predočio i ekonomske mere, potom mere fiskalne konsolidacije, nove zakone, reforme pravnog sistema, kao i ozbiljne uslove za obezbeđenje političke i ekonomske stabilnosti Srbije.

Photo: Vlada Srbije/Tanjug

"Balkan je i dalje osetljiv region, ali se nadam da ćemo uspeti da sačuvamo stabilnost. Prognoze za Srbiju nisu loše, ali najveći izazov za nas je da očuvamo političku stabilnost regiona. Mi u tome očekujemo političku podršku Evropske unije”, izjavio je srpski premijer.

VUČIĆ SA NULAND O ENEGRETSKOJ BEZBEDNOSTI SRBIJE


Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se i sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorijom Nuland.

Premijer Srbije je sa Nulandovom razgovarao o evropskim integracijama Srbije, bilateralnim odnosima, rešavanju slučaja braće Bitići, regionalnim izazovima u narednom periodu i energetskoj bezbednosti Srbije, zapadnog Balkana i Evrope.

star
Oceni
2.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak