Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Skupština Srbije

U Srbiji se moraju poštovati različitosti i prava LGBT

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug

Srbija je zabeležila pomake u oblasti stanja ljudskih prava LGBT populacije, a jedan od pokazatelja je uspešno održavanje Parade ponosa prošle godine, kao i bolji odnos političkih faktora i državnih institucija, rečeno je u Skupštini Srbije. U Srbiji je tokom 2014. godine prijavljeno sedam fizičkih i 12 verbalnih napada na pripadnike LGBT populacije, policija je intervenisala i prosledila deset izveštaja nadležnom Tužilaštvu, a 11 osoba je procesuirano, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

"U Srbiji je prvi put od 2007. godine sloboda okupljanja poštovana u potpunosti", kazala je izvršna direktorka Gej strejt alijanse (GSA) Mirjana Bogdanović na predstavljanju godišnjeg izveštaja te organizacije o stanju ljudskih prava LGBT osoba.

Parada ponosa je prošla bez ijednog incidenta i neusmnjivo je imala značajnu političku podršku, što se moglo videti po prisustvu državnih funkcionera i opozicionih političkih partija, rekla je ona, dodajući da su policijske snage štitite LGBT osobe prošle godine tokom različitih manifestacija.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif pohvalio je Srbiju da je napravila veliki iskorak time što što je omogućila da se održi Parada ponosa izrazivši nadu da će reformski napori Vlade Srbije doprinetu unapređenju slobode i prava svih građana i građanki Srbije.

Predsednik GSA Lazar Pavlović rekao je da nije zabeležan rast slučajeva nasilja i diskriminacije prema LGBT osoba u odnosu na 2013.godinu, ali da je izmenjena struktura. Precizirao je da su smanjeni fizički napadi, pokušaji napada i pretnje, ali da je došlo do porasta porodičnog i partnerskog nasilja.

"Broj prijavljenih slučajeva je povećan, što je dobar signal. Mi radimo na tome da se taj broj poveća, kako bi što manje slučajeva ostalo nerešeno", istakao je Pavlović. Kao najveći izazov, on je naveo, rad sa građanima na uklanjanju predrasuda.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović kaže da posebnu pažnju treba obratiti na procesuiranje predmeta diskriminacije i govora mržnje koji je izvršen prema LGBT osobama.

Photo: Tanjug

"Na taj način ohrabrili bismo žrtve dikriminacije da se bez straha i nepoverenja obrate nadležnim insititucijama, ako trpe dikriminaciju", rekao je Omerović. On je istakao da se priprema predlog Deklaracije protiv nasilja, govora mržnje i zločina iz mržnje i dodao da je važno da se o njihovom položaju što više govori. Kao jedan od dobrih primera integracije LGBT osoba u društvo, šef političkog odeljenja delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni naveo je Međunarodni muzički festival "Zona tolerancije" koji organizuju grad Zaječar i Gej strejt alijansa, 1. i 2. maja ove godine. Naveo je da su rodni identitet i seksualna orjentacija širom sveta izgovori za ugrožavanja prava i sloboda LGBT osoba.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je povodom izveštaja GSA o stanju ljuskih prava da je veoma bitna njihova integracija u društvo.

U Srbiji je tokom prošle godine prijavljeno sedam fizičkih i 12 verbalnih napada na pripadnike LGBT populacije, policija je intervenisala i prosledila deset izveštaja nadležnom tužilaštvu, a 11 osoba je procesuirano, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Prema njegovim rečima, u istom periodu bilo je 66 pretnji LGBT populaciji putem društvenih mreža.

"Policija je intervenisala, prema 25 osoba preduzeli smo mere iz naše nadležnosti i podneli smo 45 krivičnih prijava", rekao je Stefanović u Skupštini Srbije gde je predstavljen izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba. Stefanović je poručio da Srbija ne sme biti plodno tle za širenje mržnje prema bilo kome ko je drugačije seksulane orjentacije i dodao da se neće dozvoliti njihovo bezbednosno ugrožavanje samo zato što su drugačije seksualne orjentacije.

U 2014. prijavljeno 19 napada na pripadnike LGBT

U Srbiji je tokom prošle godine prijavljeno sedam fizičkih i 12 verbalnih napada na pripadnike LGBT populacije, policija je intervenisala i prosledila deset izveštaja nadležnom Tužilaštvu, a 11 osoba je procesuirano, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Prema njegovim rečima, u istom periodu bilo je 66 pretnji LGBT populaciji putem društvenih mreža.

Photo: Tanjug

"Policija je intervenisala i prema 25 osoba preduzeli smo mere iz naše nadležnosti i podneli smo 45 krivičnih prijava", rekao je Stefanović u Skupštini Srbije gde je predstavljen izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba.

Ministar unutrašnjih poslova je poručio da Srbija ne sme biti plodno tle za širenje mržnje prema bilo kome ko je drugačije seksulane orjentacije i dodao da se neće dozvoliti njihovo bezbednosno ugrožavanje samo zato što su drugačije seksualne orjentacije.

"Jedan od dokaza da je Ministarstvo unutrašnjih poslova posvećeno tom poslu je što smo prošli bezbednosne uslove za mirno održavanje Parade ponosa prošle godine", istakao je Stefanović. Podsetio je da je MUP početkom ferbuara 2014. doneo akcioni plan za unapređenje rada i saradnje policije sa LGBT populacijom koji predviđa borbu protiv huliganizma i ekstrmizma, opredeljivanje oficira za vezu i realizaciju projekata sa ciljem poštovanja različitosti.

"Policija neće dozvoliti da se bilo ko manjinske, ili socijalno ranjive grupe, ili ma koji drugi građanin oseća nebezbednim u Srbiji već ćemo se držati zakona i svih zagarantovanih prava", poručio je Stefanović.

Integracija manjinskih grupa u društvo - obostran proces

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas, povodom izveštaja o stanju ljudskih prava LGBT populacije, da je integracija manjinskih grupa u društvo obostran proces.

Photo: Tanjug

"Cilj je puna integracija svih manjinskih grupa, što znači da moramo da delimo i zajedničke probleme, kao što ih i delimo, i socijalne, i ekonomske i političke. Zato sam ih uvek pozivala da, pored promocije manjinskih prava, uzmu učešće i u širim društvenim pitanjima, koja bi značila njihovu punu integraciju", rekla je Joksimović.

Srbija je zabeležila pomake u oblasti stanja ljudskih prava LGBT populacije, a jedan od pokazatelja je uspešno održavanje Parade ponosa prošle godine, kao i bolji odnos političkih aktera i državnih institucija prema pripadnicima te populacije, zaključak je Izveštaja o stanju ljudskih prava LGBT populacije, koji je danas predstavljen u Skupštini Srbije.

Jokismović je navela da je potpuno u redu da postoje tradicionalisti koji zastupaju drugačiji koncept društva i društvenih prava i sloboda, ali i upozorila da se prava onih koji su drugačiji ne smeju kršiti. “Onaj ko ne podržava različitost, može da je ne podržava, ali samo dok ne ugrožava pravo i slobodu izražavanja svih onih koji se po nečemu razlikuju”, istakla je ministarka.

Govoreći o Paradi ponosa, koja je održana prošle godine, Joksimović je ocenila da je to bila demonstracija želje i nastojanja da se stvari u oblasti manjinskih prava unaprede.

Istakla je, međutim, da se to ne radi samo zbog toga što je Srbija na evropskom putu: “To jeste jedna od obaveza, ali bih više volela da razumemo da možemo da se ne razumemo i da možemo da ne budemo isti, ali da to ni na koji način ne treba da ugrožava bilo koga”, rekla je Joksimović. Prisustvom na tom događaju, svojim ličnim odnosom, želela je da pokaže da se neke stvari u Srbiji mogu promeniti. Joksimović je zaključila i da je Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, u moralnoj obavezi da promoviše i štiti ljudska i manjinska prava.

“Zato sam sigurna da ćemo, korak po korak, uspeti da se razumemo, i da podržimo one koji su različiti”, uverena je Joksimović.

star
Oceni
2.60
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak