Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (37)

Aleksandar Vučić, premijer Srbije

Izrael je prijateljska zemlja

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Unaprediti bilateralnu saradnju: Sastanak državnih delegacija Srbije i Izraela
Unaprediti bilateralnu saradnju: Sastanak državnih delegacija Srbije i Izraela
Photo: Tanjug

Srpski premijer Aleksandar Vučić bio je u zvaničnoj poseti Izraelu. Tom prilikom sastao se sa premijerom i predsednikom Izraela Benjaminom Netanijahuom i Reuvenom Rivlinom, ali i sa šefom izraelske diplomatije i bivšim predsednikom Izraela Avigdorom Libermanom i Šimonom Peresom. Vučić je naglasio svoju ocenu da se u Izraelu prijateljski odnose prema Srbiji, te da je to prijateljsko okruženje i prijateljska zemlja za Srbiju i sve njene građane

Predsednik Vlade Srbije je rekao da "nismo nekakva uboga sirotinja koja ide po svetu da joj  neko udeljuje milostinju". "Mi smo ozbiljna zemlja koja drži do sebe i koju svi poštuju u svetu,  koju poštuju ovde u Izraelu", rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Srpski premijer se sastao sa premijerom i predsednikom Izraela Benjaminom Netanijahuom i Reuvenom Rivlinom, a danas sa šefom izraelske diplomatije i bivšim predsednikom Izraela Avigdorom Libermanom i Šimonom Peresom.

Državnik: Aleksandar Vučić
Državnik: Aleksandar Vučić
Photo: Tanjug

Premijer je rekao da je sa svojim izraelskim sagovornicima razgovarao o međusobnoj saradnji, ulaganjima Izraela u Srbiji i o tome kako da Srbija na ozbiljniji način organizuje domaću poljoprivredu, onako kako su to, kako je rekao, Izraelci uspeli da urade, pa nemaju neiskorišćen kvadratni metar i pustinjsku zemlju su pretvorili u plodnu.

Premijer Srbije je rekao da je tokom posete bilo reči o većoj zainteresovanosti izraelskih kompanija za privatizaciju srpskih firmi ne samo u agrokompleksu već i u mašinskoj industriji i drugim industrijskim oblastima.

"Razgovarali smo i o političkoj podršci koju mislimo da od njih možemo da dobijemo... Mi treba da budemo korektni prema njima jer oni nisu priznali Kosovo kao nezavisnu državu i mi to veoma poštujemo i cenimo. Neretko se to kod nas zaboravlja i mislim da smo tu postigli važne i ozbiljne rezultate", naveo je Vučić.

Vučić je naglasio svoju ocenu da se u Izraelu prijateljski odnose prema Srbiji, te da je to prijateljsko okruženje i prijateljska zemlja za Srbiju i sve njene građane.

VUČIĆ I NETANIJAHU: Istorijska poseta, poboljšanje saradnje Srbije i Izraela

Srbija i Izrael uvek će tražiti mir i konkretne načine da poboljšaju ekonomske i političke odnose, ali i da poboljšaju saradnju na drugim poljima, ocenili su izraelski zvaničnici i srpski premijer Aleksandar Vučić tokom prvog dana posete Izraelu koja je ocenjena kao istorijska.

"Ovom istorijskom posetom pokazali ste prijateljstvo sa narodom Izraela. Pokazali ste i posvećenost da se učvrste odnosi između Srbije i Izraela. Možemo da uradimo mnogo više i vaša poseta će služiti tome da se naša saradnja poboljša", rekao je predsednik izraelske vlade, nakon sastanka sa Vučićem.

Premijeri prijateljskih zemalja: Benjamin Netanijahu i Aleksandar Vučić
Premijeri prijateljskih zemalja: Benjamin Netanijahu i srbijanski kolega
Photo: Tanjug

Vučić je istakao da u godinama koje dolaze Srbija i Izrael mogu da sačuvaju višegodišnje prijateljstvo i da ozbiljno investiraju u odnose.

"Na polju ekonomije i politike možemo da proširimo našu saradnju na industriju, poljoprivredu, sektor informacionih tehnologija, kao i na bezbednosne teme", rekao je Vučić. On je istakao da Srbija ne zaboravlja prijatelje koji su bili prisutni u najtežim trenucima, i zahvalio Izraelu na pomoći tokom i posle majskih poplava.

"Uvek ćemo tražiti mir i nadam se da ćemo naći konkretne načine da postignemo bolju saradnju između naše dve države", rekao je predsednik Vlade Srbije i zahvalio Netanijahuu na stavu Izraela da ne prizna nezavisnost Kosova.

VUČIĆ I RIVLIN: Poboljšaćemo naše odnose u svim sferama

Vučić se nešto kasnije sastao i sa izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom, sa kojim je razgovarao o jačanju saradnje dveju zemalja.

"Želim da pojačamo saradnju naše dve zemlje i da nastavimo prijateljske odnose naša dva naroda", istakao je u otvorenom obraćanju Rivlin.

Rivlin je rekao da su ovo dani puni napetosti za Izrael, ali da ceni podršku koju Srbija daje Izraelu da se do rešenja dođe dijalogom.

Vučić sa predsednikom Izraela Reuvenom Rivlinom
Vučić sa predsednikom Izraela Reuvenom Rivlinom
Photo: Tanjug

"Pokušavamo da smanjimo napetosti između Izraelaca i Palestinaca. Mi nemamo rat protiv islama, mi nemamo verski rat i pokušavamo da nađemo rešenje putem dijaloga. Veoma cenimo vašu podršku, koju nam dajete uprskos različitim mišljenjima", poručio je Rivlin Vučiću. On je dodao da se veoma raduje razgovorima o jačanju odnosa i saradnje između dve države.

"Radujemo se nastavku prijateljstva dve države. Veoma je važna povezanost između vlada, ali je mnogo važnija povezanost i razumevanje između dva naroda", istakao je Rivlin.

Premijer Srbije sa bivšim šefom izraelske diplomatije i nobelovcom Šimonom Peresom
Photo: Tanjug

Vučić je naglasio da je došao u Izrael kako bi investirao u budućnost odnosa dve zemlje, ističući da se trgovinska razmena, ekonomske i političke veze mogu poboljšati.

"Sigiran sam da ćemo i tokom ovog vremena punog izazova, biti sposobni da uz političku volju na obe strane poboljšamo nase odnose u svim sferama, ne samo u politici i ekonomiji, već i kulturi i sportu", rekao je Vučić. On je istakao da je zadovoljan brojem izraelskih kompanija koje posluju u Srbiji, pogotovo u sferi infrastrukture, nekretnina i poljoprivrede, ali i primetio da ih može biti i više, te da će se država truditi da privuče još više investitora.

Predsednik Vlade Srbije polaže venac u memorijalu Jad Vašem
Photo: Tanjug

"Videćemo šta mozemo da uradimo kako bismo napravili još bolje uslove, da investitore privučemo tako da ostanu na duži period u Srbiji. To će biti dobro za nas, ali i za vaš narod i državu", ocenio je premijer. Vučić je istakao da Izrael ima pravog prijatelja u Srbiji i zahvalio predsedniku Rivlinu na principijelnom stavu po pitanju Kosova i Metohije, kao i na podršci koju Izrael pruža Srbiji u međunarodnim organizacijama.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je u okviru dvodnevne posete Izraelu Jad Vašem, memorijalni kompleks posvećen žrtvama holokausta.

star
Oceni
2.89
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak