Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Francuski mediji o poseti Valsa Srbiji

Priča o francusko-srpskom prijateljstvu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Zoran Žestić/Tanjug

Francuski mediji izvestili su danas o poseti premijera Francuske Manuela Valsa Srbiji ističući u prvi plan veze koje ujedinjuju dve zemlje. Podsećajući na sedam vekova bliskih odnosa dveju zemalja, "Figaro" primećuje i da su boje srpske zastave izabrane na osnovu boja francuske zastave

"Figaro" donosi tekst pod naslovom "Manuel Vals u Beogradu: priča o francusko-srpskom prijateljstvu".

Tekst o vezama koje ujedinjuju dve zemlje počinje rečenicom ispisanom na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu - "Volimo Francusku kao što je ona nas volela".

"Uprkos srdžbi i besu Srba 1999, kada je Francuska učestvovala u NATO bombardovanju njihove zemlje (Spomenik zahvalnosti Francuskoj bio je tom prilikom prekriven crnim platnom), intenzitet odnosa naših dveju zemalja, ujedinjenjih kroz vekove pred turskom pretnjom, nemačkim imperijalizmom ili nacističkim varvarstvom, sigurno nije promakao Manuelu Valsu", navedeno je u članku.

Podsećajući na sedam vekova bliskih odnosa dveju zemalja, "Figaro" primećuje i da su boje srpske zastave izabrane na osnovu boja francuske zastave.

Radio Frans enternasional (RFI) navodi da je cilj Valsove posete Beogradu unapređenje ekonomskih odnosa Francuske i Srbije i ističe da je premijer, prvi put otkad je stupio na čelo vlade, pozvao delegaciju čelnika velikih francuskih kompanija i malih i srednjih preduzeća da ga prate u poseti.

"Za francuskog premijera, Srbija, strateška zemlja na Balkanu, predugo zanemarivana, može da postane partner prvog reda", ocenjuje RFI i dodaje da Pariz podržava članstvo Srbije u EU.

Agencija Frans pres izvestila je da je Vals u Beogradu obećao da će Francuska pružiti Srbiji "bratsku ruku" na putu ka članstvu u EU.

Francuska agencija prenela je i da je francuski premijer podsetio Beograd na značaj dobrih odnosa s Prištinom i nastavak postizanja napretka u dijalogu jer će to, kako je kazao, ubediti države članice EU u posvećenost Srbije evrointegracijama.

star
Oceni
3.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak