Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (43)

Odluka Sudskog veća Haškog tribunala

Oslobađanje Šešelja uprkos njemu samom

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA/VALERIE KUYPERS POOL

Nadglasavanjem sudija 2:1, veće koje sudi Vojislavu Šešelju odlučilo da se optuženi privremeno oslobodi i bez obavezivanja da će poštovati minimalne uslove koji su mu postavljeni

Stiže bolesnik: Poruka sa bilborda
Photo: Goran Necin

Većinom glasova, uz protivno mišljenje sudije Nijanga, Pretresno veće koje vodi postupak protiv Vojislava Šešelja u četvrtak uveče odlučilo je da optuženog lidera srpskih radikala privremeno oslobodi iz humanitarnih razloga, ne namećući mu, praktično, nikakve uslove koje bi morao da poštuje tokom boravka u Srbiji. Većina u Veću je, kako se navodi u odluci, uverena da će u "postojećim okolnostima" optuženi poštovati uslov da ne utiče na svedoke i žrtve, te zbog toga nije ni neophodno da se optuženi lično na to obaveže.

O odluci se ne precizira kakve su to "postojeće okolnosti" zbog kojih se većina u Veću, koju čije francuski sudija Antoneti i Italijanka Latanci, oglušila o izričiti zahtev Vlade Srbije da se Šešelj na "pravno obavezujući način" izjasni da će poštovati taj jedini, minimalni uslov za privremenu slobodu. Može se samo nagađati da Šešelj, u "postojećim okolnostima", čak i kada bi hteo ne bi mogao da utiče na svedoke i žrtve.

Odluka je doneta proprio mottu, na inicijativu samog Pretresnog veća, bez konsultovanja strana u postupku, odnosno Tužilaštva i samog optuženog. Kada će i kako Šešelj napustiti Pritvorsku jedinicu UN i vratiti se u Srbiju, precizirano je u posebnom poverljivom aneksu odluke donete u četvrtak.

Vlada Srbije u sredu je dostavila Haškom tribunalu uslovne garancije za puštanje Šešelja, koji je zatvoren u pritvorskoj jedinici Tribunala duže od 11 i po godina, počev od 24. februara 2003.

Šešelj je prvi put smešten u bolnicu 6. januara 2012. godine, a šest dana kasnije ugrađen mu je pejsmejker. Posle toga bio je hospitaliozovan u nekoliko navrata. Prošle nedelje su lekari iz Srbije konstatovali da je Šešeljevo zdravstveno stanje ozbiljno i da postoje elementi životne ugroženosti i "definitivne metastaze na jetri".

Iznošenje završne reči na sudu je počelo marta 2012. godine, a tužioci Tribunala zatražili su za Šeselja 28 godina zatvora, zbog zločina nad nesrbima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini, počinjenim od 1991. do 1993. godine. Tužilac Matijas Markusen je poslednjeg dana iznošenja završne reči Tužilaštva zatražio od sudija da Šešelja proglase krivim po svim tačkama optužnice (ima ih devet), uz obrazloženje da je dokazano da je kriv za "teške zločine kako po obimu tako i po gnusnoj prirodi".

Izricanje presude bilo je zakazano za 30. oktobar 2013. godine. Šešelj je, međutim, jula 2013. zatražio izuzeće sudije Harhofa zbog sumnje u njegovu pristrasnost. Sud je prihvatio Šešeljev zahtev i umesto Frederika Harhofa imenovao sudiju Mandiaje Nijang. Početkom 2014. zatražio je da bude oslobođen, ili da suđenje počne ispočetka jer, kako je naveo, nije pravično da postupak bude nastavljen uz sudiju koji nije pratio postupak od početka.

Odvojeno od optužnice za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, u tri postupka osuđen je zbog nepoštovanja suda, na 15, 18 i 24 meseca zatvora.

star
Oceni
2.52
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak