Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Premijer Francuske Manuel Vals u poseti Beogradu

Srbija je na prekretnici, imamo ambicije za nju

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: telegraph.co.uk

Premijer Francuske Manuel Vals rekao je da Francuska shvata da se Srbija nalazi na istorijskoj prekretnici i da njegova zemlja ima ambicije za Srbiju koje su na nivou onih koje ima srpski premijer Aleksandar Vučić

"Znam da nas sada sluša veliki broj Srba i to nas obavezuje da budemo na novu. Naša vlada je tu", poručio je Vlas na otvaranju srpsko-francuskog biznis foruma.

Istakavši da i činjenica da se forum održava na početku njegove posete Srbiji pokazuje koliki značaj Francuska pridaje ekonomskoj saradnji, Vlas je rekao da dobre istorijske veze između dve zemlje sada moraju da se unaprede mnogo jačim ekonomskim vezama.

"Na vama, privrednim subjektima da obezbede ideje, investicije i radna mesta. Premijer Vučić nam je postavio cilj visoko time što je rekao koliko je radnih mesta u Srbiji otvorila Nemačka", rekao je Vals, podsetivši da je Francuska tek deseti direktni investiror u Srbiji. Prema njegovim rečima, trgovinska razmena nije na zadovoljavajućem novu ali napreduje.

Posebno je istakao značaj činjenice da je u porastu izvoz Srbije u Francusku i to za 37 odsto u periodu 2012/2013. godine i još 33 odsto tokom prvih osam meseci ove godine.

Photo: Tanjug/Milovan Ćirovski/Vlada Republike Srbije/AP foto

"To povećanje izvoza u Francusku i druge zemlje je dobra vest za ekonomiju Srbije. To potvrduje da strategija vlade Srbije daje rezultate. Na nama sa francuske strane je da uspostavimo ravnotežu trgovinskog bilansa".

Govoreći o entuzijazmu i poverenju u saradnju sa Srbijom, Vals je rekao da se oni baziraju na dva pozitivna signala - opredeljenju Srbije da ide u EU i koherentnosti razmena između dve zemlje.

"Iako je teško uskočiti u voz u pokretu Srbija je na putu ka EU već ostavarila značajne napore, a poslednji Izveštaj EK je bio veoma pozitivan", rekao je Vlas, dodavši da se Srbija opredelila da se organizuje za novi način funkcionisanja ekonomskog života.

"Znam da ste odlučno preduzeli reforme", rekao je Vals.

Govoreći o oblastima najperspektivnijim za saradnju Vals je posebno istakao infrastrukturu i saobraćaj, naglasivši da bi bez železničkih veza i autoputeva ekonomski razvoj Srbije bio hendikepiran.

"U Francuskoj imamo znanja i iskustva koje želimo da podelimo", rekao je on.

Najavljujući Memorandum o razumevanju za gradnju metroa u Beogradu, francuski premijer je rekao da će to biti strukturni projekat za Beograd i Srbiju, posebno ako se ima u vidu ambiciozna vizija premijera Vučića za glavni grad. Memorandum će biti potpisan i za Aerodrom Nikola Tesla, rekao je Vals i dodajući da eksperti rade na pronalaženju najboljih rešenja za finansiranje projekta metroa, zaključio: "Memorandum jedan papir, mi čekamo realizaciju".

star
Oceni
2.33
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak