Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Aleksandar Vučić, premijer Srbije

Osnažićemo ekonomske veze sa Francuskom

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Dragan Stanković/Tanjug

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je od francuskog premijera Manuela Valsa dobio obećanje da će Srbija imati još snažniju podršku Francuske na evropskom putu te da je važno i da imamo konkretnu ekonomsku i svaku drugu saradnju i korist. Francuski premijer doputovao je u dvodnevnu posetu Beogradu gde ga je dočekao srpski predsednik vlade

Posle svečanog dočeka, dvojica premijera imali su tet-a-tet sastanak, nakon kojeg je usledio francusko-srpski poslovni forum koji je u toku. Nakon toga sledi plenarni sastanak dveju delegacija. Francuskog premijera su pored Vučića dočekali i gradonačlenik Beograda Siniša Mali i deset ministara u Vladi Srbije. Predviđeno je i potpisivanje više sporazuma, a zatim konferencija za štampu.

Vučić je na sastanku s premijerom Francuske i privrednicima iz te zemlje naveo da sa pozicije prijateljstva koje vezuje dve zemlje treba da pređemo još snažnije na ekonomske teme.

"Srbija je dobro mesto za francuske investitore", poručio je premijer Vučić. Podsetivši da ukupna ekonomska razmena prelazi 700 miliona evra, da je Srbija izvezla 256,6 miliona evra u Francusku, što je desetogodišnji maksimum, a da je uvezla robu vrednu više od 400 miliona evra, Vučić je ocenio da je Francuska jedna od prvih zemalja koja je došla u Srbiju posle 2000. godine i da su u Srbiji svi ponosni na Mišelin, Lafarž...

Photo: Dragan Stanković/Tanjug

S obzirom da su u Srbiji 502 preduzeća u procesu privatizacije Vučić je rekao da očekuje veće učešće francuskih firmi u tom procesu. On je naveo sa Valsom je razgovarao i o velikim infrastrukturnim projektima, da je bilo reči i o Aerodromu Nikola Tesla koji ima procentualno najveći rast broja putnika u Evropi te da postoji potreba za novom pistom koju bi, kako je naveo, Srbija mogla da izgradi sa francuskim partnerima. Premijer je pomenuo i da je s gostima iz Francuske razgovarao o metrou u Beogradu, da memorandum koji postoji treba da bude obaveza i dodao da bi nakon mera fiskalne konsolidacije koje Srbija sprovodi i učinka koji budu donele, moglo da se krene u izgradnju.

Istakavši da je Srbija veoma dobro mesto za francuske investicije, premijer je u prilog tome naveo da je Srbija donela dobar Zakon o radu, ali i zakone o privatizaciji i stečaju, kao i da je prva zemlja jugoistočne Evrope koja je samoinicijativno, bez pritiska spolja, hrabro krenula u mere fiskalne konsolidacije.

"Želimo da doprinesemo napretku i da stvorimo uslove za ulaganje francuskih kompanija. Mislim da smo i najboljim mogućim subvencijama pomogli rad francuskih kompanija kao što je, na primer, kompanija "Mišlen", rekao je Vučić obraćajući se delegaciji francuskih privrednika na čelu sa premijerom Valsom i podsetio da Srbija ima slobodnu trgovinu i sa zemljama EU, Ruskom Federacijom, Kazastanom i Turskom.

Photo: Dragan Stanković/Tanjug

Takođe, Srbija je jedina zemlja ovog dela sveta koja ima dobru saradnju sa zemljama CEFT-a sa kojima ima izražen suficit, konstatovao je premijer i još jednom pozvao privrednike iz Francuske da ulažu u Srbiju gde su, kako je rekao, uvek dobrodošli.

Potpisivanje više sporazuma

Srbija i Francuska bi danas trebalo da potpišu šest sporazuma, među kojima i memorandume o razumevanju o gradnji metroa i o razvoju međunarodnih aerodroma u Srbiji.

Planirano je da premijeri Vučić i Vals i gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpišu Memorandum između dveju vlada i grada Beograda o razumevanju o gradnji metroa.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik kompanije „Vansi aeropor“ i generalni direktor aerodroma „Nikola Tesla“Saša Vlaisavljević treba da potpišu Memorandum o razumevanju o razvoju međunarodnih aerodroma u Srbiji.

Direktor Direkcije za strategiju i investicije Miloš Stojanović i direktor kompanije „Šnajder elektrik Srbija“ treba da potpišu Pismo o namerama između javnih preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ i „Šnajder elektrik“.

Planirano je i da ministar za rad, zapošljavanje , boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro potpišu Sporazum između dveju vlada o socijalnoj sigurnosti.

Ministarka Mihajlović i ambasadorka Moro treba da potpišu Sporazum u oblasti saobraćaja i infrastrukture, a ministar privrede Željko Sertić i generalni direktor francuske Agencije za tehničku podršku Anjes Arsije Sporazum o tehničkoj saradnji u oblasti javno-privatnog partnerstva.

Vals će se u petak sastati s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, najavljeno je na vebsajtu francuske vlade.

Premijeri Vučić i Vals će potom, kako je navedeno u saopštenju vladine Kancelarije, predvoditi delegacije dveju zemalja na ceremoniji polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, gde će se i obratiti pristunima. Vučić, Vals, Mali i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković sastaće se zatim u zgradi opštine Obrenovac, gde će se obratiti medijima, i obići će lokalitet na kojem će jednoj višečlanoj porodici biti izgrađena kuća. Premijer Vals će tokom posete Beogradu razgovarati i sa studentima Beogradskog univerziteta i članovima francuske zajednice u Srbiji, najavljeno je prethodno iz Pariza.

star
Oceni
1.80
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak