Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Kristin Moro, francuska ambasadorka u Beogradu

Valsova poseta Srbiji doprineće unapređenju odnosa

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Rade Prelić/Tanjug

Predstojeća poseta premijera Francuske Manuela Valsa Srbiji doprineće unapređenju odnosa dveju zemalja, posebno u oblasti ekonomije, izjavila je francuska ambasadorka u Beogradu Kristin Moro. Vals će, kako je najavljeno u Parizu, boraviti 6. i 7. novembra u poseti Srbiji, gde će razgovarati sa srpskim državnim vrhom

"To je veoma važna poseta za francusko-srpske odnose", ocenila je Moro u izjavi Tanjugu, napomenuvši da je 2014. godina veoma povoljna za jačanje bilateralnih veza, imajući u vidu da su prethodno predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić boravili u Parizu.

"Valsova poseta predstavlja kontinuitet onog što možemo nazvati preporodom. Poseta će doprineti unapređenju naših odnosa u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije jer će ga pratiti brojna delegacija poslovnih ljudi, a biće održan i francusko-srpski poslovni forum", rekla je ambasadorka Francuske. Moro je ukazala i na politički značaj posete, posebno u kontekstu pristupnih pregovora Srbije sa EU, i dodala da će premijer Vals izraziti podršku Francuske Srbiji na njenom evropskom putu. Poseta će, prema njenim rečima, biti i prilika da se francuski premijer susretne s građanima Srbije.

Photo: Rade Prelić/Tanjug

"Imaćemo dirljivu ceremoniju kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, koja će omogućiti da se setimo istorijskog konteksta našeg prijateljstva, ali i da naglasimo koliko je to prijateljstvo aktuelno i projektuje se u budućnost", rekla je Moro. Ona je navela da je predviđen i susret premijera Valsa sa studentima Beogradskog univerziteta, poseta gradskoj skupštini, obilazak Obrenovca, jednog od gradova najviše pogođenih majskih poplavama, kao i sastanak Valsa s francuskom zajednicom u Srbiji, koja broji više od 1.000 članova.

U saopštenju objavljenom na vebsajtu francuske Vlade navedeno je da će se Vals sastati s predsednikom Nikolićem i premijerom Vučićem.

Sto godina posle izbijanja Prvog svetskog rata, Vals i Vučić će obići spomenik Francuskoj na Kalemegdanu, u znak sećanja na bratstvo iskovano u ratu, koje je učvrstilo prijateljstvo između Srbije i Francuske, piše u saopštenju.

Vals će predvoditi delegaciju francuskih privrednika - predstavnika 35 preduzeća i ekonomskih aktera, koji će učestvovati na poslovnom forumu čiji je cilj jačanje trgovinskih odnosa između Srbije i Francuske.

Predviđeno je i da dve strane potpišu više bilateralnih ugovora, posebno u domenu saobraćaja i partnerstva između javnog i privatnog sektora.

Poseta Valsa, na Vučićev poziv, biće "prva poseta nekog šefa francuske vlade demokratskoj Srbiji u vreme kada ta zemlja, istorijski bliska s Francuskom, sprovodi ambiciozne reforme uprave i modernizacije, istovremeno se otvarajući ka normalizaciji odnosa sa susedima", navedeno je u saopštenju Valsovog kabineta.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak