Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (27)

Država u državi: Vučić održao lekciju Irineju

Crkva neće voditi politiku, a ja neću predvoditi šetnju

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
I oni su protiv Parade: Klerofašisti određuju društvene vrednosti
I oni su protiv Parade: Klerofašisti određuju društvene vrednosti
Photo: Beta

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, reagujući na sramne komentare patrijarha Irineja povodom predstojeće Parade ponosa, da njegova vlada poštuje stavove SPC, ali da politiku ove države ne vodi Crkva već legalno izabrani politički predstavnici građana

Nema boga: Vučić, premijer sekularne države
Photo: Tanjug/Nenad Milošević

Premijer Aleksandar Vučić je održao lekciju patrijarhu Irineju, ali je odmah potom napravio grešku u koracima, govoreći o drugim prioritetima u zemlji kojom vlada nasilje nad svima koji se ne identifikuju sa neofašističkom ideologijom koju potpiruje, između ostalih, i Srpska pravoslavna crkva.

"Što se stavova Crkve tiče, mi ih poštujemo, ali u ovoj zemlji politiku vodi Vlada Srbije u skladu sa Ustavom. Crkvi svaka čast, imaju pravo da iznose stavove kakve hoće, ali ona ne vodi i neće voditi Vladu Srbije, već oni koje su izabrali građani na izborima", jasno je poručio Vučić tokom vanredne konferencije za štampu.

Premijer je inače ranije danas saopštio da lično neće biti prisutan na Paradi ponosa u nedelju, ukoliko bude održana. On je naglasio da je njegova ustavna obaveza kao premijera da garantuje bezbednost svima, dok je odluka o učešću na Paradi njegovo demokratsko pravo.

Poštujem ustavne obaveze države i moja obaveza je da se svim ljudima garantuje bezbednost i sigurnost. Moje je demokratsko pravo - neću da prisustvujem Paradi niti mi to pada na pamet", rekao je Vučić i dodao da u nedelju ima važnijih poslova, ali da u povorci takođe ne bi šetao i da nije zauzet drugim obavezama.

Baš ne bih mogao da se šetam, imam druga posla nego da se šetam, pa i da nemam - opet ne bih šetao. To je moj izbor. Moj je izbor da li ću u nedelju da izađem sa decom ili idem u Tekiju da radim", kazao je srbijanski premijer, napominjući da nema nameru da se dodvorava nikome, pa ni “stranim ambasadama”, niti želi, kako je istakao, da unapred priča kako će biti na čelu kolone, a da posle ispadne neozbiljan u slučaju da Parada bude eventulano otkazana.

Iako su ove godine izgledi za održavanje Povorke ponosa nešto povoljniji nego ranijih godina, konačna odluka ipak ponovo zavisi od famozne bezbednosne procene koja podrazumeva dobar izgovor i o kojoj bi nadležni trebalo da se izjasne sutra na posebnoj sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Šetao, ne šetao, već je obeležen: Premijer na udaru fašista
Photo: Tanjug

 

star
Oceni
3.71
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak