Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Generalna pritužba u UN protiv Srbije

Rasvetlite ubistvo braće Bitići

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: FoNet/Dragan Antonić

Srbija tokom istrage neke od policijskih zvaničnika nije ni ispitala, a među njima je i bivši komandant Žandarmerije Goran Radosavljević - Guri, koga je Fatos Bitići u razgovorima za E-Novine optužio da je naredio ubistvo

Radnoj grupi Ujedinjenih nacija za zaštitu ljudskih prava (prisilne nestanke) i specijalnom izvestiocu UN međunarodna organizacija "Dženeral ligitejšn" podnela je pritužbu sa ciljem da se Srbija primora da istraži slučaj otmice i ubistva braće Bitići i kazni počinioce, saopštio je podnosilac, a preneli beogradski mediji. Pokretači postupka su "Dženeral ligitejšn" i porodica Bitići, koji naglašavaju da Srbija nije ni saslušala neke državne zvaničnike u postupku istrage smrti Albanaca albanskog porekla, braće Bitići, među njima i bivšeg komandanta Žandarmerije Gorana Radosavljevića Gurija. U ranijim razgovorima za E-Novine Fatos Bitići, brat ubijenih Ilija, Mehmeta i Agrona Bitićija, optužio je Radosavljevića da je nardbodavac ovog zločina.

Braća Bitići ratovala su 1999. na Kosovu, kao pripadnici Atlantske brigade Oslobodilačke vojske Kosova, uhapšeni su na administrativnoj granici sa Srbijom, a potom izdržali zatvorsku kaznu za granični prekršaj. Nakon toga, prebačeni su u bazu Posebnih jedinica policije u Petrovom Selu, gde su i ubijeni hicima u potiljak. Njihova tela su 2001. eskshumirana su iz tamošnje masovne grobnice.

Kako je saopštio "Dženeral ligitejšn", pritužba WGEID-u i specijalnom izvestiocu za promociju istine i pravde usledio je pošto je WGEID kritikovao Srbiju zbog nedovoljnog napretka u istrazi ratnih zločina i poziva organizacija civilnog društva iz Srbije specijalnom izvestiocu da učini isto.

"Ponavljanje ovih poziva ukazuje na sve jače nezadovoljstvo u vezi sa političkom voljom Srbije da ispuni svoje obaveze prema žrtvama iz devedesetih godina prošlog veka", dodaje se u saopštenju.

Ukazuje se da su organizacije Fond za humanitarno pravo, Hjuman rajts voč, Amnesti internešnal, kao i Evropska komisija izvestili da Srbija nije izvela pred sud nijednog visokorangiranog zvaničnika zbog umešanosti u ratne zločine iz devedesetih godina.

"Generalnom pritužbom" traži se da WGEID zatraži od Vlade Srbije da razreši probleme koji koče istragu i krivično gonjenje visokih zvaničnika umešanih u slučaj, uključujući Gorana Radosavljevića Gurija.

star
Oceni
3.93
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak