Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Jukom podseće na greške u izmenama Zakona o krivičnom postupku

Protiv neustavne izmene zakona

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: antikorupcija-savet.gov.rs

Nevladina organizacija Komitet pravnika za ljudska prava saopštila je da predložena ograničenja pravne zaštite u predlogu izmena Zakona o parničnom postupku, bez prethodnih obezbeđenja najugroženijih, ne doprinose vladavini prava i socijalnoj pravdi u Srbiji

Komitet pravnika za ljudska prava pozvao je u saopštenju sve narodne poslanike i poslanice da iskoriste svoju kontrolnu funkciju i postave pitanje zbog čega se ponovo, i pored odluke Ustavnog suda donete u maju prošle godine, po kojoj je ograničavanje kruga pravnih zastupnika protivustavno i u trenutku kada ne postoji funkcionalan sistem besplatne pravne pomoći, ograničava krug lica koja mogu da budu punomoćnici u parničnom postupku.

"Predložena zakonska odredba, osim što je protivustavna, najviše će pogoditi najsiromašnije delove stanovništva u opštinama koje nemaju formirane službe besplatne pravne pomoći, ili zaposlene pravnike sa pravosudnim ispitom, niti imaju mogućnosti da plate advokata. U septembru 2013, samo 67 opština imalo je službe besplatne pravne pomoći. Ovakva ograničenja pravne zaštite, bez prethodnih obezbeđenja najugroženijih, ne doprinose vladavini prava i socijalnoj pravdi u Srbiji. Stoga, upućujemo apel svim poslanicima i poslanicama da se, ukoliko ovakav predlog prođe kontrolu resornih odbora u Narodnoj skupštini, obrate Ustavnom sudu, za mišljenje o ustavnosti odredbe člana 4 Zakona o izmenama i dopunama o parničnom postupku, pre njegovog usvajanja" naglašava se u saoptenju Jukoma.

Ova nevladina organizacija podseća i na to da su organizacije civilnog društva, pružaoci pravne pomoći, izuzetno aktivne i pružaju podršku postradalima u poplavama, kao što su pružale i tokom drugih teških perioda.

"U tom smislu, isključenje svih pravnih lica kao mogućih pružalaca pravne pomoći predstavljaće prepreku za korišćenje svih raspoloživih kapaciteta".

star
Oceni
4.25
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak